Άλλη μια νύχτα γεμάτη αγωνία θα ζήσουν οι κάτοικοι της Ελασσόνας, οι οποίοι για τέταρτη νύχτα θα διανυκτερεύσουν σε σπίτια και σκηνές μετά τον ισχυρό μετασεισμό των 4,6 Ρίχτερ.

Ads

Η ανησυχία δεν έχει τέλος στη Θεσσαλία σε ότι αφορά τη σεισμική δραστηριότητα.

Στις 18.36 σημειώθηκε ένας ακόμη μετασεισμός μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο 15 χιλιόμετρα δυτικά, βορειοδυτικά της Λάρισας, στο σημείο όπου παρουσιάζεται έντονη δραστηριότητα εδώ και τρία εικοσιτετράωρα.
Ο πρόεδρος του Μεσοχωρίου μίλησε για τις καταστροφές που έχει υποστεί το χωριό της Ελασσόνας, την ανησυχία για τους μετασεισμούς, αλλά και για την αποκατάσταση των ζημιών.

Από τα 240 σπίτια του χωριού τα 140 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα.

Ads

«Η κατάσταση δεν έχει οργανωθεί όπως πρέπει, έχουμε μόνο 8 σκηνές, 2 τουαλέτες για ένα χωριό 400 και πλέον κατοίκων. Οι άνθρωποι κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους, περιμετρικά του χωριού και σήμερα που αναμένεται να βρέξει, θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα» είπε ο πρόεδρος του χωριού.
Στις αυτοψίες που πραγματοποίησαν χθες συνεργεία σε 841 σπίτια, διαπιστώθηκε πως τα 520 δεν είναι κατοικήσιμα. Επιπλέον, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12. Συνεχίζεται, παράλληλα, η υποβολή αναφορών προς τον δήμο Λαρισαίων από κατοίκους και της πόλης της Λάρισας, για την εμφάνιση ρωγμών σε σπίτια.

Όσον αφορά στο δίκτυο ύδρευσης, στην πόλη παραμένουν τα προβλήματα, καθώς εντοπίστηκε έντονη θολότητα στο νερό, μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, σημείωσε πως συνεχίζεται ο σχεδιασμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Υποδομών για τη σταδιακή αντιμετώπιση των προβλημάτων, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η στέγαση των κατοίκων.

Ο Κώστας Αγοραστός δήλωσε ότι σήμερα αναμένονται να φτάσουν από το υπουργείο Υποδομών στις περιοχές Ελασσόνας-Τυρνάβου ένας πρώτος αριθμός 40 τροχόσπιτων, ώστε να βελτιωθεί η μετεγκατάσταση ενός αριθμού ανθρώπων, ενώ η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες, όπου αναμένεται σταδιακά να καταφθάνουν νέα τροχόσπιτα, αλλά και μεγαλύτεροι οικίσκοι που θα εγκατασταθούν όπου χρειάζεται σε συνεργασία με τους δήμους.

image

Πέτσας: Δίνουμε άμεση λύση στη στέγαση των κατοίκων

Σε ευρεία σύσκεψη στο Ζάρκο του δήμου Φαρκαδόνας, που επλήγη από τους πρόσφατους σεισμούς, συμμετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν -μεταξύ άλλων- ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο αντινομάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, δήμαρχοι της περιοχής και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.  
Νωρίτερα, κατά τη μετάβαση στο Ζάρκο, ο κ. Πέτσας συναντήθηκε με τη μεγάλη φάλαγγα των τροχόσπιτων, τα οποία μεταφέρονταν στο Δαμάσι, όπου έκανε μικρή στάση δηλώνοντας:

«Δίνουμε άμεση λύση στη στέγαση των κατοίκων, αφού εκτός από τις σκηνές, τους παραδίδουμε σήμερα και τα 37 τροχόσπιτα. Μέσα στην εβδομάδα θα μεταφέρουμε και τους οικίσκους για τα χωριά Δαμάσι, Μεσοχώρι και Ζάρκο. Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι είμαστε εδώ, όλοι μαζί, κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμοι».

Προηγουμένως, ο αν. υπουργός είχε βρεθεί στο Μεσοχώρι, όπου συνομίλησε με κατοίκους του χωριού και στη συνέχεια επιθεώρησε τους χώρους όπου θα στηθούν τροχόσπιτα και μέχρι αύριο θα έχουν ολοκληρωθεί και οι υποδομές με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ο κ. Πέτσας άκουσε τα προβλήματα των κατοίκων που έχασαν τα σπίτια τους από τους καταστροφικούς σεισμούς και τους ζήτησε να κάνουν υπομονή, καθώς όπως τόνισε «η κυβέρνηση είναι δίπλα σας».