Μέσα σε διάστημα τεσσάρων μόλις λεπτών σημειώθηκαν δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 01:05 η πρώτη και στις 01:09 η δεύτερη, στη θαλάσσια περιοχή του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), η αρχική εκτιμώμενη μέτρηση του σεισμού ήταν 5,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

Ads

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, το επίκεντρο της πρώτης δόνησης εντοπίζεται 13 χλμ. νοτιοδυτικά του Προκοπίου Ευβοίας και 78 χλμ. βορείως της Αθήνας, ενώ της δεύτερης 24 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας.

Η πρώτη δόνηση είχε εστιακό βάθος μόλις 2 χιλιόμετρα, ενώ η δεύτερη 10 χιλιόμετρα και έγιναν ιδιαίτερα αισθητές σε αρκετές περιοχές τόσο στην Αττική όσο και στην Εύβοια. Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται ομαλά, με δυο σεισμούς, 3,8 και 3,4 βαθμών, με επίκεντρο την ίδια περιοχή, μεταξύ 01:13 και 01:18.

Eξάλλου, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι οι σεισμοί έγιναν αισθητοί κυρίως στην Αττική, αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, όπως η Θεσσαλία, η Λαμία, η Στερεά και η Πελοπόννησος. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έως τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για ζημίες.
 

Ads

Δείτε στους χάρτες που ακολουθούν τα ακριβή επίκεντρα των δύο σεισμών:

image

image

Πηγές χαρτών: Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών