Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν στη Χίο οι πυροσβεστικές δυνάμεις, ο στρατός, κάτοικοι και εθελοντές, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη μεγάλη φωτιά που έχει καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά τα μαστιχόδεντρα στο νότιο τμήμα του νησιού, και κυρίως στα χωριά της Ελάτας, της Βέσσας και του Λιθίου. Το πύρινο μέτωπο είναι σε ύφεση ενώ έχουν εκκενωθεί τα χωριά Λιθί, Μεστά και Ελάτα, ενώ σήμερα Τρίτη, μεταβαίνει στο νησί ο υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Ads

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, Γ. Τούμπος μιλά για καταστροφή που ξεπερνά το 90% στα συγκεκριμένα χωριά. Σημαντικές είναι επίσης οι ζημιές στους Ολύμπους, στα Μεστά και στην περιοχή ανάμεσα σε Βέσσα και Άγιο Γεώργιο Συκούση.

«Δυστυχώς το σκηνικό επαναλαμβάνεται. Μιλάμε για ολοκληρωτική καταστροφή σε ορισμένες περιπτώσεις. Το πρωί θα δούμε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το μέγεθος της καταστροφής», ανέφερε στην τοπική ιστοσελίδα politischios.gr ο Γιώργος Τούμπος.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στον Σκάι, ανακοίνωσε πως θα δοθούν αποζημιώσεις τόσο στους μαστιχοπαραγωγούς, όσο και σε εκείνους που απώλεσαν ζωικό κεφάλαιο. «Να φανταστεί κανείς ότι πριν λίγες μέρες εγκαινιάσαμε το Μουσείο Μαστίχας τιμώντας ουσιαστικά το δώρο της χιακής γης. Από χτες βρισκόμαστε μπροστά σε μία καταστροφή που έχει επηρεάσει το σύνολο της μαστιχοκαλλιέργειας στις περιοχές από όπου πέρασε η φωτιά. Πριν προλάβει ο τόπος να ανακουφιστεί από τις φωτιές του 2012, βρέθηκε στο ίδιο σημείο», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι θα προκύψουν άμεσα η καταγραφή των ζημιών και το σχέδιο αντιμετώπισής τους.

Η φωτιά, που ξέσπασε από καλώδια της ΔΕΗ, βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο οι πυροσβέστες φοβούνται τις αναζωπυρώσεις καθώς οι εστίες είναι διάσπαρτες και στην περιοχή πνέουν ανά διαστήματα ισχυροί άνεμοι. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εστιάζουν στη δασική έκταση μεταξύ Βέσσας και Αρμολίων.

Ads

Συνολικά στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχουν πάνω από 100 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 53 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 15 οχήματα του Δήμου, 40 εθελοντές και 30 στρατιώτες. Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις κατάσβεσης και από τον αέρα με τη συμμετοχή αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει τον πλήρη έλεγχο όλων των εστιών πυρκαγιάς, μικρών και μεγάλων καθώς και την κατάβρεξη όλων των καμένων εκτάσεων προκειμένου να μηδενιστεί το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης πριν αποχωρήσουν από το νησί οι δυνάμεις πυρόσβεσης που βρίσκονται στη Χίο από άλλα μέρη της Ελλάδας.