Σε τρεις δόσεις θα δοθεί στην Ελλάδα ποσό ύψους 8,3 δισ. ευρώ από τους δανειστές, λόγω της θετικής ολοκλήρωσης της αξιολόγησης της τρόικας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Διευκρίνισε ότι η πρώτη υποδόση ύψους 6,3 δισ. ευρώ θα δοθεί στο τέλος Απριλίου ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα δοθούν από 1 δισ. ευρώ. Αδιάθετο θα μείνει 1,8 δισ. ευρώ που κατά πάσα πιθανότητα θα συνδεθεί με την επόμενη αξιολόγηση. Το Μάιο αναμένεται να χορηγηθούν και 3,2 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ads

 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ κατά τη σημερινή συνεδρίαση, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει κληθεί να φέρει εις πέρας, όπως το «άνοιγμα» των μεταφορών, των κλειστών επαγγελμάτων και της αγοράς ενέργειας. «Είμαστε ευτυχείς που ολοκληρώνουμε (την αξιολόγηση). Ήταν μία δύσκολη διεργασία άλλα το αποτέλεσμα ήταν θετικό» επισήμανε.

Για ομαλοποίηση της ελληνικής οικονομίας έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Όλι Ρεν, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η χώρα θα επανέλθει στις αγορές. «Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολη ήταν η προσαρμογή που πέρασε η Ελλάδα και πόσο μεγάλες προκλήσεις πέρασε ο λαός. Θέλω να αναγνωρίσω τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν από την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια» ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος.
 
Κάλεσε, παράλληλα, την Αθήνα, να συνεχίσει τον δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και να δει πώς θα έρθουν ποιοτικές επενδύσεις, ενώ τόνισε πως η Κομισιόν θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας.
 
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ είπε από την πλευρά του πως μέσα σε τρεις μήνες η Ελλάδα θα λάβει τρεις δόσεις από τον EFSF. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Ρέγκλιγκ παραδέχθηκε πως θα παραμείνει αδιάθετο 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF για την Ελλάδα, δίνοντας την εντύπωση πως αυτό θα συνδεθεί με την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας.

Δόσεις και προαπαιτούμενα
 
Στην επικαιροποιημένη συμφωνία που παρουσιάστηκε το πρωί της Τρίτης στο Eurogroup, η καταβολή της δεύτερης και της τρίτης δόσης, Ιουνίου και Ιουλίου, συνδέονται με την κάλυψη νέων προαπαιτούμενων. Η τρόικα στην αξιολόγησή της κάνει λόγο για «πρωτοφανές πρωτογενές πλεόνασμα» και κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του 2014.
 
Ωστόσο επισημαίνει και τις δεσμεύσεις για την εκταμίευση των ποσών. Μεταξύ αυτών είναι το «πάγωμα» των δημοσίων δαπανών στα επίπεδα του 2013 και νέα μέτρα για το 2015 ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό κενό στο 1,1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2,1 δις. (Σημειώνεται πως για το 2016 η τρόικα εκτιμά πως το δημοσιονομικό κενό θα ανέρχεται στα 3,9 δισ. ευρώ και για το 2017 στα 2,2 δισ. ευρώ).
 
Σε περίπτωση που το κενό δεν καλυφθεί από τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, τότε θα χρειαστούν νέες περικοπές δαπανών. Επίσης στο τραπέζι παραμένει και η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, από την οποία θα προκύψει και ένα νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Επίσης στη νέα συμφωνία προβλέπεται η δημιουργία ενός νέου μισθολογίου, που θα συνδέεται με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
 
Επιπλέον, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, συμφωνήθηκε η ολοκλήρωση έως το 2017 του νέου συστήματος αντικειμενικών αξιών που θα συμβαδίζει με τις εμπορικές αξίες. Παράλληλα, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα καταβληθεί σε έξι δόσεις, με την πρώτη να πληρώνεται τον προσεχή Ιούνιο.
 
Για τις  ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ, που δεν αποπληρώθηκαν πέρυσι (διατέθηκαν 6 δισ. ευρώ αντί πρόβλεψης για 8 δισ.), συμφωνήθηκε πως θα εξοφληθούν εντός του τρίτου τριμήνου του 2015. Παράλληλα, η τρόικα εκτιμά πως σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και οι νέες υποχρεώσεις, που υπολογίζονται στα 2,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
 
Ακόμη στη συμφωνία προβλέπεται η επαναξιολόγηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και η ένταξη στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου. Επίσης προβλέπεται η διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα καθιστούν βιώσιμο το χρέος και η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, τα έσοδα από τις οποίες δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις των δανειστών, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Η τρόικα επισημαίνει καθυστερήσεις και πλέον αναθεωρεί προς τα κάτω το συνολικό στόχο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και ειδικότερα στα 22,6 δις ευρώ έως το 2020. 

Ads

Η δήλωση του Eurogroup

Το Eurogroup χαιρετίζει το αποτέλεσμα της τέταρτης αποστολής για την αναθεώρηση, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα. Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες και σημειώνει με ικανοποίηση ότι η δημοσιονομική απόδοση οδεύει προς την υπέρβαση των στόχων του προγράμματος το 2013 και προς την υλοποίησή τους το 2014, επιτρέποντας στην Ελλάδα να παράσχει επιπλέον χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση του χρέους και να αναλάβει κάποιες έκτακτες δαπάνες το 2014 για να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Καλή πρόοδος έχει επίσης επιτευχθεί στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Την ίδια ώρα, η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να συνεχιστεί ώστε να ενισχυθεί η προοπτική ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, δημιουργώντας ευκαιρίες για απασχόληση και ένα υγιές επενδυτικό περιβάλλον. Από αυτήν την άποψη, το Eurogroup καλωσορίζει την ισχυρή δέσμευση των αρχών στην εφαρμογή μιας ευρείας γκάμας μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων (αγαθών και υπηρεσιών) καθώς και θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

Προετοιμάζονται «συμπαγή» μέτρα για την απελευθέρωση των μεταφορών και της αγοράς ενοικιάσεων και για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Οι τολμηρές και εμπροσθοβαρείς περικοπές στις συνεισφορές της κοινωνικής ασφάλισης αναμένεται να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και να ενισχύσουν την ανάπτυξη. Επιπλέον, οι αρχές έχουν δεσμευτεί για μεγάλες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και στην ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των ΔΕΚΟ και των ακινήτων, που θα παράσχει χρηματοδότηση στην κυβέρνησης ξεμπλοκάροντας την ίδια ώρα την ιδιωτική επένδυση.

Είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσει να επιτελείται πρόοδος στον τομέα των μεταρρυθμίσεων της δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα και η αποδοτικότητα των υπηρεσιών που παρέχει ο δημόσιος τομέας στους πολίτες, καθώς και στις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας.

Το Eurogroup αναγνωρίζει τις δράσεις και τις δεσμεύσεις των αρχών για να εξασφαλιστεί η αντοχή του τραπεζικού κλάδου, που θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη. Μετά την κοινοποίηση των στρες τεστ και την αξιολόγηση της ποιότητας ενεργητικού από την Τράπεζα της Ελλάδας, δύο από τις τέσσερις δομικές τράπεζες έχουν ήδη αντλήσει με επιτυχία περισσότερα κεφάλαια από όσα απαιτεί το εποπτικό όργανο (βάσει του κεντρικού σεναρίου) εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές. Αυτό είναι ενθαρρυντικό μήνυμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών. Τώρα περιμένουμε ότι και οι δύο άλλες δομικές τράπεζες θα αντλήσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται άμεσα και πρωτίστως από ιδιώτες επενδυτές.

Το Eurogroup θεωρεί ότι υπάρχουν πλέον τα απαραίτητα στοιχεία για να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της επόμενης δόσης από το EFSF των 8,3 δισ. ευρώ. Η δόση προβλέπεται να εκταμιευθεί σε τρία τμήματα. Το πρώτο τμήμα των 6,3 δισ. ευρώ αναμένεται να εγκριθεί από το EWG και το δ.σ. του EFSF, μετά την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων και την οριστικοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών σε εθνικό επίπεδο από τα κράτη-μέλη.

Η εκταμίευση του δεύτερου και του τρίτου τμήματος, που θα είναι 1 δισ. ευρώ έκαστο, συνδέονται με την εφαρμογή των ορόσημων που συμφωνήθηκαν μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών της τρόικας.

Το πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτημένο για τους επόμενους 12 μήνες, όπου συμπεριλαμβάνεται και η προσωρινή άντληση χρηματοδότησης από πηγές όπως οι καταθέσεις φορέων της γενικής κυβέρνησης. Τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης υπενθυμίζουν τη δέσμευσή τους να παράσχουν επιπλέον στήριξη μέχρις ότου να ανακτήσει η Ελλάδα πλήρη πρόσβαση στις αγορές, με την προϋπόθεση ότι η χώρα συμμορφώνεται πλήρως με τις προϋποθέσεις και τους στόχους του προγράμματος προσαρμογής. Αυτό θα συζητηθεί περαιτέρω στην επόμενη αναθεώρηση.

 
Ως πολιτική υποχρέωση προς την κυβέρνηση Σαμαρά ερμηνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ τα «καλά λόγια» των ευρωπαίων αξιωματούχων στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το Eurogroup στο Ζάππειο. Τονίζει ωστόσο πως αυτά δεν μπορούν να κρύψουν το πραγματικό περιεχόμενο της μνημονιακής συμφωνίας με την τρόικα. H Κουμουνδούρου σχολίασε επίσης ότι «τα “καλά λόγια” συνοδεύτηκαν με μια ακόμη υπενθύμιση εκ μέρους του κ. Ντέισελμπλουμ για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων – νέων μέτρων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα μας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός δανείου με όρους τρόικας και μνημονίου» και πρόσθεσε πως «η τραυματισμένη κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να κρύψει τα ολέθρια αποτελέσματα της πολιτικής της ούτε τις νέες δεσμεύσεις που ανέλαβε οι οποίες μας οδηγούν σε έναν εργασιακό μεσαίωνα και στην περαιτέρω κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος». «Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αποκρύψει το ξεπούλημα των τραπεζών που συντελείται σε βάρος του ελληνικού λαού», συμπλήρωσε.

«Την ώρα που η κυβέρνηση κλείνει το κέντρο της Αθήνας για να φιμώσει τη φωνή διαμαρτυρίας του φτωχοποιημένου ελληνικού λαού κατά των ξένων τοκογλύφων δανειστών, ο γνωστός Ντάισελμπλουμ προαναγγέλλει νέο δάνειο, που συνεπάγεται μνημόνιο και νέα σκληρά μέτρα» ανέφερε ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Δεν υπάρχει καμία οικονομία στον πλανήτη που να θεωρείται σταθεροποιημένη με ποσοστό ανεργίας 27,5%, αναφέρει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της με αφορμή το Eurogroup και τις δηλώσεις που έγιναν σήμερα. Η ΔΗΜΑΡ δεν συναινεί με τις δηλώσεις περί ανάκαμψης και το πανηγυρικό κλίμα που καλλιεργεί η κυβέρνηση όπως τονίζει και σημειώνει ότι πολιτικές λιτότητας πρέπει να αλλάξουν, και να αποκλιμακωθεί η ανεργία.

Η Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες, κράτη – μέλη της ΕΕ, από τις αρχές του 2014 βρίσκονται σε καθεστώς μόνιμης επιτήρησης και αυτόματης επιβολής αντιλαϊκών μέτρων, δήλωσε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια κατά της συνόδου του Ecofin. Σύμφωνα με τον ίδιο η αναιμική ανάκαμψη, την οποία προσδοκούν, οι υπουργοί των Οικονομικών της  Ε.Ε. θα στηριχτεί πάνω στα αποκαΐδια των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων.