Στα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης παρέπεμψε για απαντήσεις ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που υπέβαλαν ερώτηση, για το θέμα των επαναπροωθήσεων προσφύγων στον Έβρο.

Ads

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε την υπόθεση του Έβρου στη Βουλή, με αφορμή τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες καταθέτοντας 37 βουλευτές ερώτηση με πρωτοβουλία του Νίκου Φίλη προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέγραφαν ότι «συνεχίζεται το όργιο επαναπροωθήσεων στον Έβρο και η καταπάτηση των Διεθνών Συνθηκών», όπως και εγκληματική αδιαφορία για το ευρωπαϊκό κεκτημένο, και ρωτούσαν τους υπουργούς γιατί δεν έχουν ανταποκριθεί στην εντολή του ΕΔΔΑ, όπως και αν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί και γενικότερα ποια μέτρα έχουν πάρει «για τη διεξαγωγή ενδελεχούς και αποτελεσματικής έρευνας για τις συνθήκες της επαναπροώθησης και του θανάτου των 3 προσφύγων, για τη διερεύνηση των σοβαρότατων δημοσιοποιημένων καταγγελιών των προσφύγων, καθώς και για την απόδοση ευθυνών».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μηταράκης δήλωσε καταρχάς πως τα όσα αναφέρονται στη συγκεκριμένη ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ πως έλαβαν χώρα, «εκφεύγουν του πεδίου αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».

Ads

Υποστήριξε επίσης πως το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «σέβεται και θέτει στον ύψιστο βαθμό προτεραιότητάς της την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και αναφέρθηκε συνοπτικά στις διαδικασίες που σχετίζονται με την ταυτοποίηση των προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα μας και στην παροχή ασύλου. Καταλήγοντας τόνισε χαρακτηριστικά πως «κατά τα λοιπά, αρμόδια να ενημερώσουν τη Βουλή των Ελλήνων είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης».

Η απάντηση του Μηταράκη

Σε απάντηση της ανωτέρω σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν Βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία, με θέμα «Συνεχίζεται το όργιο των επαναπροωθήσεων στον Έβρο και η καταπάτηση των Διεθνών Συνθηκών», σας γνωρίζω καταρχήν ότι τα διαλαμβανόμενα σε αυτή εκφεύγουν του πεδίου αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Θα πρέπει να σημειώσω, ωστόσο, ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αλλά και η Ελληνική Πολιτεία σέβεται και θέτει στον ύψιστο βαθμό προτεραιότητάς της την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφορικά με τις διαδικασίες που εφαρμόζονται και σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθ. 38 του ν. 4939/2022 (Α’ 111), σε διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης υποβάλλονται όλοι οι υπήκοοι τρίτων χωρών και οι ανιθαγενείς, που εισέρχονται ή διαμένουν χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις στη χώρα και δεν αποδεικνύουν την ιθαγένεια και την ταυτότητά τους με έγγραφο δημόσιας αρχής. Σύμφωνα με τις διατάξεις του ίδιου άρθρου, τα πρόσωπα αυτά οδηγούνται άμεσα με ευθύνη των αστυνομικών ή λιμενικών αρχών που επιλαμβάνονται αρμοδίως σε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) ή σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή (ΚΕΔ). Ειδικότερα δε, στις περιπτώσεις υπόδειξης ασφαλιστικών μέτρων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου σύμφωνα με το άρθρο 39 του Εσωτερικού Κανονισμού του Δικαστηρίου οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου μας συμμορφώνονται, κάθε φορά, άμεσα και απαρέγκλιτα κατά το μέρος της αρμοδιότητας που τους αφορά.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου μας παρέχουν κατά νόμο κάθε αναγκαία βοήθεια και μεριμνούν για την παροχή ιατρικής περίθαλψης σε κάθε πολίτη που την έχει ανάγκη. Διευκρινίζεται, επίσης, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των διαδικασιών υποδοχής και ταυτοποίησης ο Διοικητής και το προσωπικό των ΚΥΤ ή ΚΕΔ μεριμνούν, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, κατά περίπτωση, ώστε οι πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς να απολαύουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.

Σύμφωνα δε, με το άρθρο 69 του ν. 4939/2022, με την ολοκλήρωση των ως άνω διαδικασιών ταυτοποίησης και προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα πρόσβασης σε διαδικασίες ασύλου, οι πολίτες τρίτης χώρας ή ανιθαγενείς που επιθυμούν να υπαχθούν σε καθεστώς διεθνούς προστασίας παραπέμπονται στις κατά τόπον αρμόδιες αρχές παραλαβής για την καταγραφή αιτήσεων διεθνούς προστασίας.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, βάσει του άρθρου 39 του Κανονισμού του, μπορεί να υποδείξει προσωρινά μέτρα, τα οποία είναι υποχρεωτικά για το κράτος μέλος της Σύμβασης που Διανομή μέσω ‘ΙΡΙΔΑ’ με UID: 62f22dcb70128e28a81ebde6 στις 22/08/22 12:14 αφορούν. Τέτοια μέτρα υποδεικνύονται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον, το Δικαστήριο έχει εξετάσει πρώτα όλες τις σχετικές πληροφορίες και θεωρεί ότι ο αιτών αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο σοβαρής και μη αναστρέψιμης βλάβης εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά.

Σε περίπτωση λοιπόν, που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου λάβει προσωρινά μέτρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου μας ενημερώνονται άμεσα ώστε να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Εν κατακλείδι, καθίσταται σαφές ότι οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σέβονται τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί υποδοχής και περί παροχής διεθνούς προστασίας και τηρούν απαρέγκλιτα όλες τις σχετικές επιταγές της νομοθεσίας. Κατά τα λοιπά, αρμόδια να ενημερώσουν τη Βουλή των Ελλήνων είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης.