Έως το πρωί της Πέμπτης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο ενδέχεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Παρασκευή ή ίσως έως την Κυριακή. Την Πέμπτη θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα.

Ads

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών για τα δύο νομοσχέδια συνεχίζονται σε πυρετώδεις ρυθμούς στις αίθουσες συνεδριάσεων του ξενοδοχείου Χίλτον. Το συμπληρωματικό πολυνομοσχέδιο θα περιέχει ζητήματα που αφορούν στα ενεργειακά, την εξαίρεση της παράκτιας ζώνης των Λιπασμάτων Δραπετσώνας από τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης του ΟΛΠ και όλες τις διορθωτικές διατάξεις που ζήτησε η τρόικα από τα ορόσημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου έτσι ώστε να καλυφθεί ένα ακόμη  μέρος από τα 48 προαπαιτούμενα που οδηγούν στην υποδόση των 2 δισ. ευρώ.

Από την κυβέρνηση σημειώνουν πως ο βαθμός υλοποίησης των προαπαιτούμενων προσεγγίζει το 90%, ενώ η ύπαρξη ορισμένων εκκρεμών ζητημάτων (όπως για παράδειγμα το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων) οφείλεται στην πολυπλοκότητα τους καθώς και σε διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα με τους Θεσμούς. Για τα θέματα αυτά οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Το Reuters, επικαλούμενο τραπεζική πηγή, αναφέρει πως το πλαίσιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα έχει ψηφιστεί έως την Κυριακή, μια ημέρα δηλαδή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests της ΕΚΤ. Όπως τόνισε η ίδια πηγή στόχος των ρυθμιστικών αρχών είναι η μέγιστη συμμετοχή των ιδιωτών στην επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ads

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα καλύψει το όποιο κεφαλαιακό έλλειμμα προκύψει μετά την συμμετοχή των ιδιωτών με έναν συνδυασμό νέων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) που θα εκδώσουν οι τράπεζες. «Οι νέες μετοχές θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου» ανέφερε τραπεζικό στέλεχος στο Reuters. «Το ακριβές μείγμα των CoCos και των νέων μετοχών θα διευκρινιστεί αργότερα με υπουργικό διάταγμα».

Στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας μιλώντας στο Reuters ανέφερε πως οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται λιγότερα χρήματα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. Μάλιστα εκτιμάται πως τις επόμενες ημέρες θα καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος βοήθειας. Πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσαν στο Reuters, πως η αξιολόγηση των μεταρρυθμιστικών μέτρων θα μπορέσει να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις αναφέρουν πως ενδεχομένως η συνεδρίαση του Euro Working Group την Πέμπτη να σηματοδοτήσει την εκταμίευση της δόσης, ωστόσο η εμπλοκή σε θέματα όπως το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και η απελευθέρωση των φαρμακείων μετρίασε τις προσδοκίες. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι σε κάθε περίπτωση να προλάβει την προθεσμία του Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου με στόχο να έχουν ψηφιστεί και τα δύο νομοσχέδια.