Σε συντονισμένη δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάλεσε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Θερινό Πανεπιστήμιο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στην Πορταριά Πηλίου.

Ads

 
Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας η Αριστερά πρέπει από «δύναμη κριτικής» να γίνει και «δύναμη εναλλακτικής προοπτικής», επισημαίνοντας πως η επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ «θα είναι ένα πυροτέχνημα το οποίο θα σβήσει» εάν στον επόμενο χρόνο δεν υπάρξουν «μικροί ή μεγαλύτεροι ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ευρώπη», ή αν δεν υπάρξουν «μεγάλες κοινωνικές κατακτήσεις αλλά και εκλογικές νίκες στην Ολλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία ή την Γαλλία».
 
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε την ανάγκη συντονισμού, επικοινωνίας και κοινής στόχευσης των ευρωπαϊκών δυνάμεων και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το επόμενο διάστημα θα αποδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν θα είναι ένα πυροτέχνημα».
 
«Όπως εμείς στην Ελλάδα λέμε ΣΥΡΙΖΑ παντού, έτσι μπορούμε να δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι ως οργανωτικό σχήμα αλλά ως μοντέλο συνεργασίας πλουραλιστικής σύνθεσης διαφορετικών απόψεων και στόχευσης σε μια εναλλακτική προοπτική, θα δούμε λοιπόν αυτό το μοντέλο σε όλη την Ευρώπη να αναδεικνύει ότι η Αριστερά μπορεί να είναι η πρωταγωνιστική δύναμη στην Ευρώπη τον 21ο αιώνα», δήλωσε.
 
Παράλληλα υπογράμμισε ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα σηματοδοτούσε μια σημαντική ελπίδα όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την ευρωζώνη, καθώς αυτό θα προκαλούσε, όπως είπε «ένα δημιουργικό σοκ στην Ευρώπη» και κάποιοι θα συνειδητοποιούσαν ότι «να παρθούν αποφάσεις τώρα».
 
«Αν εμείς πηγαίναμε σε μια σύνοδο κορυφής και τους λέγαμε κατεβάστε τα μολύβια, δεν υιοθετούμε τη στρατηγική της λιτότητας, ενδεχομένως να αποφασίσετε σήμερα ότι διαλύεται η Ευρώπη ή να κάτσουμε τις τρεις τέσσερις μέρες κλεισμένοι στη Σύνοδο μέχρι να παρθεί μια απόφαση διεξόδου, αυτό θα ήταν κάτι το οποίο δεν θα ήταν απλά ένα δημιουργικό σοκ αλλά μια υπέρβαση, που θα αφορούσε όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλους τους λαούς της Ευρώπης», τόνισε.