«Δεν είμαι διατεθειμένος να πάρω μέρος σε ένα συνέδριο ηττημένων μηχανισμών», τόνισε ο Σπύρος Λυκούδης κατά την τοποθέτησή του στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, απαντώντας στην πρόταση του Φώτη Κουβέλη για τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου «νηφάλιου και ενωτικού» και συγκρότηση μιας «προοδευτικής συμμαχία της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς».

Ads

Λίγο νωρίτερα 26 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που αποτελούν τη «μεταρρυθμιστική τάση», της οποίας ηγείται ο Σπύρος Λυκούδης, κατέθεσαν κείμενο με το οποίο εξέφρασαν την αντίθεσή του στη διεξαγωγή ενός συνεδρίου, προτείνοντας άμεσες πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Στο εν λόγω κείμενο επαναλαμβάνεται η πρόταση για συγκρότηση μιας επιτροπής από τη ΔΗΜΑΡ, την Ελιά και το Ποτάμι με στόχο τη διαμόρφωση μιας ευρύτερης Κεντροαριστερής Παράταξης. 

Όπως είπε ο Σπύρος Λυκούδης κατά την ομιλία του μετά το «οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα ανέμενε αυτοκριτική». Υπογράμμισε, δε, ότι «ο μόνος δρόμος για να βγει η ΔΗΜΑΡ από τον μικρόκοσμό της είναι να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς».

Σημειώνεται πως στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής παρέστη και ο Χάρης Καστανίδης, όπως και οι συνεργαζόμενοι στις ευρωεκλογές Μαριλένα Κοππά, Γιάννης Τσαμουργκέλης, Γιώργος Σιακαντάρης, ύστερα από πρόσκληση του Φώτη Κουβέλη.

Ads

Ο Χάρης Καστανίδης απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε πως συνεργάστηκε με τη ΔΗΜΑΡ για να εκμεταλλευτεί τα ποσοστά της, τα οποία στις τελευταίες εκλογές κυμαίνονταν στο 6%,  τόνισε πως και σήμερα με το 1,2% συμμετέχει στις διεργασίες του κόμματος. Παράλληλα συμφώνησε με τη θέση του Σπύρου Λυκούδη πως στρατηγικός στόχος της ΔΗΜΑΡ θα πρέπει να είναι η συγκρότηση της Κεντροαριστεράς παράταξης, σημειώνοντας όμως ότι αυτή θα πρέπει να διεκδικήσει την αυτοτέλειά της και να έχει στρατηγικό προοδευτικό πρόσημο. Επιπλέον, απηύθυνε έκκληση σε όλους να αποφύγουν τυχόν διάσπαση της ΔΗΜΑΡ, προκειμένου το κόμμα να παίξει ρόλο στην ανασύνταξη της προοδευτικής παράταξης.

Ακολουθεί το κείμενο της μεταρρυθμιστικής τάσης:

Στη χώρα μας, επείγουν οι αναγκαίες προοδευτικές οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση, την ύφεση, την υψηλή ανεργία και την κοινωνική και εθνική περιθωριοποίηση.

Άλλοι είναι οι χρόνοι για την Ευρώπη, απείρως πιο πιεστικοί για την Ελλάδα. Και όσοι σήμερα στη χώρα μας, από δεξιά και αριστερά, μεταθέτουν τις ευθύνες κυρίως ή αποκλειστικά στις αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό, την εγχώρια αδράνεια και να προσφέρουν άλλοθι σε όσους από το πολιτικό σύστημα συνεχίζουν να αναπαράγουν τις κατεστημένες λειτουργίες και τις χειρότερες παραδόσεις της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ζωής, σαν να μην συνέβη τίποτα, σαν να μην έφταιγαν κυρίως αυτές που βιώσαμε και βιώνουμε την κρίση με τέτοια σφοδρότητα.

Οφείλουμε να παρέμβουμε αποφασιστικά για να αλλάξουμε την ροή των πραγμάτων. Και εδώ ο ρόλος μιας ισχυρής μεταρρυθμιστικής Σοσιαλιστικής και Δημοκρατικής Παράταξης αντίρροπης στον δεξιό συντηρητισμό και στον αριστερό λαϊκισμό, μπορεί να είναι καθοριστικός για την ανατροπή με σταθερότητα που φαίνεται να ζητούν οι πολίτες, αν κρίνουμε και από τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών.

Το εκλογικό αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών έκανε απλώς την αποτύπωση του αδιεξόδου του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων. Και το αδιέξοδο αυτό κάνει την αναγκαιότητα της κεντροαριστεράς ακόμη πιο επείγουσα.

Η κεντροαριστερά που θέλουμε και διεκδικούμε, δεν μπορεί να συγκροτηθεί με στόχο να αποτελέσει το συμπλήρωμα κανενός. Δεν μπορεί να συγκροτηθεί ετεροπροσδιοριζόμενη. Οφείλει να διαμορφώσει τους αυτοπροσδιορισμούς της, συναρτώντας τους άμεσα με το μέλλον της χώρας στο μέλλον της Ευρώπης.

  • Διεκδικώντας μερίδιο στη διαμόρφωση αυτού του μέλλοντος.
  • Αναλαμβάνοντας την εθνική αφήγηση μιας χώρας νέας, ευρωπαϊκής και ευρωπαϊστικής.

Πιστεύουμε ότι η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη πρέπει να είναι νέα και αυτόνομη. Στηριγμένη στην πολιτική αυτοτέλεια των χώρων που θα συνδράμουν την ανασυγκρότησή της αλλά με τη σύγχρονη επιθετική και γι’ αυτό αυτοτελή πολιτική ματιά. Μια παράταξη που θα επιδιώξει όχι μόνο την ανανέωση στο πολιτικό προσωπικό αλλά και την αλλαγή πρακτικών και συνηθειών που οδήγησαν στην απαξίωση και των θεσμών και του συνόλου της πολιτικής.

  • Να υποστηρίξουμε προγραμματίζοντας, υποχωρώντας, συμφωνώντας, συνθέτοντας, αλλά εν τέλει προχωρώντας, την ανασύνθεση του χώρου, ικανού
  • Να απαντάει θετικά,
  • Να υπερβαίνει προωθητικά.

Με συγκροτημένο σύστημα απόψεων, σχετικά με το τι απορρίπτουμε και τι κρατάμε. Σεβόμαστε απολύτως τον αυτοπροσδιορισμό των πολιτικών χώρων με τους οποίους εμείς επιδιώκουμε την έναρξη ενός διαλόγου για την ανασύνθεση της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης.

Γνωρίζουμε τις ενστάσεις ένθεν κακείθεν για τις παθογένειες που οδήγησαν στην απαξίωση το πολιτικό σύστημα και μέσα σε αυτό και τον χώρο της Κεντροαριστεράς γενικώς. Γνωρίζουμε και σεβόμαστε τις διαδικασίες που δρομολογούνται για την διεξαγωγή των Συνεδρίων και της Ελιάς και του Ποταμιού.
Παρά ταύτα, πιστεύουμε ότι το αίτημα ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας είναι πια καθημερινό και πιεστικό. Να συγκροτηθεί η μεγάλη Σοσιαλιστική Δημοκρατική Παράταξη.

Προτείνουμε η ΕΛΙΑ, το ΠΟΤΑΜΙ και η ΔΗΜΑΡ, να συγκροτήσουν μια επιτροπή που θα ξεκινήσει έναν έντιμο, ειλικρινή, ανοιχτό διάλογο για την δημοκρατική προοπτική της χώρας και για τη διαμόρφωση της ευρύτερης παράταξης.

Στην επιτροπή να κληθούν να συμμετάσχουν πολιτικές ομάδες, συσπειρώσεις και ανένταχτες προσωπικότητες του Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού χώρου που ενδιαφέρονται να συνδράμουν το μεγάλο εγχείρημα. Να εμπνευστούμε από την υπόθεση της μεγάλης Δημοκρατικής συνάντησης. Να πιστέψουμε στην δύναμη της. Και να εμπνεύσουμε.