Με συμφωνία σε αρκετά σημεία και αγκάθι τα εννέα σημεία του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε στην Βουλή η πρώτη συνάντηση αντιπροσωπειών της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ για την έναρξη διαλόγου για την κεντροαριστερά ύστερα από τις σχετικές επιστολές που έστειλε ο πρόεδρος της Αγίου Κωνσταντίνου, Φώτης Κουβέλης. Σύμφωνα με τον γραμματέα της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στην βάση των δώδεκα προγραμματικών σημείων που περιέχονται στις επιστολές και θα υπάρξει νέα συνάντηση.

Ads

Σύμφωνα με τον ίδιο στόχος του διαλόγου είναι να υπάρξουν προγραμματικές συμπτώσεις.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας δήλωσε ότι ξεκίνησε ειλικρινής, ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος ο οποίος θα συνεχιστεί χωρίς προαπαιτούμενα. Υπάρχουν αρκετά σημεία σύγκλισης ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜΑΡ είπε και πρόσθεσε ότι ο στρατηγικός στόχος είναι η ανασύνταξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.

Τα εννέα σημεία που είχε αναφέρει στην απαντητική του επιστολή ο Αλέξης Τσίπρας, όμως αποτέλεσαν ένα αγκάθι στις συζητήσεις. 

Ads

Σύμφωνα με το Βήμα, οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ υποστήριζαν ότι η Κεντροαριστερά πρέπει να έχει έναν αυτόνομο ρόλο και να μην ετεροκαθορίζεται ως ο χώρος ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα δήλωναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει συλλήβδην τον διάλογο με την Κεντροαριστερά και ότι χρειάζεται να είναι σαφή η διαχωριστική γραμμή  και με τον νεοφιλελευθερισμό και με τον αριστερό λαϊκισμό.

Η πλευρά της ΔΗΜΑΡ από την άλλη επέμεναν ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιηθεί ο  ΣΥΡΙΖΑ.