Συμμάχους στην προσπάθειά τους για αναστολή της διαδικασίας πτώχευσης της «Hellenic Steel» αναζητούν -μεταξύ υπουργών και εκπροσώπων παραγωγικών και συνδικαλιστικών φορέων- οι 34 εναπομείναντες εργαζόμενοι στην άλλοτε κραταιά χαλυβουργία της Θεσσαλονίκης, μετά και από την κήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση των παγίων της ώς άγονου.

Ads

Σε αυτό το πλαίσιο, στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου, ζητώντας του να παρέμβει, ενώ αντίστοιχες επαφές θα επιδιώξουν με τον Ιταλό πρόξενο στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. βασικός μέτοχος της εταιρείας είναι η ιταλική ILVA), με την επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στην πόλη, Κατερίνα Νοτοπούλου, καθώς και με την υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων.

Τα παραπάνω δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της Ελληνικής Εταιρείας Χάλυβος (Hellenic Steel), Παναγιώτης Χατζάκος. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι εργαζόμενοι είναι κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο της πτώχευσης – για την οποία οι μέτοχοι έχουν ήδη καταθέσει αίτηση στα αρμόδια δικαστήρια – καθώς τυχόν επαλήθευση αυτού του σεναρίου θα σημάνει αμετάκλητα τους τίτλους τέλους για τη βιομηχανία.

«Μιλάμε για μία βιομηχανία με πολύ δυναμικά χαρακτηριστικά, που εδρεύει σε έκταση 1.118 στρεμμάτων, με κλειστούς χώρους 400 στρεμμάτων, κοντά στο λιμάνι και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Μία εταιρεία που πρόσφατα σχετικά, το 2002, δημιούργησε  μονάδα επικασιτέρωσης, γαλβανιστήριο δηλαδή, η αξία της οποίας είχε τότε εκτιμηθεί σε 20-22 εκατ. ευρώ, αν θυμάμαι καλά» σημείωσε ο κ. Χατζάκος. Όπως πρόσθεσε, οι 34 εναπομείναντες εργαζόμενοι στην εταιρεία, έναντι 243 τον Μάιο του 2015 (και περισσότερων από 1.000 τις εποχές της δόξας της Hellenic Steel), «εδώ και ενάμιση χρόνο φυλάνε το (κλειστό) εργοστάσιο και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, π.χ. συντηρήσεις, ώστε να είναι έτοιμο να λειτουργήσει κι αύριο ακόμη».

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος διότι ο υποψήφιος αγοραστής (οι άλλοι δύο ενδιαφερόμενοι δεν κατέθεσαν τελικά δεσμευτικές προσφορές), δεν κάλυψε ουσιαστικό όρο που είχε τεθεί στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για την πώληση των παγίων της Hellenic Steel. Η περιπέτεια για τη εδρεύουσα στη Θεσσαλονίκη χαλυβουργία ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια, όταν ο βασικός μέτοχός της, η ιταλική ILVA, ετέθη σε ειδική διαχείριση από το Δημόσιο της γείτονος.

Από το σχέδιο διάσωσης της ILVA που «έπεσε στο τραπέζι» είχαν τότε εξαιρεθεί όλες οι εκτός Ιταλίας μονάδες, μεταξύ των οποίων και η Hellenic Steel, η οποία είχε οφειλή αρκετών εκατ. ευρώ προς τη μητρική της, την ILVA. Ετσι, οι διαχειριστές που όρισε το ιταλικό Δημόσιο έδωσαν εντολή στους εκκαθαριστές να καταθέσουν αίτηση πτώχευσης της εταιρίας. Πράγματι, τον Οκτώβριο του 2014 η Hellenic Steel τέθηκε σε εκκαθάριση και ενάμιση μήνα μετά -τον Δεκέμβριο- έκλεισε το εργοστάσιό της.