Ενδοκυβερνητικές τριβές για το κόψιμο της εκπομπής των Αρβανίτη–Κατσίμη

Λογοκρισία

17:55 | 29 Οκτ. 2012
Τελευταία ανανέωση 23:08 | 29 Οκτ. 2012

Σε πολιτικό θέμα εξελίσσεται το κόψιμο της πρωινής εκπομπής των Αρβανίτη και Κατσίμη λόγω σχολίων για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδια και τις ιατροδικαστικά πορίσματα που διαπιστώνουν βασανιστήρια στους 15 αντιφασίστες από αστυνομικούς στη ΓΑΔΑ. Μετά τους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ανακοινώσεις εξέδωσε και η ΔΗΜΑΡ και η νεολαία ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας νέες ενδοκυβερνητικές τριβές.  Θύελλα αντιδράσεων και στο διαδίκτυο με πλήθος μηνυμάτων υποστήριξης στους δύο δημοσιογράφους. Η ΠΟΕΣΥ καταδικάζει τη λογοκριτική απόφαση και συγκαλεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο «για να αποκρουσθεί η συνεχώς κλιμακούμενη επίθεση της κυβέρνησης». Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ. «Θα κάτσω και θα μελετήσω το εγχειρίδιο δεοντολογίας του Αιμίλιου Λιάτσου», δήλωσε σκωπτικά ο Κώστας Αρβανίτης στο tvxs.gr, ύστερα από ανακοίνωση του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ Αιμίλιου Λάτσιου στην οποία υπεραμύνεται της απόφασης να κόψει την εκπομπή και κάνει λόγο για «καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας». 

 
Ειδικότερα ο Κώστας Αρβανίτης σχολιάζοντας στο tvxs.gr την ανακοίνωση της ΕΡΤ, δήλωσε πως «θα κάτσω και θα μελετήσω το εγχειρίδιο δεοντολογίας του Αιμίλιου Λιάτσου. Θα είμαι πολύ προσεκτικός από εδώ και μπρος».
 
«Εμείς δεν πρόκειται να ζητήσουμε συγγνώμη για κάτι που δεν υφίσταται. Η ίδια η ανακοίνωση είναι προκλητική. Για ποιο λόγο να απολογηθούμε; Σε ποιά σχολή και σε ποιό εγχειρίδιο δημοσιογραφίας αναγράφεται ότι ο δημοσιογράφος δεν σχολιάζει; Δεν υπάρχει ατόπημα. Εάν υπήρχε θα ζητούσαμε συγγνώμη. Απλώς φαίνεται ότι είναι η νοοτροπία του ‘ότι δεν μας αρέσει’. Εάν πάμε σε κάτι τέτοιο πλέον, να βγάλουμε νέο κώδικα λειτουργίας της ΕΡΤ και να τον εφαρμόζουμε. Είναι εκτεθειμένοι και πολιτικά εάν αυτή είναι η άποψη της διοίκησης για την δημοσιογραφία», πρόσθεσε.

Ο Αιμίλιος Λάτσιος στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ σέβεται απολύτως τους κανόνες της ελευθεροτυπίας και το αποδεικνύει εμπράκτως στην καθημερινή παρουσίαση της επικαιρότητας και την προβολή όλων των απόψεων. Όμως, δεν μπορεί να αποδεχτεί την καταπάτηση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας». 
 
Οι παρουσιαστές της σημερινής εκπομπής ‘πρωινή ενημέρωση’ της ΝΕΤ, κ. Κώστας Αρβανίτης και κυρία Μαριλένα Κατσίμη, προέβησαν σε απαράδεκτους υπαινιγμούς κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Δένδια, χωρίς μάλιστα να του δώσουν το δικαίωμα να εκφράσει τη δική του άποψη, ενώ με τα σχόλιά τους εμφανίστηκαν να προκαταλαμβάνουν το αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης».
 
Το ζήτημα παίρνει πολιτικές διαστάσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΔΗΜΑΡ και το ΚΚΕ με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την «απαράδεκτη απόφαση» λογοκρισίας.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του τονίζει πως «το σχέδιο μετατροπής της Δημόσιας Τηλεόρασης σε προπαγανδιστικό όργανο τρομοκράτησης και χειραγώγησης της μνημονιακής συγκυβέρνησης επιβεβαιώνεται καθημερινά. Μετά τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα λογοκρισίας και περιθωριοποίησης των δημοσιογράφων που δεν συμμορφώνονται προς τα υποδείξεις, σήμερα το πρωί η διοίκηση της ΕΡΤ κατέλυσε και τα τελευταία προσχήματα».
 
«Η απόφασή της για κόψιμο της εκπομπής του Κ. Αρβανίτη και της Μ. Κατσίμη «Πρωινή Ενημέρωση» συνιστά στυγνή κομματική παρέμβαση στη δημόσια τηλεόραση. Η αναφορά των δημοσιογράφων στην υπόθεση του ξυλοδαρμού συλληφθέντων διαδηλωτών που αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian και καλύπτει μέχρι σήμερα ο αρμόδιος υπουργός κ. Δένδιας φαίνεται να είναι η αφορμή για αυτήν την απόφαση, που ανασύρει μνήμες άλλων σκοτεινών εποχών», αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση και προσθέτει:
 
«Η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, όμως, δεν αποτελεί μαγαζάκι καμίας κυβέρνησης και κανενός υπουργού, αλλά ανήκει στον ελληνικό λαό. Αυτός έχει δικαίωμα στην ανεξάρτητη και αντικειμενική ενημέρωση, όσο κι αν αυτό δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντα μιας κυβέρνησης που βουλιάζει καθημερινά στην ανυποληψία. Η απόφαση αυτή πρέπει άμεσα να ανακληθεί, αλλιώς εγείρεται θέμα παραίτησης της διοίκησης της ΕΡΤ».
 
Η ΔΗΜΑΡ χαρακτηρίζει «απαράδεκτη ενέργεια, ενέργεια που προσβάλλει τη λειτουργική ανεξαρτησία του δημοσιογράφου», την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης του Τομέα Ενημέρωσης της ΕΡΤ να «κόψει μέχρι νεωτέρας» τους παρουσιαστές της «Πρωινής Ενημέρωσης», Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη.
 
«Η άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής είναι η στοιχειώδης οφειλόμενη πράξη εκ μέρους του τομέα ενημέρωσης και της Γενικής Διεύθυνσης της ΕΡΤ», σημειώνει η ΔΗΜΑΡ.

«Το κόψιμο της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ, με τους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη, αποτελεί πράξη ωμής λογοκρισίας και πολιτικής δίωξης. Η ευθύνη βαρύνει τη συγκυβέρνηση και τους εντεταλμένους της στην ΕΡΤ. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση πρέπει να ανακληθεί τώρα» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Κατάλυση κάθε έννοιας της ανεξαρτησίας του Τύπου αποτελεί η απόφαση της γενικής διεύθυνσης της ΕΡΤ να "κόψει" εν ψυχρώ την εκπομπή "Πρωινή Ενημέρωση" με τον Κώστα Αρβανίτη και την Μαριλένα Κατσίμη» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
 
«H κυβέρνηση θέλει την ΕΡΤ ως φερέφωνό της και τιμωρεί κάθε διαφορετική άποψη, γυρίζοντας την κρατική τηλεόραση στην δεκαετία του ΄80 όταν εξυπηρετούσε κομματικούς σκοπούς», τονίζουν και καλούν «τη γενική διεύθυνση της ΕΡΤ «να ανακαλέσει την απόφασή της και να συνειδητοποιήσει ότι η δημόσια τηλεόραση δεν είναι τσιφλίκι κανενός αλλά οφείλει να υπηρετεί την αντικειμενική ενημέρωση του ελληνικού λαού».

Η νεολαία του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «αδικαιολόγητη και προκλητική ενέργεια». «Η κίνηση αυτή στρέφεται κατά της ανεξάρτητης και αντικειμενικής δημοσιογραφίας και μας θυμίζει αλήστου μνήμης εποχές λογοκρισίας. Καλούμε την αρμόδια Πολιτική Ηγεσία να αναλάβει τις ευθύνες της και τη Διεύθυνση της ΕΡΤ να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση της απόφασης αυτής», τονίζει.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΠΟΕΣΥ ζητώντας την άμεση ανάκληση της λογοκριτικής απόφασης, διαμηνύοντας πως η λογοκρισία σε δημόσιο κανάλι και η τρομοκράτηση δημοσιογράφων ώστε να απεμπολήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους, να εργάζονται υπό συνθήκες ελευθερίας του λόγου, είναι φαινόμενα στα οποία ο δημοσιογραφικός κόσμος θα αντισταθεί σθεναρά.
 
Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποιεί ότι αύριο Τρίτη 30 Οκτωβρίου, συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας, με συμμετοχή προέδρων των Ενώσεων Συντακτών, προκειμένου να ληφθούν άμεσες αποφάσεις, «για να αποκρουσθεί η συνεχώς κλιμακούμενη επίθεση της κυβέρνησης σε θέματα ελευθεροτυπίας, σχέσεων εργασίας και ασφάλισης των εργαζόμενων στην ενημέρωση».

Κατηγορία άρθρου:

Tags άρθρου:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ...

Η είδηση θα ήταν αν του είχε επιβληθεί ποινή. Ένας ακόμα λευκός αστυνομικός αθωώθηκε στις ΗΠΑ,  από τις κατηγορίες που τον βάραιναν για το θάνατο ενός Αφροαμερικανού. Ο αστυνομικός Έντουαρντ...
(0)
Εμπροσθοβαρή και «άνευ όρων» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ζητά το ΔΝΤ με την έκθεση βιωσιμότητας που – με μια κίνηση ιδιαίτερης σημασίας – δίνει στη δημοσιότητα 24 ώρες πριν από τη συνεδρίαση του...
(0)
Μέχρι και τις 30 Μαΐου 2016 συνεχίζουν την αποχή τους οι δικηγόροι της Αθήνας σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Οι δικηγόροι αντιδρούν στο νέο ασφαλιστικό...
(0)

E-mail alerts

Θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για έκτακτα γεγονότα, θέματα ή πρόσωπα που σας ενδιαφέρουν όπως η κατηγορία Ελλάδα;

Κάντε το με ένα κλικ, στην νέα δωρεάν υπηρεσία e-mail alerts που σας προσφέρει το TVXS.
Για να εγγραφείτε, πρέπει να κάνετε log in.

Σχολιασμός, πατήστε για να δείτε τα σχόλια και να σχολιάσετε.

Powered by Pressflow, an open source content management system