Σε πολιτικό ναρκοπέδιο οδηγούν την υπόθεση του δημοψηφίσματος οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων – ένα ναρκοπέδιο, που απασφαλίζει κινδύνους ακόμη και πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Ads

Επισήμως, και παρά το παράθυρο πιθανής ανάκλησης που άφησαν ανοιχτό χθες τόσο ο Γιάννης Δραγασάκης στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, όσο και ο Γιάνης Βαρουφάκης στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, επίσημη θέση του Μαξίμου παραμένει πως το δημοψήφισμα της Κυριακής θα γίνει κανονικά.

Ο προβληματισμός, ωστόσο, είναι πλέον έντονος και μέσα στο κυβερνητικό επιτελείο καθώς η οριακή καμπή στην οποία βρίσκεται η χώρα, μεταξύ της πλήρους πιστωτικής ασφυξίας και της προσπάθειας για νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές, απειλεί να εκφυλίσει το ίδιο το πολιτικό μήνυμα του δημοψηφίσματος. «Η πρόταση των δανειστών είναι ξεπερασμένη, εμείς έχουμε βάλει στο τραπέζι νέο σχέδιο, οπότε ποιό είναι, όντως, τελικά το ερώτημα του δημοψηφίσματος; Κινδυνεύουμε να πέσουμε στην παγίδα του «ναι ή όχι» στο ευρώ…», έλεγε χαρακτηριστικά χθες το βράδυ στέλεχος της πτέρυγας των «προβληματιζόμενων» του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ανησυχία εντείνει η ρητορική διχασμού και φόβου που κλιμακώνουν χωρίς όριο αντιπολίτευση και συστημικά media – μια ρητορική που, μετά και την σημερινή δημοσιοποίηση των πρώτων δημοσκοπήσεων, απειλεί να φέρει τους πολίτες στις κάλπες μέσα σε ακραίες συνθήκες πόλωσης. Μια; πόλωσης, με προφανή στόχο και σχέδιο τον απόλυτο εγκλωβισμό της εκλεγμένης κυβέρνησης, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, και την επανάληψη του… έργου των Κανών με μεταβατικά σχήματα «προθύμων».

Ads

Υπό αυτά τα δεδομένα, ακόμη και κορυφαία στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου εμφανίζονται προβληματισμένα και φέρονται να εισηγούνται επανεξέταση της κατάστασης και πιθανή ανάκληση του δημοψηφίσματος. Ανάμεσα σε εκείνους που εκφράζουν προβληματισμούς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, ενώ αντίστοιχοι προβληματισμοί διατυπώνονται και από την πλευρά βουλευτών και ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιάννης Δραγασάκης, μάλιστα, άφησε και δημόσια ανοιχτό παράθυρο ανάκλησης του δημοψηφίσματος στη χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του στην ΕΡΤ, αν και αργότερα με tweet του έσπευσε να διευκρινήσει ότι ποτέ δεν είπε πως «η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μη γίνει δημοψήφισμα».

«Είναι ένα πολιτικό θέμα. Η κυβέρνηση η οποία αποφάσισε το δημοψήφισμα, μπορεί να αποφασίσει και κάτι διαφορετικό. Γιατί έγινε το δημοψήφισμα; Γιατί το προκηρύξαμε; Για να πετύχουμε μία συμφωνία η οποία θα εκπληρώνει κάποια κριτήρια», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση Δραγασάκη στην ΕΡΤ, ενώ λίγο αργότερα έγραψε στον λογαριασμό του στο twitter: «Ποτέ δεν είπα ότι “Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μη γίνει το δημοψήφισμα” ή “Ανοικτό να ακυρωθεί το δημοψήφισμα».

Με ξεχωριστό, διαφορετικό σκεπτικό φέρεται να κινείται ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος δείχνει να θεωρεί ότι το δημοψήφισμα αποτελεί ένα ισχυρό διαπραγματευτικό όπλο, γεγονός που φάνηκε και κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters, ο έλληνας υπουργός Οικονοκικών προσέφερε την ανάκληση του δημοψηφίσματος ως αντάλλαγμα σε μια απόφαση για ελάφρυνση του χρέους.

Οι απόψεις, σε κάθε περίπτωση, δεν τελούν σε πλήρη ταύτιση μέσα στο πρωθυπουργικό επιτελείο, οι τελικές αποφάσεις ωστόσο του Αλέξη Τσίπρα δείχνουν να έχουν αποκλειστικό γνώμονα την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης στην Ευρώπη. Η εξέλιξη αυτή θα είναι που θα κρίνει και την τελική τύχη του δημοψηφίσματος, ενδεχομένως και εντός της ημέρας. Σε περίπτωση, δε, μεταστροφής της έως τώρα κυβερνητικής στάσης, περισσότερες πιθανότητες έχει, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, μια ανάκληση του δημοψηφίσματος παρά μια εισήγηση Τσίπρα υπέρ του «ναι».