Ξεκίνησε από το σακάκι…
 

Ads

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση καταγγελιών των επιχειρηματιών Λιβανού και Ζωγραφάκη τις οποίες αποκάλυψε η εφημερίδα Real News περί συμμετοχής των Μεϊμαράκη, Βουλγαράκη, Λιάπη σε κύκλωμα που ξέπλυνε μαύρο χρήμα. Οι καταιγιστικές εξελίξεις γεννούν μια σειρά από ερωτήματα που αφορούν: την τιμιότητα και την υπόληψη των εμπλεκόμενων πολιτικών, τα κίνητρα της καταγγελίας, το χειρισμό ή την αξιοποίηση της υπόθεσης από μερίδα ΜΜΕ, τις συνθήκες των διαρροών που οδήγησαν στη δημοσιογραφική αποκάλυψη αλλά και το επίπεδο της προσωπικότητας που εκπροσωπεί σήμερα το θεσμό του προέδρου της Βουλής.

 
Ζητείται «φως»
 
Σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Γιώργου Ζωγραφάκη, ιδιοκτήτη και νόμιμου εκπροσώπου 19 εταιρειών του Ομίλου Καρούζος (κουμπάρος του προέδρου της Βουλής), οι κ.κ. Μεϊμαράκης, Λιάπης, Βουλγαράκης εμπλέκονται σε υπόθεση την οποία εξετάζει το ΣΔΟΕ και αφορά σε μεγάλο κύκλωμα το οποίο φέρεται να ξέπλυνε μαύρο χρήμα μέσα από την αγορά ακινήτων αξίας 10,2 δις ευρώ.
 
Μάλιστα, η Βουλή φέρεται να έχει ενημερωθεί για την υπόθεση από τον Απρίλιο του 2011 με 14σέλιδη επιστολή την οποία απέστειλε ο κ. Ζωγραφάκης προς τον τότε πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο με κοινοποίηση «στους βουλευτές όλων των κομμάτων και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο ή ενδιαφερόμενη αρχή». Συνεργάτες του πρώην προέδρου της Βουλής φέρονται να υποστηρίζουν ότι η επιστολή είχε διαβιβαστεί στα γραφεία των κομμάτων.
 
«Ο πραγματικός σκοπός του Ομίλου ήταν να κλέβει το δημόσιο και το κυριότερο να ξεπλένει χρήματα πολιτικών και ιδιαίτερα κάποιων πρώην υπουργών», σύμφωνα με τους σοβαρούς ισχυρισμούς Ζωγραφάκη, γύρω από τους οποίους υπάρχουν σκιές, καθώς αιωρείται το ερώτημα γιατί ο συνέταιρος του κ. Καρούζου επέλεξε να προβεί στις συγκεκριμένες καταγγελίες, μάλιστα σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους που προδίδουν εκνευρισμό, αν όχι οργή.
 
«Βαθύ λαρύγγι»
 
Η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαρροή στον Τύπο στοιχείων της δικογραφίας στην οποία ενεπλάκησαν τα ονόματα των τριών πολιτικών. Προηγήθηκε αναφορά του -εμπλεκόμενου στην επιχειρηματική αντιδικία- Ιωσήφ Λιβανού, ο οποίος στρέφεται κατά παντός αρμοδίου του ΣΔΟΕ για τη διαρροή της υπόθεσης και εγγράφων της δικογραφίας. «Έχω καταθέσει σοβαρά στοιχεία και έχω ρητή απαγόρευση μέχρι να καταθέσω να μην μιλήσω για την υπόθεση. Δέχομαι απειλές», έχει δηλώσει ο κτηματομεσίτης, η κατάθεση του οποίου δημοσιεύθηκε -κατά μέρος- από την εφημερίδα Real News.
 
«Νταηλίκια»
 
Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί -τουλάχιστον για όσους δεν έχουν βρεθεί ποτέ σε «πηγαδάκι» μαζί του- το επίπεδο των δηλώσεων Μεϊμαράκη, του σημερινού προέδρου της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης με δημοσιογράφους αλλά και με το βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλο (δες εδώ περισσότερα).
 
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής έδωσε εντολή να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα «πόθεν έσχες» του από το 1989 έως σήμερα και δήλωσε ότι διατίθεται να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του. Κάλεσε δε το δημοσιογράφο – εκδότη της Real News «να δείξει την ίδια προσωπική ευθιξία και να πράξει το ίδιο».
 
Στα άκρα
 
Γενικότερα, η αντιπαράθεση Μεϊμαράκη – Χατζηνικολάου οδηγείται στα άκρα. Τις χθεσινές αναφορές του βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να βγάλει το… παντελόνι του και να ριχτεί στην αρένα, ακολούθησαν οι αποστροφές Χατζηνικολάου στο σημερινό ραδιοφωνικό του σχόλιο:
 
«Mετά τις απειλές που εξακόντισε εναντίον μου ορίζω τον πρόεδρο της Βουλής υπεύθυνο για την ασφάλειά μου. Θα με προσέχει ο Βαγγέλης. Και σε λακκούβα να πέσω, με το αυτοκίνητο, αυτός θα θεωρηθεί υπεύθυνος, οπότε θα με προσέχει». Ο ίδιος προειδοποίησε: «Μην τολμήσετε να κλείσετε την υπόθεση χωρίς να ανοίξετε τους λογαριασμούς και τις offshore από τις οποίες μετακινήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ» και προανήγγειλε τη δημοσίευση περαιτέρω στοιχείων για την υπόθεση στο επόμενο φύλλο της εφημερίδας την ερχόμενη Κυριακή.
 
Πολλά μέτωπα
 
Παράλληλα, ο εκδότης της Real News υποβάλλει αγωγές και μηνύσεις προς το Σκάι και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Ακριβοπούλου για το σχολιασμό της υπόθεσης, η οποία κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού αποδόθηκε σε σκοπιμότητες ισχυρών. «Άθλια και εμετικά» χαρακτήρισε τα αντίστοιχα σχόλια ο κ. Χατζηνικολάου. Σημειώνεται ότι με δηλώσεις του (Σκάι) ο κ. Ζωγραφάκης εμπλέκει στην υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος και πολιτικούς από το χώρο του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι φέρονται να «έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα».
 
«Πάτημα»
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση της εφημερίδας Καθημερινή, η οποία στο άκουσμα της υπόθεσης καλεί τον πρωθυπουργό (στο χθεσινό κύριο άρθρο της) να καταγγείλει τους «όποιους εκβιασμούς» και «να επιβάλλει το νόμο χωρίς διακρίσεις» όσον αφορά υποθέσεις «περίεργου πλουτισμού». Άλλωστε, κάνει λόγο για «άρρωστες σχέσεις» του πολιτικού συστήματος με «κέντρα ισχύος και επιρροής». Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η παρέμβαση της εφημερίδας δεν είναι τυχαία, παρά αποκαλύπτει τη βούληση του ομίλου Αλαφούζου να συμμετάσχει στη νέα τάξη πραγμάτων η οποία βρίσκεται υπό διαμόρφωση στη χώρα.