Στην αναμνηστική 3η δόση, ειδικότερα στο ποιοι και πώς θα εμβολιαστούν αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση του εμβολιαστικού προγράμματος ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ads

Ανέφερε ότι αναλυτικές οδηγίες της Επιτροπής θα δημοσιευθούν αύριο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Όπως σημείωσε αρχικά έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά πάνω από 13.860.000 εμβολιασμοί στη χώρα, με πάνω από 6.910.000 να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, που αντιστοιχεί στο μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 65,8% επί του γενικού πληθυσμού και 75,3% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Ωστόσο πλήρως εμβολιασμένοι είναι το 62,3% του γενικού πληθυσμού δηλαδή 6.550.000 πολίτες. Ο Μ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε επίσης ότι σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση στις χώρες τις ΕΕ στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς, στην 18η θέση στην ΕΕ για όσους εμβολιαστεί με μία δόση, ενώ στο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών σε 7 ημέρες βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Για την τρίτη, αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ανέφερε ότι δικαιούχοι είναι 2.827.574 πολίτες, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 43,1% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Μέχρι σήμερα γνωστοποίησε ότι έχουν πραγματοποιηθεί 922.000 εμβολιασμοί, 32,6% των δικαιούχων ενώ περίπου 700.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους για την τρίτη δόση.

Ads

Όσον αφορά τις επιλογές των πολιτών για την αναμνηστική δόση του εμβολίου  και δεν ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατασταλμένων ανέφερε:

  • Όσοι έκαναν τις δύο πρώτες δόσεις με mRNA εμβόλιο ή Astrazeneca, συστήνεται να κάνουν την τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη, με mRNA εμβόλιο (μία δόση Pfizer, ή μισή δόση Moderna).
  • Όσοι έκαναν την μία δόση του Johnson & Johnson, συστήνεται να κάνουν την αναμνηστική δόση δύο μήνες μετά, είτε με το σκεύασμα της Johnson & Johnson, είτε με εμβόλιο mRNA (κι εδώ έχουμε μία δόση Pfizer, ή μισή δόση Moderna).
  • Για όσους έκαναν την πρώτη δόση με mRNA εμβόλιο και την δεύτερη με Johnson & Johnson, δεν συστήνεται αναμνηστική δόση.
  • Για όσους έχουν νοσήσει παρέπεμψε στις αναλυτικές οδηγίες που θα δημοσιευθούν την Τρίτη στο embolio.gov.gr, καθώς εκεί θα υπάρχουν αρκετές υποπεριπτώσεις.