Για τα εξώδικα που έστειλαν την Τετάρτη στις συστημικές τράπεζες η Δράση και η Δημιουργία Ξανά ζητώντας να κατασχέσουν την εκλογική χρηματοδότηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έναντι των 270 εκατ. ευρώ που ήδη χρωστούν, μιλάει στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Δράσης Θόδωρος Σκυλακάκης. Ο ίδιος αναφέρει ότι από τα 7 εκ. ευρώ της εκλογικής χρηματοδότησης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος, καθώς άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο αυτή θα κατανεμηθεί, ώστε να γίνει με βάση τους συσχετισμούς των ευρωεκλογών του 2009 και όχι των βουλευτικών του 2012.

Ads

Γιατί αποφασίσατε να στείλετε εξώδικο στις ελληνικές συστημικές τράπεζες;

Είναι βέβαιο ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  χρωστούν πάνω από 270.000 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Αλμούνια μου έχει απαντήσει ότι τα δάνεια αυτά είναι από τρεις εκ των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών και ότι έχουν πάψει να εξυπηρετούνται. Όλοι οι πολίτες που έχουν σήμερα προβλήματα, έρχονται αντιμέτωποι με κατασχετήρια κατά δεκάδες χιλιάδες, ενώ μπαίνουν και στους λογαριασμούς καταθέσεών τους. Πρέπει να υπάρχει μια στοιχειώδης ισότητα και να προστατευθεί ο φορολογούμενος καθώς αυτά τα χρήματα της εκλογικής χρηματοδότησης στην ουσία του ανήκουν, αντί να ξοδευτούν ενώ τα συγκεκριμένα κόμματα δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους. Άλλωστε ο υπουργός Οικονομκών, κ. Στουρνάρας στη Βουλή είχε πει ότι η σχέση τραπεζών και κομμάτων είναι μία αποκλειστικά ιδιωτική σχέση και όχι δημόσια. Λοιπόν, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Το ποσό των 270 εκατ. ευρώ που χρωστούν αυτά τα δύο κόμματα ενδέχεται να έχει αυξηθεί;

Ads

Στα 270 εκατ. ευρώ ήταν στις αρχές του 2013. Έκτοτε έχουν σταματήσει να μας ενημερώνουν. Το ίδιο και η Τράπεζα της Ελλάδος  (ΤτΕ) επικαλούμενη απόρρητο. Συγκεκριμένα, για το αν τα δύο κόμματα έχουν πάρει κι άλλα δάνεια μετά τον Ιανουάριο του 2013, έχω καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στην Ευρωβουλή και περιμένουμε να δούμε αν θα το μάθουμε πριν τις εκλογές ή όπως πολλά άλλα πράγματα θα το μάθουμε μετά.

Με το εξώδικο στο οποίο στείλαμε, ζητάμε από την Τράπεζα της Ελλάδας να ελέγξει εάν στα δάνεια που ελήφθησαν το 2012 και ενδεχομένως και το 2013, έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες από τον νόμο πιστοδοτικές διαδικασίες. Διότι, είναι νόμιμο να δίνεται σε κάποιον καινούριο δάνειο, ενώ δεν πρόκειται να το  αποπληρώσει;

Εσείς υποψιάζεστε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, για να το ρωτάτε; 

Ναι, για να το ρωτάμε, αυτό θεωρούμε ότι συμβαίνει. Είναι ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδας να τηρεί τον νόμο, όπως και των τραπεζών. Θυμίζω ότι βάσει νόμου οι εργαζόμενοι σε τράπεζες έχουν την ευθύνη δημόσιου λειτουργού για τη διασφάλιση του χρήματος των καταθετών και των μετόχων των τραπεζών που είναι κατά πλειοψηφία ο φορολογούμενος στο δημόσιο, αλλά και των ιδιωτών μετόχων.

Ουσιαστικά λέτε ότι υπάρχει μια σχέση με ευνοϊκούς όρους ανάμεσα στις συστημικές τράπεζες και στα εν λόγων κόμματα;

Εμείς λέμε να κάνουν τη δουλειά οι επικεφαλής και οι διοικήσεις των τραπεζών. Και η δουλειά τους είναι, όταν βλέπουν κάποιον που χρωστά και δεν μπορεί να πληρώσει με τίποτε τα χρέη του, να παρεμβαίνουν και να παίρνουν τα χρήματα. Το κάνουν και για τον τελευταίο Έλληνα πολίτη και για μερικές χιλιάδες ευρώ. Εδώ λοιπόν πρέπει επίσης κάτι να γίνει. Αυτή η ανώμαλη σχέση, να διορίζουν επί της ουσίας τα κόμματα τις διοικήσεις και μετά να μην κάνουν τη δουλειά τους, δεν μπορεί να ισχύσει. Σας θυμίζω ότι έχει ήδη περάσει μία διάταξη, αισχρή κατά τη γνώμη μου, σε τροπολογία τον Απρίλιο του 2013 με την οποία προβλέπεται ότι η απιστία εφόσον γίνεται για να δοθούν δάνεια σε κόμματα από τράπεζες και εφόσον έχουν τηρηθεί κάποιες τυπικές διαδικασίες δεν θεωρείται πλέον απιστία.

Σε ό, τι αφορά το ποσό των 7 εκατ. ευρώ  της εκλογικής χρηματοδότησης και την κατανομή του στα κόμματα, πώς το σχολιάζετε;

Εδώ έγινε κάτι άλλο. Όλη η εκλογική νομοθεσία για τις ευρωεκλογές άλλαξε. Άλλαξαν και τον τρόπο που γίνεται η χρηματοδότηση ώστε να αποκλειστούν μικρότερα κόμματα από αυτήν και να πάρουν οι ίδιοι τη μερίδα του λέοντος, με βάση τους συσχετισμούς των ευρωεκλογών του 2009 και όχι των βουλευτικών εκλογών που είναι πολύ μεταγενέστερες. Όμως, τι ακριβώς χρειάζονται  7 εκατομμύρια; Χρόνο έχουν στα ΜΜΕ και μάλιστα δωρεάν τηλεοπτικό χρόνο, ΝΔ και ΠαΣΟΚ. Τι ακριβώς θέλουν όλα αυτά τα εκατομμύρια;

Ζητάτε και κατάσχεση ακινήτων των δύο κομμάτων;

Δεν έχουν ακίνητα, αυτή είναι η μόνη πιθανότητα να πάρουν κάποια χρήματα οι τράπεζες. Εν τω μεταξύ ετοιμάζονται να αλλάξουν και όνομα και ΑΦΜ, «Νέα Ελλάδα» το ένα, «Ελιά» το άλλο. Ο στόχος είναι στο τέλος να φορτώσουν αυτά που χρωστούν στον φορολογούμενο.

Σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το αίτημά σας από τις τράπεζες τι θα κάνετε;

Αν δεν αποφασίσουν να το κάνουν οι τράπεζες, εμείς έχουν κάνει κοινοποίηση και στην εισαγγελία  του Αρείου Πάγου και θα πάμε στη Δικαιοσύνη.

Οι στόχοι σας ενόψει των Ευρωεκλογών;

Ως Δράση και Δημιουργία Ξανά με τον τίτλο «Γέφυρες» κατεβαίνουμε στις Ευρωεκλογές με στόχο να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των ανθρώπων που δεν έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη». Αυτό που κάνουμε για το ζήτημα των δανείων των δύο κομμάτων είναι κομμάτι της προσπάθειας αυτής. Ο ιδιωτικός τομέας σήμερα γονατίζει από την πίεση των οφειλών, των κατασχέσεων και της υπερφορολόγησης και άνθρωποι που χρωστάνε χωρίς να φταίνε οδηγούνται σε εξευτελισμό και χάνουν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους. Δεν είναι δυνατόν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά.