Σε στενό κλοιό από τους ίδιους τους βουλευτές της βρίσκεται η κυβέρνηση, που κατάφερε να μετατρέψει την πρόταση της για ψήφο εμπιστοσύνης, σε εσωτερική «ψήφο δυσπιστίας». Πληθαίνουν οι φωνές που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική με το αίτημα για κυβέρνηση ειδικού σκοπού να γίνεται ώρα με την ώρα πιο ηχηρό, θυμίζοντας έντονα το κλίμα του Νοεμβρίου του 2011 πριν τη συγκρότηση κυβέρνησης Παπαδήμου. Μια σειρά από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πήραν και  σήμερα αποστάσεις, με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο να προβλέπει ότι, αν δεν αλλάξει η κυβερνητική πολιτική, «και εκλογές θα γίνουν και θα τις χάσει η ΝΔ».

Ads

Οι «κυβερνητικές καμπάνες» ξεκίνησαν ήδη να ηχούν από χθες, δεύτερη μέρα της συζήτησης για την πρόταση κυβερνητικής εμπιστοσύνης στην Ολομέλεια της Βουλής. Αν και ξεκαθάρισαν ότι θα δώσουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στην κυβέρνηση οι πρώτες «παραφωνίες» ακούστηκαν από τους Ντόρα Μπακογιάννη, Νίκο Σηφουνάκη και Θάνο Μωραΐτη, με τους Δημήτρη Κρεμαστινό, Λεωνίδα Γρηγοράκο, Μιχάλη Κασσή, αλλά και τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, να παίρνουν σήμερα τη σκυτάλη. Την ίδια ώρα η πλειοψηφία των ανεξάρτητων βουλευτών δήλωσε την πρόθεση της να καταψηφίσει τις κυβερνητικές πολιτικές, αλλά να «υπερψηφίσει» τη λύση μιας κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

Κυβέρνηση με εναλλασσόμενο  πρωθυπουργό

Πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού με εναλλακτική πρωθυπουργία των αρχηγών των κομμάτων που θα συμμετάσχουν προκειμένου να διεκδικήσει η χώρα το ζήτημα του χρέους και της ανάπτυξης έκανε σήμερα από το βήμα της Βουλής, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «πολλές φορές βουλευτές στήριξαν την παρούσα κυβέρνηση παρά τα πιστεύω τους», αλλά τάχθηκε κατά της «εκλογολογίας» που οδηγεί σε αβεβαιότητα και σύγχυση.

Ads

Την άποψη ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται προκειμένου η παρούσα Βουλή να εκλέξει τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, που πρόσκειται στον κ. Βενιζέλο!

Ο Μιχάλης Κασσής εξέφρασε επίσης τη δυσπιστία του για την παρούσα συγκυβέρνηση δηλώνοντας ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς όμως να δεσμεύεται για τη στάση του στο μέλλον. Χαρακτήρισε λύση ανάγκης τη συνεργασία με τη ΝΔ και αφού επιδόθηκε σε σφοδρή κριτική για αυτή τη σύμπλευση, δήλωσε ότι θα ψηφίσει ναι επειδή δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική λύση.

Στην ανάγκη διεξαγωγής ενός εθνικού διαλόγου, συνεννόησης και διαμόρφωσης «ενός κοινού μακροπρόθεσμου εθνικού σχεδίου» αναφέρθηκε χθες κατά την παρέμβασή της η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία άσκησε κριτική για την πολιτική υπερφορολόγησης, επισημαίνοντας ότι «πέντε χρόνια κρίσης δεν μας έκαναν σοφότερους» και προανήγγειλε πρωτοβουλία της περί κατάθεσης τροπολογίας, σύμφωνα με την οποία θα μειωθούν σε ποσοστό 30% όλες οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Στο πλαίσιο των πυρών εκ των έσω που κλονίζουν την κυβερνητική σταθερότητα, σκληρή ήταν η κριτική που ο πράσινος βουλευτής Νίκος Σηφουνάκης άσκησε για το αλαλούμ που προκλήθηκε γύρω από τον ΕΝΦΙΑ, κάνοντας λόγο για «ερασιτεχνικό πολιτικό χειρισμό» και διαμηνύοντας πως δεν θα ξαναψηφίσει ανάλογο νομοθέτημα.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης, από την πλευρά του που κατά καιρούς έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεση του με την παραταξιακή γραμμή, μιλώντας από το βήμα της Βουλής για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είπε ότι θα δώσει «ψήφο ανοχής» αλλά καμία «λευκή επιταγή σε κανέναν Σαμαρά».

Παρέμβαση έκανε κι ένα από τα πλέον επιφανή στελέχη της ΝΔ. Τον κώδωνα του κινδύνου για την κυβερνητική σταθερότητα, εάν δεν αποκλιμακωθεί η φορολογία, έκρουσε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, προβλέποντας εκλογές και ήττα της ΝΔ. Μιλώντας στο πρωινό ενημερωτικό μαγκαζίνο του Mega. ο βουλευτής της ΝΔ, τόνισε επίσης την ανάγκη να υπάρξει μια δέσμη μέτρων που θα δώσει ανάσα στα μεσαία νοικοκυριά.

Κυβέρνηση ειδικού σκοπού «υπερψηφίζουν» οι ανεξάρτητοι

Πρόταση-βόμβα για «συμφωνία των βασικών πολιτικών δυνάμεων της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης για να υπάρξει μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση και να αποφευχθούν οι πιθανότατα διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις», έκανε ο προσφάτως ανεξάρτητος Σπύρος Λυκουδης. Επανέλαβε δε την απόφαση του να καταψηφίσει την κυβέρνηση. Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιώργος Νταβρής, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, Γιάννης Κουράκος και Γιώργος Κασαπίδης, οι οποίοι φρόντισαν να πάρουν αποστάσεις από την κυβερνητική πολιτική.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γιώργος Νταβρής κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής δήλωσε ότι «μέχρι να λεχθούν αλήθειες, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση για το τι θα γίνει με τα μείζονα θέματα δεν επιθυμώ να συμμετάσχω σε επικοινωνιακά παιχνίδια». «Θα είμαι ωσεί παρόν» ξεκαθάρισε.

Από την πλευρά του και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος εμφανίστηκε υπέρμαχος της εθνικής ενότητας και ξεκαθάρισε ότι δε θα δώσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. Μεταξύ «όχι» και παρών κινείται και ο Γιάννης Κουράκος. «Οι πολίτες δεν έχουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Δεν την έχω και εγώ αυτή την εντύπωση για αυτό δεν μπορώ να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», τόνισε ο βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης από την πλευρά του.

Τη λύση της κυβέρνησης ειδικού σκοπού, συμμερίζεται και ο Πάρις Μουτσινάς ο οποίος επικαλούμενος τον Ιταλό φιλόσοφο Αντόνιο Γκράμσι, μίλησε για την «επανάσταση των αυτονόητων». Αναφέρθηκε δε, σε μια κυβέρνηση εθνικής συναίνεσης στην οποία δεν θα αποκλειστούν κόμματα, αλλά μόνο πρόσωπα που άσκησαν τις υφιστάμενες πολιτικές. Ο πρώην πράσινος Βασίλης Οικονόμου υπερασπίστηκε επίσης την πρόταση Λυκούδη, τονίζοντας πως θα έπρεπε «να συζητήσουμε την πρόταση αυτή, ίσως είναι επ’ ωφελεία της πατρίδας». Όσον αφορά τη σημερινή ψηφοφορία, εμφανίστηκε αρνητικός τονίζοντας δεν μπορεί να συνεισφέρει στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησης.

Ο Τέρενς Κουίκ από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων επισήμανε ότι «ο λαός θέλει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εθνικής σωτηρίας», πρόσθεσε όμως ότι αυτή θα πρέπει να προκύψει μετά από εκλογές.

Καμία εμπιστοσύνη στην «καταστροφική κυβέρνηση» δήλωσε ότι δεν πρόκειται να δώσει και ο Οδυσσέας Βουδούρης από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές, ο οποίος υπενθύμισε όσα αθέτησε η κυβέρνηση από την προγραμματική συμφωνία του 201.  Όχι σε εκλογές, αλλά και όχι στην κυβέρνηση θα πει ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης, τονίζοντας ωστόσο ότι η άρνησή του «δεν επιζητεί την αποσταθεροποίησή της κυβέρνησης».

«Καταψηφίζει» την κυβέρνηση ενότητας ο ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν μας αφορά καμία κυβέρνηση ειδικού σκοπού που θα συνεχίσει την ίδια πολιτική. Θέλουμε ισχυρή κυβέρνηση που θα υπερασπιστεί τη χώρα και θα μας βγάλει από την κρίση», διαμήνυσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.