Την επιθυμία της Κομισιόν να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ διατράνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι αναμένει από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Εξέφρασε επιπλέον την ελπίδα ότι από τις ελληνικές εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας που θα εφαρμόσει το Μνημόνιο. Την ίδια ώρα, η Κριστίν Λαγκάρντ συνεχίζει τις πιέσεις προς την Ελλάδα για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η παραμονή στην Ευρωζώνη έχει τίμημα».

Ads

 
«Επιθυμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και δηλώνουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε τους ‘Έλληνες να παραμείνουν στο ευρώ», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, σημειώνοντας επιπλέον, ότι η επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές αρχές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.
 
Ο κ. Μπαγί τόνισε ότι η Επιτροπή σέβεται την εκλογική διαδικασία στην Ελλάδα ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι από τις εκλογές θα προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας που θα εφαρμόσει το Μνημόνιο, κάτι, που, όπως υποστήριξε, θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
 
Ασυνεπείς οι Έλληνες λέει η Λαγκάρντ

 
Την ίδια ώρα, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, διατηρεί τις πιέσεις προς την Ελλάδα για την ανάταξη της δημοσιονομικών της, λέγοντας ότι πρέπει να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες για την αύξηση των φορολογικών εσόδων και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
 
Σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε την Τετάρτη από το BBC, προειδοποιεί για τις επιπτώσεις πιθανής εξόδου από το ευρώ, υποστηρίζοντας ότι το κόστος αυτής της εξέλιξης είναι πιθανόν να είναι τόσο υψηλό, ώστε τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης να είναι έτοιμα να καταβάλουν μεγαλύτερη βοήθεια για να παραμείνει η Ελλάδα στη Νομισματική Ένωση.
 
«Μπορεί τα μέλη της Ευρωζώνης να είναι διατεθειμένα να αυξήσουν την οικονομική βοήθεια -και ίσως και να επιμηκύνουν τη χρονική της διάρκεια- προς την Ελλάδα, γιατί θεωρούν την ακεραιότητα της Ευρωζώνης αρκετά αποδοτική, ώστε να δικαιολογείται μια επιπλέον επένδυση. Είναι κι αυτό μία επιλογή» τόνισε.
 
«Η συμμετοχή στην Ευρωζώνη έχει ένα τίμημα» τόνισε πάντως. «Ο ελληνικός λαός έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες. Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Υπάρχουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοσθούν, φορολογικά έσοδα που πρέπει να εισπραχθούν, και αυτό έχει ένα τίμημα» σημειώσει χαρακτηριστικά.
 
Αναφερόμενη στην εκδοχή εγκατάλειψης της πολιτικής λιτότητας από την Ελλάδα και εξόδου της από την Ευρωζώνη, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι ευχάριστη για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αλλά «προετοιμάζεται για όλες τις καταστάσεις».
 
Αναφερόμενη στο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, η Λαγκάρντ χαρακτήρισε «ασυνεπείς» τους Έλληνες, αφού από τη μία δηλώνουν σε συντριπτικό ποσοστό ότι επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ, από την άλλη όμως καταψηφίζουν τις πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται υπέρ της εφαρμογής των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στα πλαίσια των υπογεγραμμένων συμφωνιών.
 
Bundesbank: Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση στην Ελλάδα
 
«Εξαιρετικά ανησυχητική» χαρακτηρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας και τονίζει πως η χώρα διακινδυνεύει την περαιτέρω οικονομική της στήριξη απειλώντας να μην εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.
 
Η Ελλάδα θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου, ενώ οι προκλήσεις που θα προκύψουν για την ευρωζώνη θα είναι «σοβαρές αλλά διαχειρίσιμες», αναφέρει η Bundesbank στη μηνιαία έκθεσή της.
 
Παράλληλα, τάσσεται κατά της χαλάρωσης των όρων πρόσβασης της Ελλάδας σε βοήθεια. «Μια διάλυση των υφιστάμενων συμφωνιών θα έπληττε την εμπιστοσύνη σε όλες τις συμφωνίες και συνθήκες της ευρωζώνης και θα αποδυνάμωνε σημαντικά τα κίνητρα για εθνικές μεταρρυθμίσεις» υποστηρίζει η Bundesbank.
 
Στον αντίποδα την πεποίθηση της ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, καθώς το κόστος μιας αποχώρησης είναι μεγάλο τόσο για τη χώρα όσο και για την ευρωζώνη αναφέρει σε χθεσινή έκθεσή της η UBS. Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Ελλάδα είτε θα προβεί σε μια «προσεκτική» επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων λιτότητας και ίσως αναδιαρθρώσει και πάλι το χρέος της είτε θα χρεοκοπήσει και θα αποκηρύξει το χρέος της, χωρίς φυσικά να εξέλθει από το ευρώ.