«Η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο και επικίνδυνο σταυροδρόμι και η Αριστερά της ευθύνης,  η ΔΗΜΑΡ, συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις ώστε η τελική επιλογή να είναι προς την ορθή κατεύθυνση», τόνισε ο επικεφαλής της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Δριμεία κριτική άσκησε στο ΣΥΡΙΖΑ ενώ έστειλε σαφές μήνυμα στους διαφωνούντες του κόμματος. 

Ads

Σε κρίσμο σημείο, πάντως, φαίνεται να βρίσκεται και η κατάσταση στο κόμμα της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Κουβέλης έστειλε παράλληλα ξεκάθαρο μήνυμα και σε όσους διαφοροποιούνται με τη γραμμή του κόμματος εν όψει της ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων. «Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις – και ήσαν πολλές τους τελευταίους μήνες – πάρθηκαν από αυτό εδώ το σώμα, που είναι κατά το καταστατικό μας και κατά την κοινή λογική το ανώτερο σώμα ανάμεσα σε δυο συνέδρια. Έτσι θα γίνει και τώρα, η Κεντρική Επιτροπή θα καθορίσει την συλλογική απόφαση του κόμματος. Και αν η προσωπική άποψη είναι σεβαστή , το ίδιο πρέπει να είναι σεβαστή η συλλογική απόφαση του κόμματος όταν μάλιστα αυτή προκύπτει μέσα από αψεγάδιαστες δημοκρατικές διαδικασίες. Από εκεί και πέρα ο καθένας θα κάνει ό,τι νομίζει. Ο ίδιος θα αποφασίσει το είδος της σχέσης που θα έχει με το κόμμα μας και τους πολίτες που μας ψήφισαν».

Ωστόσο ανυποχώρητοι στην αντιπαράθεση είναι, σύμφωνα και με τις πληροφορίες του tvxs, οι εσωτερικοί διαφωνούντες με την πορεία της ΔΗΜΑΡ ως κυβερνητικού εταίρου και με τη στάση της απέναντι στη διαμόρφωση του πακέτου μέτρων για τις περικοπές. Οι διεργασίες είναι σε εξέλιξη δηλώνουν όσοι διαφωνούν και το αποτέλεσμα αναμένεται αύριο, αφού παρουσιάσουν κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αντιπαραθετικό κείμενο και αυτό ψηφιστεί.

Μέλη της Κεντρικής Επιτροπής από τη μειοψηφία έχουν προγραμματίσει να θέσουν σε ψηφοφορία στη συνεδρίαση του κορυφαίου οργάνου κείμενο με τρεις βασικούς άξονες:
– Μη ψήφιση των μέτρων (και όσον αφορά τους βουλευτές πρόταση για «ψήφο κατά συνείδηση»).
– Επαναπροσδιορισμός της σχέσης της ΔΗΜΑΡ με τη ΝΔ, το ΠαΣοΚ και την κυβέρνηση.
– Προσφυγή στη βάση του κόμματος (και έκτακτο συνέδριο) με θέμα την πολιτική της ΔΗΜΑΡ και τους στρατηγικούς στόχους, που κατά την εκτίμηση των διαφωνούντων  έχουν παρεκκλίνει από το ιδρυτικό συνέδριο και τις προγραμματικές θέσεις της.

Ads

Από τους βουλευτές ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο  Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο Πάρις Μουτσινάς θα ψηφίσουν και στη Βουλή εναντίον ενώ ο δεύτερος ζήτησε από τον Φ. Κουβέλη να βγάλει διάγγελμα στον ελληνικό λαό, στο οποίο να εξηγήσει τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η ΔΗΜΑΡ, αλλά δεν δέχονται οι άλλοι δύο της συγκυβέρνησης. Στους διαφωνούντες καταγράφονται τα τρία στελέχη της Εκτελεστικής Επιτροπής, Βαγγέλης Ζορκάδης, Αν. Νεφελούδης και Χρ. Σταυρόπουλος, και άλλα στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής

Πάντως η είδηση της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ έγινε δεκτή με θετικά σχόλια στα γραφεία της Αγίου Κωνσταντίνου. Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί το ζήτημα της Ελλάδας αναπόσπαστο μέρος της λύσης του ευρωπαϊκού προβλήματος και κρίνει αναγκαία την πολιτική διαπραγμάτευση με την  ηγεσία της ΕΕ.
 
Ο κ. Κουβέλης γενικότερα σημείωσε ότι «οι πολίτες, τα λαϊκά στρώματα και η μεσαία τάξη έχουν υποστεί θυσίες μεγάλες που έγιναν μεγαλύτερες από την καθυστέρηση εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στις μεταρρυθμίσεις αυτές έπρεπε η χώρα να προχωρήσει για το δικό μας συμφέρον και ανεξαρτήτως προβλέψεων του μνημονίου».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν καλλιέργησε αυταπάτες ότι η σωτηρία της χώρας, η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη μπορεί να γίνουν χωρίς δημοσιονομική εξυγίανση.

Αναφερόμενος στην απόφαση της ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην συγκυβέρνηση, ο κ. Κουβέλης είπε «πριν από 3 μήνες κάναμε, όχι αβασάνιστα, μια βασική επιλογή. Αποφασίσαμε να στηρίξουμε την κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης μαζί με δυνάμεις με τις οποίες έχουμε σημαντικές πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές», και τόνισε ότι «οι επιπτώσεις από μια τρίτη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν δραματικές… Χωρίς την ΔΗΜΑΡ καμία κυβέρνηση δεν μπορούσε να σχηματιστεί και η χώρα θα έπεφτε σε κατάσταση άτακτης χρεοκοπίας, όπου αυτά που περνάμε σήμερα και αυτά που φοβόμαστε για το αύριο θα μοιάζουν με χάδι μπροστά σε αυτά που θα συνέβαιναν».

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν είναι εύκολη υπόθεση και τόνισε ότι στη ΔΗΜΑΡ «επιλέξαμε να κρατάμε τους χρήσιμους τόνους, να ενημερώνουμε τους πολίτες για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, να απορρίπτουμε εξόφθαλμα άδικες και εξουθενωτικές λύσεις, να προσπαθούμε να πείσουμε για τις δικές μας προτάσεις και ταυτοχρόνως να εξασφαλίζουμε την συνοχή της κυβέρνησης και να επιδιώκουμε ένα έντιμο συμβιβασμό ανάμεσα στις προτάσεις μας και την πολιτική των δανειστών» .Και βεβαίως να διαφυλάξουμε το μείζον που είναι η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη και την ΕΕ».

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν συμφωνήσει σε βασικούς άξονες για τα μέτρα, υπάρχουν όμως ακόμη ζητήματα σε εκκρεμότητα «και είναι προφανές ότι απορρίπτουμε αλλαγές που θα επιδεινώσουν τις εργασιακές σχέσεις. Ζητάμε την επιμήκυνση για άλλα δυο έτη της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ επιμένουμε στην ρήτρα ισοδυνάμων, δηλαδή στην ρήτρα αντικατάστασης επαχθών μέτρων από εκείνα τα οποία θα προκύπτουν ως προϊόν εσόδων».

Αναφερόμενος στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΔΗΜΑΡ, είπε ότι «κάτι ενοχλεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι η αντοχή της ΔΗΜΑΡ. Είχε την ψευδαίσθηση ότι αναλαμβάνοντας κυβερνητικές ευθύνες και υποχρεώσεις η ΔΗΜΑΡ θα εξοστρακιζόταν από τον χώρο της αριστεράς και θα άφηνε τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο κυρίαρχο. Αυτό δεν συνέβη».

Και πρόσθεσε: «Νομίζουν ότι με την επίθεση στην ΔΗΜΑΡ θα συγκαλύψουν τις μεγάλες εσωτερικές διαφορές τους που μέρα την μέρα έρχονται στην επιφάνεια. Άλλοι μιλούν για το ευρώ και δηλώνουν – ορθά, αλλά αυτό έχει συνέπειες- ότι χωρίς σταθεροποίηση δεν υπάρχει ανάπτυξη. Άλλοι δηλώνουν ότι το νόμισμα δεν είναι φετίχ και ερωτοτροπούν με την δραχμή. Άλλοι προετοιμάζοντας την αναπόφευκτη στροφή προς τον ρεαλισμό, συναντώνται – επίσης ορθά, αλλά και αυτό έχει συνέπειες – με τον επικεφαλής της task force Ράιχενμπαχ, ενώ άλλοι καταγγέλλουν την συνάντηση με τους μανδαρίνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως παντελώς άχρηστη. Η εσωτερική διαμάχη σε θέματα στρατηγικής σημασίας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις επιθέσεις στην ΔΗΜΑΡ και είναι θέμα χρόνου η ανοιχτή σύγκρουση ανάμεσα στις δυο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Εμείς καλωσορίζουμε κάθε προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ προς το στρατόπεδο της λογικής και δεν θα τους ακολουθήσουμε στον ολισθηρό δρόμο των επιθέσεων».