Υπολείπεται της περσινής και παρουσιάζεται υποτονική, συγκριτικά με άλλες χρονιές, η τουριστική κίνηση πανελλαδικά, καθώς οι κρατήσεις από την εγχώρια αγορά στα διαθέσιμα τουριστικά καταλύματα για την πασχαλινή περίοδο είναι λιγότερες φέτος, όπως εκτιμούν οι ξενοδόχοι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σε σημερινή ανακοίνωση.
Επειδή ημερολογιακά το Πάσχα πέφτει νωρίτερα, σε σχέση με πέρυσι και πολύ νωρίτερα από άλλες χρονιές, η κίνηση  σε γενικές γραμμές δεν είναι ικανοποιητική και πολλοί ξενοδόχοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής (last  minute) κυρίως από Έλληνες τουρίστες, όπως υποστηρίζει η ΠΟΞ.

Ads

Με βάση τις έως τώρα αναφορές, από τις κατά τόπους ξενοδοχειακές ενώσεις της Αττικής και κυρίως της Περιφέρειας, σε αρκετούς πασχαλινούς προορισμούς παρατηρείται κάμψη των κρατήσεων σε σχέση με πέρυσι. Έτσι, πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα προτίμησαν να μην ανοίξουν για το Πάσχα, ώστε να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Εξαίρεση αποτελούν η Αθήνα, η Μύκονος και η Σαντορίνη, όπου ήδη παρατηρείται αυξημένη κίνηση. Στα θετικά της φετινής τουριστικής σεζόν συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η Βόρεια Ελλάδα (συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Καβάλα και λιγότερο η Χαλκιδική) αναμένεται να δεχθεί αρκετούς επισκέπτες από βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία και Ρουμανία κυρίως).

Στη Θεσσαλονίκη, η τουριστική κίνηση παρουσιάζεται «πεσμένη» συγκριτικά με πέρυσι, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα στις ορεινές περιοχές της χώρας σε σχέση με τις νησιωτικές.
Στους παραδοσιακούς πασχαλινούς προορισμούς όπως είναι η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κρήτη, η Πάτμος και αρκετές περιοχές της Πελοποννήσου, ο αριθμός των κρατήσεων εμφανίζεται μειωμένος σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τέλος, σύμφωνα πάντα με την ΠΟΞ, ο μέσος όρος διαμονής του Έλληνα ταξιδιώτη μειώθηκε στις περισσότερες περιπτώσεις στις δύο διανυκτερεύσεις (Μ. Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα). Οι τιμές ξεκινούν κατά μέσο όρο από 60 ευρώ το δίκλινο με πρωινό (περιλαμβάνουν προαιρετική έξτρα χρέωση για τα πασχαλινά γεύματα)  και αυξάνονται ανάλογα με την περιοχή και την κατηγορία του ξενοδοχείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ