Σε κλοιό βαρυχειμωνιάς βρίσκεται η χώρα, με χιονοπτώσεις, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και ισχυρούς βοριάδες.

Ads

Κανονικά λειτουργεί από το πρωί το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου, από χθες το απόγευμα έως το βράδυ, είχαν ακυρωθεί πολλές πτήσεις λόγω της χαμηλής νέφωσης στην περιοχή, με συνέπεια να ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες επιβάτες.

Στη Θεσσαλονίκη, ο υδράργυρος το πρωί έπεσε στους 2 βαθμούς Κελσίου, ενώ χιονίζει στις γύρω περιοχές. 

Νιφάδες χιονιού έπεσαν νωρίτερα και στην πόλη της Θεσσαλονίκης, χωρίς μέχρι στιγμής να καταγράφονται προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων. 

Ads

Κλειστός είναι ο δρόμος Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου στη Θεσσαλονίκη.

Χιόνια πέφτουν στους περισσότερους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, με τον υδράργυρο να έχει πέσει σε μονοψήφιες τιμές και σε κάποιες περιοχές, όπως το Κιλκίς, και κάτω από το μηδέν (-1).

Η Φλώρινα ξύπνησε με -4 βαθμούς Κελσίου, η Καστοριά με -1 και η Πτολεμαΐδα με -3

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στα ορεινά των νομών Φλώρινας και Ημαθίας.

Συγκεκριμένα, η Αστυνομική διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, προειδοποιεί τους οδηγούς ότι χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στους δρόμους:

Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου) από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ, στην επαρχιακή Οδό Φλώρινας – Καστοριάς (μέσω Βίγλας) από το 8ο χλμ. έως το 25ο χλμ. και στον δρόμο που συνδέει το δημοτικό διαμέρισμα του Αετού με το Νυμφαίο Φλώρινας.

Η κακοκαιρία έχει επηρεάσει και την λειτουργία των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Δυτικής Μακεδονίας.

Στο δήμο της Φλώρινας εξαιτίας της χιονόπτωσης και των χαμηλών θερμοκρασιών, τα σχολεία για σήμερα Τετάρτη θα παραμείνουν κλειστά, ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά οι παιδικοί σταθμοί.

Την ίδια στιγμή, στον δήμο Πρεσπών και στον δήμο Αμυνταίου, τα σχολεία ξεκίνησαν στις 9:15 το πρωί, όπως και στον δήμο Κοζάνης. 

Πυκνό χιόνι πέφτει από χθες το βράδυ στο Πήλιο και το βουνό των Κενταύρων έχει ντυθεί στα λευκά, ενώ το χιόνι έφθασε μέχρι και τα προάστια του Βόλου.

Στα Χάνια, το ύψος του χιονιού έφθασε τα 20 εκατοστά και η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη από τα ξημερώματα και μετά, ενώ η θερμοκρασία τη νύχτα και τις πρωινές ώρες έπεσε στους -8 βαθμούς.

Στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Πηλίου, στις Αγριόλευκες, το χιόνι ξεπέρασε τα 25 εκατοστά, αλλά οι δρόμοι παραμένουν ανοιχτοί ,αφού σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονταν αλατιέρες και αποχιονιστικά μηχανήματα και καθαρίζουν τους δρόμους σε όλο το οδικό δίκτυο του Πηλίου.

Από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας, ωστόσο, συνιστάται σε όσους οδηγούς πρόκειται να κινηθούν στα ορεινά της Μαγνησίας να έχουν προμηθευτεί με αντιολισθητικές αλυσίδες, για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων.

Με απόφαση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κλειστά έμειναν σήμερα τα σχολεία σε Μακρυνίτσα, Πορταριά, Αλλη Μερια, Ζαγορά, Ξουρίχτι και Μούρεσι, λόγω του χιονιά.

Δεμένα στο λιμάνι του Βόλου παραμένουν, για δεύτερη ημέρα, τα πλοία που είχαν προγραμματισμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για τα νησιά των Σποράδων.

Οι άνεμοι που πνέουν στις Σποράδες φθάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά τα 9, με αποτέλεσμα ούτε χθες, αλλά ούτε και σήμερα να επιτραπεί από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, ο απόπλους των ταχύπλοων και των οχηματαγωγών για Σκιάθο, Σκόπελο και Αλόννησο.

Επίσης, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν Λέσβος και Ζάκυνθος, μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ αναμένεται σταδιακή ύφεση από το βράδυ.

Στο μεταξύ, σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και κατά τόπους φθάνουν στο Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ.

Σύμφωνα με την ελληνική ακτοφυλακή, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές Αγ. Μαρίνα-Νέα Στύρα και Ρίο-Αντίρριο.

Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά ενώ κλειστή παραμένει η γραμμή Καβάλα-Πρίνου.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν τροποποιήσεις των δρομολογίων.