Αναχώρησε λίγο μετά τις 3 το απόγευμα της Πέμπτης από τη Μύρινα της Λήμνου, όπου ήταν δεμένο από τις 2 τα ξημερώματα το επιβατηγό – οχηματαγωγό πλοίο «Blue Star Μύκονος», μετά την αναφορά ότι μέλος του πληρώματος εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα για κοροναϊό.

Ads

Το πλοίο επρόκειτο να αναχωρήσει χθες βράδυ στις 21:30 προκειμένου να πραγματοποιήσει το δρομολόγιο Καβάλα – Λήμνος – Αγ. Ευστράτιος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ Σάμου – Καρλόβασι – Φούρνοι – ‘Αγ. Κήρυκος -Μύκονος – Σύρος – Πειραιάς. Στις 21.35 ο καπετάνιος του πλοίου ζήτησε ασθενοφόρο για να παραλάβει μέλος του πληρώματος που εμφάνιζε πυρετό. Τελικά το πλοίο αναχώρησε στις 10:30, ενώ ο ασθενής ναυτικός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Καβάλας.

Το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του δένοντας στη Λήμνο περίπου στις 2 τα ξημερώματα. Ο καπετάνιος και ο νομίατρος της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ζήτησαν – όταν το πλοίο φτάσει Λήμνο – να μην αποβιβαστεί και επιβιβαστεί κανείς, καθώς ο ναυτικός θεωρείται ύποπτο κρούσμα για κοροναϊό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, αποβιβάστηκαν 127 επιβάτες. 

Τελικά ανακοινώθηκε στους επιβάτες του πλοίου, που μέχρι τότε δεν γνώριζαν το λόγο της καθυστέρησης, ότι το πλοίο βρίσκεται σε καραντίνα και θα πρέπει να περιμένουν πάνω σε αυτό μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ για τον ναυτικό από το ΑΧΕΠΑ. Αυτά αναμένονται το μεσημέρι. 

Ads

Μέσα στο «Blue Star Μύκονος» αυτή τη στιγμή βρίσκονται 341 επιβάτες και 77 μέλη πλήρωμα. Οι 127 επιβάτες που αποβιβάστηκαν ενημερώθηκαν από τις τοπικές υγειονομικές αρχές και τον ΕΟΔΥ να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό, έως ότου γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα για το μέλος του πληρώματος του πλοίου. 

Ερωτήματα για την ορθότητα της διαδικασίας

Ευλόγως προκύπτουν ερωτήματα για την ορθότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Γιατί ενώ ο ΕΟΔΥ αξιολόγησε ως ύποπτο το περιστατικό επετράπη ο απόπλους του πλοίου; Γιατί το ΕΚΑΒ δεν ειδοποιήθηκε για να παραλάβει ασθενή ως ύποπτο κρούσμα κορονοϊού και άρα δεν αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα σημασία; Γιατί, ενώ ήταν γνωστή η εξέλιξη της διαδικασίας νοσηλείας του ασθενούς, επετράπη σε επιβάτες να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Λήμνου και σε άλλους να επιβιβαστούν;

Στην περίπτωση που το δείγμα βγει θετικό, θα σημάνει συναγερμός για όλη την περιοχή της Καβάλας. Κι αυτό διότι τα εκατοντάδες άτομα που αποβιβάστηκαν στο λιμάνι, οι οικογένειες τους καθώς και όσοι ήρθαν σε επαφή με το πλήρωμα του πλοίου θα πρέπει να θεωρηθούν ως εν δυνάμει ύποπτοι φορείς κορονοϊού και θα πρέπει να ιχνηλατηθεί τεράστιος αριθμός ανθρώπων. 

Καταγγέλιες από τους επιβάτες

Επιβάτες καταγγέλλουν πως δεν έπρεπε να δοθεί άδεια απόπλου του πλοίου. Μία εξ αυτών ανέφερε ότι για αρκετές ώρες οι υπεύθυνοι του πλοίου δεν τους ενημέρωσαν στο πού οφείλεται η πολύωρη καθυστέρηση.  Όπως δήλωσε, αρχικά τους έλεγαν πως το Λιμεναρχείο δεν έδινε άδεια φόρτωσης – εκφόρτωσης, ενώ αργότερα τους ανακοίνωσαν πως το ΕΚΑΒ που είδαν οι επιβάτες να παραλαμβάνει άτομο του πληρώματος στην Καβάλα, ήταν για κρούσμα κορονοϊού.

Η ανακοίνωση της πλοιοκτήτριας εταιρείας

Εχθές, 11/3/2020, στο πλοίο BLUE STAR MYCONOS, προ της αναχωρήσεως αυτού, προκειμένου να εκτελέσει το προγραμματισμένο του δρομολόγιο Καβάλα-Λήμνος-Μυτιλήνη-Οινούσσες-Χίος-Βαθύ Σάμου-Καρλόβασι-Φούρνοι-Αγ. Κήρυκος-Μύκονος-Σύρος-Πειραιάς, αναφέρθηκε από τον γιατρό του πλοίου περίπτωση μέλους πληρώματος, το οποίο παρουσίασε υψηλό πυρετό. Ο ασθενής αποβιβάστηκε στην Καβάλα και διεκομίσθη με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Καβάλας. Κατόπιν συνεννόησης με τις Λιμενικές Αρχές Καβάλας, το πλοίο απέπλευσε για τον λιμένα της Λήμνου σε εκτέλεση του δρομολογίου του.

Με τον κατάπλου στον λιμένα της Λήμνου, το πλοίο ενημερώθηκε από τον Θάλαμο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας ότι μετά την ολοκλήρωση των πρώτων εξετάσεων από το νοσοκομείο Καβάλας και σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, το περιστατικό αντιμετωπίζεται πλέον ως ύποπτο κρούσμα Covid-19.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ ) και των Λιμενικών Αρχών, το πλοίο παραμένει στον λιμένα Λήμνου μέχρι να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των νεότερων εξετάσεων του ασθενούς, αργότερα σήμερα.

127 επιβάτες με προορισμό τη Λήμνο αποβιβάσθηκαν, έχοντας λάβει οδηγίες από τις Υγειονομικές Αρχές Λήμνου, ενώ οι υπόλοιποι επιβαίνοντες, 343 επιβάτες και 77 πλήρωμα, παραμένουν στο πλοίο.

Η Εταιρεία είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και τις Λιμενικές Αρχές και θα προβεί σε περαιτέρω ανακοίνωση για κάθε εξέλιξη.