Σε καραντίνα μπήκαν οι 187 επιβάτες πτήσης από τη Ζάκυνθο προς το Κάρντιφ της Ουαλίας, καθώς 16 εξ αυτών βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό και επτά ακόμα θεωρούνται ως πιθανά κρούσματα. Σύμφωνα με βρετανικά δημοσίευμα, τα κρούσματα Covid-19 προέρχονται από τρεις διαφορετικές ομάδες ατόμων που ήταν στο αεροπλάνο, το οποίο πέταξε με πτήση της TUI από το ελληνικό νησί στις 25 Αυγούστου.
 
Κατόπιν αυτού, όλοι οι επιβάτες τέθηκαν υποχρεωτικά σε κατ’ οίκον καραντίνα, ενώ η Ουαλική Αρχή Υγείας ζήτησε όσοι βρίσκονταν στην πτήση και παρουσίασαν συμπτώματα να υποβληθούν άμεσα σε τεστ και όλες οι επαφές τους ιχνηλατούνται. Το περιστατικό ήρθε μετά τη διάγνωση περίπου 11 κρουσμάτων Covid-19 μεταξύ 30 ταξιδιωτών που επέστρεψαν στις 24 Αυγούστου από τη Ζάκυνθο στο Πλίμουθ.

Ads

Όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ, πολλοί από τους επιβάτες δεν φορούσαν μάσκες στο αεροπλάνο, όπως παραδέχεται μία εκ των επιβατών.

Η Στέφανι Γουάιτφιλντ δήλωσε στο BBC ότι, η πτήση της TUI ήταν γεμάτη από «”covidiots” – αυτούς που δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα θέτοντας σε κίνδυνο τους άλλους – και το πλήρωμα ήταν ανίκανο και δεν μπορούσε να νοιάζεται λιγότερο». Η Δημόσια Υγεία της Ουαλίας (PHW) δήλωσε ότι, 16 επιβάτες της πτήσης 6215 από το ελληνικό νησί της Ζακύνθου προς το Κάρντιφ, βρέθηκαν θετικοί στον νέο κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τον μεγάλο ταξιδιωτικό οργανισμό TUI, όλοι οι επιβάτες συμμορφώθηκαν με τα πρωτόκολλα. Οι 193 επιβάτες και το πλήρωμα της πτήσης την 25η Αυγούστου κλήθηκαν να απομονωθούν για ένα δεκαπενθήμερο.

Ads

Αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν, επίσης, ότι επτά επιβάτες από τρία διαφορετικά μέρη θεωρούνται πιθανά κρούσματα.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Gw Shankar από την Δημόσια Υγεία της Ουαλίας δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι «όσοι επιστρέφουν από τη Ζάκυνθο βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας». Η Στέφανι Γουάτφιλντ δήλωσε στο BBC ότι αυτή και ο σύζυγός της είχαν αποφασίσει να τεθούν σε απομόνωση προτού ενημερωθούν για τα κρούσματα.

«Αυτή η πτήση ήταν μια καταστροφή. Ο διπλανός μου είχε τη μάσκα στο λαιμό του. Όχι μόνο η αεροπορική εταιρεία δεν του συνέστησε να την ανεβάσει, αλλά του έδωσαν δωρεάν ποτό όταν είπε ότι γνώριζε ένα μέλος του πληρώματος», πρόσθεσε η Στέφανι.  «Πολλοί έβγαλαν τις μάσκες τους και περπατούσαν πάνω-κάτω στο διάδρομο για να μιλήσουν σε άλλους», προσθέτει.

Δεδομένου ότι πρόκειται για τη δεύτερη εισαγωγή στη Βρετανία κρουσμάτων κορονοϊού από πτήση επιστροφής τουριστών από τη Ζάκυνθο σε διάστημα εβδομάδας, βρετανικά μέσα ενημέρωσης αντιμετωπίζουν το νησί ως πηγή κρουσμάτων, αφήνοντας μάλιστα αιχμές και για τις αερογραμμές και για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Μάλιστα, τα περιστατικά εξετάζεται να οδηγήσουν στην προσθήκη της Ελλάδας στις χώρες προέλευσης για τις οποίες προβλέπεται υποχρεωτική καραντίνα όταν φτάνει κάποιος σε βρετανικό αεροδρόμιο.

Όσον αφορά την κατάσταση στο νησί της Ζακύνθου, το ρεπορτάζ του tvxs.gr και οι καταγγελίες είναι ενδεικτικές. Εκτός από το ζήτημα που προέκυψε με την πτήση για το Κάρντιφ,  δυο γιατροί του νοσοκομείου του νησιού έχουν διαγνωστεί θετικοί ενώ κάτοικοι του νησιού καταγγέλλουν ότι δεκάδες από αυτούς αλλά και παραθεριστές με συμπτώματα σπεύδουν στο νοσοκομείο ζητώντας να τους κάνουν τεστ, ωστόσο, η διοίκηση τους στέλνει στα σπίτια τους ή στα ξενοδοχεία που διαμένουν με τη σύσταση να παραμείνουν σε καραντίνα.