Παρουσία ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και του λιμενικού άρχισαν να φορτώνουν τα πλοία στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς από τις 06:00 το πρωί της Τετάρτης τέθηκε σε ισχύ η επιστράτευση των ναυτεργατών. Για πρωτοφανή βία και τρομοκρατία έκανε λόγο η ΠΝΟ, ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε «ακόμη και τώρα» ανοιχτός σε διάλογο. Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί ξεκίνησε η πορεία ναυτεργατών και μελών του ΠΑΜΕ προς το υπουργείο Ναυτιλίας, η οποία όμως ανακόπηκε από άνδρες του λιμενικού, των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ, που κρατούσαν κλειστή την πύλη του λιμανιού στην ακτή Βασιλειάδη, που οδηγεί στο κτίριο.

Ads

Κανονικά φορτώνουν και αναχωρούν, έστω και με καθυστερήσεις, τα πλοία από την προβλήτα στη πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά. Η πρόσβαση στο συγκεκριμένο χώρο είναι ελεγχόμενη από λιμενικούς και επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εισιτήριο.

Την Τετάρτη -και πιθανόν και την Πέμπτη- θα σημειώνονται τροποποιήσεις στα δρομολόγια και οι επιβάτες καλό είναι να ενημερώνονται προηγουμένως από το Λιμεναρχείο για ενδεχόμενες αλλαγές στον προορισμό τους.

Στα περιφερειακά λιμάνια τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά, καθώς η απεργία έχει ανασταλεί.

Ads

Τα πρωινά γεγονότα

Ναυτεργάτες και μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στην προβλήτα Ε3 απέναντι από τον Άγιο Διονύσιο, από όπου ξεκίνησε πορεία για το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Κατάφεραν να φτάσουν όμως σε απόσταση 200 μέτρων από το υπουργείο, όπου βρίσκονται αυτή την ώρα και αποφάσισαν να στείλουν το ψήφισμά τους με φαξ, καθώς οι δυνάμεις του λιμενικού και της αστυνομίας τους απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να τους επιτρέψουν να προσεγγίσουν το κτίριο.
 
Το παρών στην κινητοποίηση έδωσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δήλωσε: «Το πιστόλι στον κρόταφο των ναυτεργατών το έβαλε η κυβέρνηση, αλλά τις σφαίρες τις έδωσαν οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων. Η απάντηση πρέπει να είναι η επιστράτευση του λαού, για να ανατρέψει αυτήν την πολιτική κι όχι μόνο την κυβέρνηση».
 
Λίγο πριν τις 04:00 τα ξημερώματα, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ περικύκλωσαν την περιφρούρηση των ναυτικών στην προβλήτα Ε3 και παρατάχθηκαν απέναντί τους. Οι ναυτεργάτες αντέδρασαν, ωστόσο τα πλοία κατάφεραν να αποπλεύσουν. Σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών, σε μια περίπτωση, το προσωπικό ενός πλοίου έκοψε τον έναν κάβο του καραβιού και ο λιμενάρχης έλυσε το δεύτερο κάβο του πλοίου, προκειμένου να φύγει.
 
Οι δυνάμεις των ΜΑΤ και των λιμενικών αποσύρθηκαν στις 06:30, ενώ ορισμένοι λιμενικοί και αστυνομικοί παρέμειναν απλώς για να επιτηρούν τις προβλήτες Ε1 και Ε2.

«Πρωτοφανή βία» καταγγέλλει η ΠΝΟ
 
Μετά τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους απεργούς ναυτικούς, η ΠΝΟ ανακοίνωσε την αναστολή των κινητοποιήσεων εκτός Αττικής και τη συγκέντρωση των απεργιακών δυνάμεων στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να ενισχυθεί ο αγώνας τους.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η διοίκηση της ΠΝΟ, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί στις 05:00 προκειμένου να εξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις, κάνει λόγο για «πρωτοφανή βία και τρομοκρατία» από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να αποπλεύσουν τα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά. Όπως αναφέρει, «οι χώροι του λιμανιού είχαν καταληφθεί από νωρίς το βράδυ από εκατοντάδες μονάδες των Μ.Α.Τ., των Ειδικών Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, προκειμένου με αυτό τον πιεστικό, αυταρχικό και βίαιο τρόπο και κόβοντας σε μερικές περιπτώσεις και τους κάβους πλοίων να οδηγήσουν τα σκάφη στο αγκυροβόλιο και στην Ακτή Βασιλειάδη ούτως ώστε μέσα στον στρατοκρατούμενο πλέον χώρο να αρχίσει η φορτοεκφόρτωση».
 
Η διοίκηση της ΠΝΟ αποφάσισε:

  • Να πάρει νέες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη διαφόρων μορφών αγώνα και με τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς προκειμένου να αναχαιτιστεί το κύμα αυτής της αντιλαϊκής και αντεργατικής πολιτικής.
  • Τη συμμετοχή της στην προκηρυχθείσα 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 20 Φεβρουαρίου.
  • Την πραγματοποίηση νέων απεργιακών κινητοποιήσεων όταν κατατεθεί στην Βουλή το πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, δήλωσε ανοιχτός σε διάλογο με τους ναυτεργάτες. «Η πόρτα μου είναι ανοιχτή να έρθουν να συζητήσουμε, ακόμη και σήμερα». Σε άλλες δηλώσεις του στο Mega o υπουργός τόνισε ότι «οι συνέπειες της ύφεσης δεν θεραπεύονται ούτε με κραυγές ούτε με συνθήματα» και επανέλαβε ότι «εξαντλήθηκε ο διάλογος».
 
Σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους απεργούς, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει 24ωρη παναττική απεργία. Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ χαρακτήρισε «αυταρχική και αντισυνταγματική» την πρακτική της κυβέρνησης, ενώ η ΑΔΕΔΥ κατήγγειλε «ποινικοποίηση των απεργιακών αγώνων».
 
Επιπλέον, σε τετράωρη στάση εργασίας, από τις 12:00 έως τις 16:00, προχωρούν οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλεϊ και προαστιακό. Κανονικά θα κινηθούν τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός) οι εργαζόμενοι των οποίων είναι επιστρατευμένοι. Σε ανακοίνωσή τους, τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στους ναυτεργάτες και καλούν την κυβέρνηση να άρει τις επιστρατεύσεις των τελευταίων ημερών.

Διαβάστε επίσης: Υπ. Ναυτιλίας: Δεν καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας