Μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 θα έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, ενώ στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ μέχρι το τέλος του 2014, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Ταμείου για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Τάκης Αθανασόπουλος, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Ads

 
Ο Τάκης Αθανασόπουλος σημείωσε πως θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις καθώς όπως είπε «η αργή πορεία τους έχει δυσαρεστήσει την τρόικα».
 
«Από την ημέρα που συστάθηκε το Ταμείο και μέχρι σήμερα, αντιμετώπισε πολύ μεγάλες αντιξοότητες, γιατί έχουμε πάνω από 100.000 ακίνητα βεβαρυμμένα από χίλια δύο προβλήματα. Εταιρείες όπως η ΕΑΣ είναι μικρές «Ολυμπιακές» και είναι πάρα πολύ δύσκολο να δούμε ποια στοιχεία τους έχουν αξία και ποια όχι γιατί το κράτος συνηθίζει να μην αφήνει να πεθαίνουν τμήματα που δεν έχουν αξία, με συνέπεια να βαρύνει το κόστος την Πολιτεία», δήλωσε και πρόσθεσε:
 
«Η πορεία του Ταμείου έχει δυσαρεστήσει τους ξένους. Το Δημόσιο δεν είναι ο αδιαμφισβήτητος κύριος της περιουσίας του. Οι ξένοι έχουν δίκιο αλλά το Ταμείο κάνει ό,τι μπορεί, και θα σας δείξει πολύ σύντομα τα αποτελέσματα. Φέτος θα ξεκινήσουμε όλες τις αποκρατικοποιήσεις που έχουμε στα χαρτοφυλάκιά μας, με στόχο στο τέλος του 2014 να έχουμε ολοκληρώσει το έργο, εκτός της ακίνητης περιουσίας που θα πάρει πάρα πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί».
 
Η τοποθέτηση του Τάκη Αθανασόπουλου προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το καθολικό δικαίωμα πρόσβασης των πολιτών στην ύδρευση, αλλά και των τετελεσμένων από την ιδιωτικοποίηση του νερού σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.
 
Ο Τάκης Αθανασόπουλος υποστήριξε πως «δεν  παραχωρείται το νερό, ούτε τα βαριά δίκτυα μεταφοράς. Δεν παραχωρούνται τα πάγια, αλλά παραμένουν στην ΕΥΑΘ Παγίων». Ωστόσο η Νάντια Βαλαβάνη του υπενθύμισε πως «την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ψηφίστηκε η συγχώνευση της ΕΥΑΘ Α.Ε. με την ΕΥΑΘ Παγίων», με τους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ ωστόσο να δηλώνουν άγνοια.
 
«Γνωρίζουμε πως η ΕΥΑΘ Α.Ε. και η ΕΥΑΘ Παγίων παραμένουν δύο ξεχωριστά νομικά πρόσωπα. Δεν συγχωνεύονται», ανέφερε ο Γιάννης Εμίρης, διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, που συνόδευε τον Τάκη Αθανασόπουλο.
 
Σε ερωτήσεις σχετικά με το τίμημα της πώλησης της ΕΥΑΘ και τις πληροφορίες περί πώλησής της αντί 80-100 εκατ. ευρώ, ο πρόεδρος του Ταμείου δήλωσε πως οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ έκριναν προσφορότερη την ιδιωτικοποίηση του 51% – και να δοθεί το υπόλοιπο 23% που κατέχει το Ταμείο, για ιδιωτικοποίηση μελλοντικά, υπό προσφορότερους όρους.
 
Ενστάσεις διατύπωσε η εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξυροτήρη, η οποία επεσήμανε μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ανεξάρτητη ρυθμιστική Αρχή για τα ύδατα και πως «υπάρχουν βασικές αντιρρήσεις και για τα θέματα διαχείρισης, καθώς στην Ευρώπη έχουμε πάλι μία στροφή πολιτικής: Στη Γαλλία π.χ., τον κύριο λόγο στη διαχείριση έχουν οι δήμοι».
 
«Καθήκοντα Ρυθμιστικής Αρχής θα ασκεί η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Καταλαβαίνουμε πως υπάρχει κάποια υπουργική απόφαση που θα ρυθμίσει τα επόμενα βήματα», απάντησε ο Νίκος Εμίρης.
 
Η ΕΥΑΘ, παρότι κερδοφόρα, ιδιωτικοποιείται επειδή το θέλει η τρόικα και κάποιοι χύνουν σήμερα «κροκοδείλια δάκρυα» σχολίασε σχετικά η Λίτσα Αμανατίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
«Το νερό και σήμερα δεν είναι δωρεάν. Αφού είναι κερδοφόρα η ΕΥΑΘ, το νερό πωλείται εκτός και αν αμφισβητείται και αυτό, οπότε γυρνάμε στη Βόρειο Κορέα», σχολίασε ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ, ζητώντας ωστόσο «να διευκρινιστούν οι επενδυτικές υποχρεώσεις, καθώς το τίμημα δεν θα είναι ποτέ αρκετό αν φτιάξεις ιδιωτικό μονοπώλιο».
 
«Το τίμημα της ιδιωτικοποίησης θα είναι πάντα χαμηλότερο από την πραγματική αξία», εκτίμησε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αντιμετωπίζοντας το νερό ως «κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα». Η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, θα οδηγήσει σε επιδείνωση των όρων εργασίας και ανατροπή των υφιστάμενων εργασιακών δικαιωμάτων, τόνισε ο βουλευτής.