Ιδιωτικές εταιρίες έχουν καταθέσει προσφορές για την φύλαξη των κέντρων κράτησης μεταναστών στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον EUobserver, την ώρα που οι αντιδράσεις από την έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, για τις άθλιες συνθήκες κράτησης είναι ακόμη νωπές. 

Ads

Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα για τα κέντρα κράτησης μεταναστών και τους αιτούντες ασύλου τροποποιήθηκε το 2012. Η νέα νομοθεσία επέτρεπε στον εκάστοτε υπουργό Προστασίας του Πολίτη να αναθέτει την ευθύνη για την φύλαξη των κέντρων κράτησης σε ιδιωτικές εταιρίες.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό μέσο, τώρα η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αναθέσει την ευθύνη για την φύλαξη του κέντρου κράτησης της Ορεστειάδας, της Κορίνθου και της Δράμας σε ιδιωτική εταιρία για 14 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο

Όπως επεσήμαναν οι ΓχΣ, στο κέντρο κράτησης της Ορεστειάδας, οι μετανάστες υποφέρουν από προβλήματα υγείας τα οποία επιδεινώνουν οι άθλιες συνθήκες, η διάρκεια της κράτησης και η έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. 

Ads

Ο Μάικλ Φλιν, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Κράτησης, στο ελβετικό Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών, δήλωσε στον EUobserver ότι η ανάθεση της φύλαξης δομών κράτησης σε ιδιώτες είναι ένα ολοένα και αυξανόμενο φαινόμενο. 

«Πρέπει πάντα να προκαλεί σκέψη όταν ένα κράτος προσκαλεί επί πληρωμή κάποιον ιδιώτη για να αναλάβει την διαχείριση μιας δομής όπως ένα κέντρο κράτησης μεταναστών», σχολίασε και συμπλήρωσε πως «η ανάληψη της διαχείρισης από έναν ιδιώτη αμέσως καθιστά την ευημερία των μεταναστών το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει την εταιρία. Αυτό είναι αναπόφευκτο καθώς μιλάμε απλά για επιχειρείν». 

Ήδη η ευημερία των μεταναστών είναι σε κακή κατάσταση, παρά τα 35 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα από την ΕΕ για αυτό τον σκοπό. Τα χρήματα αυτά προορίζονται για την εθελούσια επιστροφή στην χώρα προέλευσης ή για την ενίσχυση προγραμμάτων επανένταξης, όμως τα περισσότερα κατέληξαν στην ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και των κέντρων κράτησης.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μάικλ Κερκόνε, σε ένα email δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν έχει γνώση για κοινοτική χρηματοδότηση προς την Ελλάδα σχετική με την ασφάλεια στο κέντρο κράτησης της Ορεστειάδας. Σημείωσε, δε, ότι τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την σωστή διαχείριση των χρημάτων που λαμβάνουν. «Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα πληρωθούν μόνο εάν οι συνθήκες και οι κανονισμοί τηρούνται από τις αρχές των κρατών μελών», έγραφε. 

Μια έκθεση για την εφαρμογή των κανονισμών στο συγκεκριμένο κέντρο κράτησης θα συνταχθεί τον Μάρτιο του 2016, όμως μέχρι στιγμής δεν πληρούνται σε καμία περίπτωση οι όροι. 

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα από τον Μάιο του 2013 είναι η πλήρης απουσία ιατρικού προσωπικού», δήλωσε πρόσωπο από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες στον EUobserver. «Στο κρατητήριο ακόμη υπάρχουν ανήλικοι που περιμένουν να μεταφερθούν σε μονάδες για παιδιά. Δεν υπάρχουν κρεβάτια και κοιμούνται σε βρώμικα στρώματα πεταμένα στο πάτωμα», συμπλήρωσε η πηγή. 

Ακόμη στα τέλη του 2012 στο κέντρο κράτησης εμφανίστηκε ψώρα. Η Ελλάδα είχε αγοράσει πλυντήρια αλλά δεν είχε χρήματα για να τα συνδέσει Παρόλα αυτά, έστειλε στην Κομισιόν τις αποδείξεις αγοράς και έκτοτε δεν υπήρξε νέος έλεγχος. «Θα πρέπει η Κομισιόν να δημιουργήσει έναν ανεξάρτητο μηχανισμό ελέγχου, καθώς αυτοί οι άνθρωποι έχουν χάσει την ελευθερία τους εξαιτίας διοικητικών αποφάσεων», δήλωσε η Ιωάννα Κοτσιώνη από τους ΓχΣ. 

Την ίδια στιγμή, όμως, το συμβόλαιο των πολλών εκατομμυριών ευρώ, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον αρκετών εταιριών ασφαλείας, με πρώτη την G4S, η οποία έχει δεχθεί έντονη κριτική για την συμπεριφορά της απέναντι σε κρατούμενους σε αντίστοιχα κέντρα της Βρετανίας. Άλλες εταιρίες που έχουν καταθέσει προσφορά, η προθεσμία για τις οποίες έληγε τον Ιανουάριο, είναι η Mega Sprint Guard, η JCB Security and Facility και τα Swedish Systems Security.