Με το έκτακτο Συνέδριο θέσεων και αρχών που θα πραγματοποιηθεί 15 με 17 Δεκεμβρίου επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει στροφή στην πολιτική ατζέντα του κόμματος μετά το αρνητικό κλίμα που προκύπτει – και εσωκομματικά – από την μέχρι τώρα τακτική που ακολούθησε η ΝΔ. 

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε στην σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ, την έναρξη της προετοιμασίας για τα προσυνέδρια του κόμματος που θα είναι ο προάγγελος του εκ του καταστατικού προβλεπόμενου συνεδρίου θέσεων της ΝΔ. Σύμφωνα με τη Real News, το πρώτο προσυνέδριο θα γίνει στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και συγκεκριμένα στη Νίκαια, στις 8 Οκτωβρίου.

Τόσο στο Συνέδριο όσο και στα προσυνέδρια θα κληθούν πρόσωπα και φορείς εκτός Νέας Δημοκρατίας, καθώς η όλη διαδικασία θα χρησιμοποιηθεί και ως άνοιγμα στην κοινωνία αλλά και ως όχημα για την επίτευξη διεύρυνσης. Η σύνθεση του Συνεδρίου θα είναι η σύνθεση του τελευταίου τακτικού Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, μαζί με τα εξωκομματικά πρόσωπα που θα προσκληθούν, ενώ το σύνθημα αναμένεται να είναι: «Αξίζουμε καλύτερα». 

Τι είπε ο Μητσοτάκης

Μιλώντας στην συνεδρίαση των τομεαρχών της Νέας Δημοκρατίας, και αναφερόμενος στον προσυνεδριακό διάλογο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε χαρακτηριστικά: «Ζητούμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, θέλουμε να μας δώσουν την ευκαιρία να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας. Μάθαμε από τα δικά μας λάθη, μάθαμε από τα λάθη των άλλων και δεν θέλουμε να επαναλάβουμε τα ίδια». 

Ads

«Η κριτική μας πρέπει να συνοδεύεται από προτάσεις. Δεν έχω αμφιβολία ότι πάμε καλά, αλλά δεν έχω και αμφιβολία ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα», τόνισε σε μια αποστροφή που αποτυπώνει το κλίμα της κριτικής που ασκείται στη ΝΔ για έλλειψη προτάσεων και αντιπολιτευτικής ουσίας. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στην ομιλία του στη ΔΕΘ, εκτιμώντας ως θετική την απήχηση που είχε το μήνυμα που εξέπεμψε η αξιωματική αντιπολίτευση. «Στη ΔΕΘ παρουσιάσαμε ένα όραμα και ένα σχέδιο για το αύριο», είπε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας σε άλλο σημείο ότι η ΝΔ είναι η μόνη που έχει καταθέσει μια ρεαλιστική και θετική πρόταση. 

Τέλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το μαύρο από την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό και οι ΑΝΕΛ το κόκκινο από τη ρουλέτα στο καζίνο. Τσίπρας και Καμμένος πάνε σφιχταγκαλιασμένοι στον βυθό της πολιτικής». 

Αγώνας δρόμου κι όχι κάλπες 

Η τακτική αυτή που θα ακολουθήσει η ΝΔ το επόμενο διάστημα δείχνει πάντως ότι προετοιμάζεται για έναν αγώνα δρόμου κι όχι για κάλπες, παρότι δημοσίως αναμένεται να επιμείνει στο αίτημα για εκλογές άμεσα.  Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά την τελευταία συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής της Δευτέρα, η οποία δεν πήγε καλά για τη ΝΔ. Οι τοποθετήσεις του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναπαρήγαγε και «fake news», υποστηρίζοντας πως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής χόρεψε ζεϊμπέκικο στη γιορτή του εφοπλιστή Θ. Κουντούρη, φέρεται να προκάλεσαν τις αντιδράσεις αρκετών γαλάζιων βουλευτών. 

Επιπλέον, η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με τη διερεύνηση τυχόν εμπλοκής του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην υπόθεση «Noor 1», καταψηφίστηκε. Κατά της πρότασης της ΝΔ ψήφισαν 151 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ υπέρ ψήφισαν 122 βουλευτές της αντιπολίτευσης, πλην των βουλευτών της Ένωσης Κεντρώων οι οποίοι απουσίασαν από την ψηφοφορία.

Τέλος το σχέδιο της ΝΔ σε συνεργασία με τη ΔΗΣΥ για τη μη ψήφιση των διατάξεων που δεν ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ, με στόχο τη δημιουργία κυβερνητικού ρήγματος και την απώλεια της δεδηλωμένης σε πρώτη φάση ναυαγεί. Οι ΑΝΕΛ ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν επί της αρχής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες θα πουν «ναι» και στην τροποποιημένη από το υπουργείο Δικαιοσύνης ρύθμιση για την «Τουρκική Ένωση Ξάνθης» στην οποία είχαν αρχικά αντιταχθεί. Το μήνυμά τους ήταν ότι «η δεδηλωμένη της κυβέρνησης είναι ακλόνητη».