Ολοκληρώθηκαν λίγο μετά τις 8:30 μ.μ οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας κατά της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, στην Ελλάδα.

Ads

Αριστερές παρατάξεις, κόμματα, φοιτητικοί σύλλογοι, αντιεξουσιαστικές ομάδες και συνδικαλιστικές οργανώσεις, περί τα 2.500 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το Πολυτεχνείο και διαμέσου της οδού Σταδίου επιχείρησαν να προσεγγίσουν την αμερικανική πρεσβεία, ωστόσο αστυνομικές κλούβες τους εμπόδισαν στο ύψος της οδού Αμερικής.

Στο σημείο σημειώθηκε ένταση, όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν το φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων και απωθήθηκαν από δυνάμεις των ΜΑΤ.

Η αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις

image

Στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου, από τη συμβολή των οδών Σταδίου και Αμερικής, μεταφέρθηκαν αργότερα τα επεισόδια.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• LIVE: Κλεφτοπόλεμος γύρω από το Πολυτεχνείο [ΦΩΤΟ]

Περίπου 150 άτομα, βρέθηκαν στην οδό Στουρνάρη και άρχισαν να ρίχνουν βόμβες μολότοφ και διάφορα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες έκαναν χρήση χημικών.

Οι άγνωστοι έστησαν και οδοφράγματα, ενώ έκλεισαν όλοι οι δρόμοι στην περιοχή του Πολυτεχνείου.

image

Τα επεισόδια στη Σταδίου

Νωρίτερα, άτομα από τη συγκέντρωση αριστεριστών και αντιεξουσιαστών προσπάθησαν να σπάσουν το φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων στην οδό Σταδίου, ενώ πέταξαν εναντίον τους δύο βόμβες μολότοφ.

Οι αστυνομικές δυνάμεις «απάντησαν» με ρίψη χημικών, προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές.

image

image

image

Ένταση σημειώθηκε και στην περιοχή του Πολυτεχνείου, στο ύψος Στουρνάρη και Πατησίων. 

image

image

image

image

image

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από την Ομόνοια και έφτασε στα Προπύλαια ολοκληρώθηκε γύρω στις 7:30 μ.μ. 

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν στην οδό Πανεπιστημίου κι όταν έφτασαν στο σημείο ελέγχου της Αστυνομίας άλλαξαν πορεία προς την Ομόνοια προκειμένου να διαλυθούν.

image

Το «παρών» έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Υποδεχόμαστε αγωνιστικά τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ενός ιμπεριαλιστικού κράτους, που εκτός των άλλων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια με την καπιταλιστική οικονομική κρίση, ηγείται των κορακιών του ΔΝΤ, που ματώνουν και τον ελληνικό λαό. Ενός κράτους που προκαλεί στρατιωτικά πραξικοπήματα, επεμβάσεις, ιμπεριαλιστικούς πολέμους από την Ουκρανία μέχρι την ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική. Ενός κράτους που δολοφονεί αμάχους σε αυτές τις χώρες, που προκαλεί το μεγάλο κύμα των προσφυγικών ροών». 

image

image

image

image

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, είπε μιλώντας «το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Οι κυβερνητικές απαγορεύσεις των συναθροίσεων μέρες Πολυτεχνείου αποτελούν πρόκληση στους ήρωες του Νοέμβρη που έδωσαν το αίμα τους για τη Δημοκρατία ενάντια στην αμερικανοκρατία. Διαδηλώνουμε και στέλνουμε ένα μήνυμα αγώνα για μια Ελλάδα ελεύθερη, δημοκρατική, δίκαιη, ανεξάρτητη με το λαό αφέντη στον τόπο του». 

image

Την ανακοίνωση για τη συγκέντρωση υπέγραφαν η ΛΑΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το Ξεκίνημα, το ΕΕΚ, η ΑΡΚ και ο σύλλογος «Γιάννης Κορδάτος».

Με απόφαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής η Αστυνομία ανακοίνωσε από την πλευρά της την απαγόρευση κάθε δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης και πορείας, σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας και στην ευρύτερη περιοχή της Βουλιαγμένης.