Περισσότεροι από 16.00 δρομείς συμμετείχαν στον 33ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ενώ συνολικά οι συμμετέχοντες δρομείς και στις μικρότερες διαδρομές, 5 και 10 χιλιομέτρων, ανήλθαν σε 43.000 – αριθμός ρεκόρ-. Αγώνες έγιναν και για παιδιά. Ο «Αυθεντικός Μαραθώνιος» είναι αφιερωμένος στον αγωνιστή της ελευθερίας Γρηγόρη Λαμπράκη, ειδικά όμως φέτος εντάσσεται στον εορτασμό των 70 χρόνων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ads

Τμηματικά και μέχρι τις 19.00 θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε όλο το μήκος της Μαραθώνιας διαδρομής και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ θα κλείσει το κομμάτι που περικλείεται από τις Λεωφόρους Αμαλίας-Πανεπιστημίου- Βασιλίσσης Σοφίας-Μεσογείων και Μαραθώνος.

Οι νικητές

Ο Χριστόφορος Μερούσης για τρίτη συνεχή χρονιά και με επίδοση 2:21.22, αναδείχθηκε νικητής στον Μαραθώνιο ανδρών, που ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή πλέον των 43.000 δρομέων στην κλασσική διαδρομή Μαραθώνας-Αθήνα, απόστασης 42.195 μέτρων. Στην δεύτερη θέση -με το ένατο μετάλλιο του στην διοργάνωση- τερμάτισε ο Δημήτρης Θεοδωρακάκος (2:27.03) και στην τρίτη ο Δημοσθένης Ευαγγελίδης (2:27.28). Τέταρτος έφθασε στο Παναθηναϊκό στάδιο, ο Γιώργος Καραβίδας που τερμάτισε σε 2:30.41, 5ος ο Νίκος Καλομοίρης (2:31.39) κι έκτος ο Κυριάκος Συμιριώτης (2:32.10).

Ads

Στην κατηγορία των γυναικών, πρώτευσε η Μινόρι Χαγιακούρι από την Ιαπωνία με 2:52.06, ενώ ακολούθησαν οι Ουρανία Ρεμπούλη (2:54.32), Μάγδα Γαζέα (2:55.35, 12ο μετάλλιο στην διοργάνωση), Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου (2:59.08), Γκλόρια Πριβιλέτζιο (3:02.01) και Γεωργία Λουβή (3:04.32).

Οι παράλληλοι αγώνες

  • Από 8:45-10:40 Αγώνας Δρόμου 10 χλμ από το Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής Λ. Αμαλίας-Πανεπιστημίου-Χαρ. Τρικούπη-Ακαδημίας-Λ. Βασ. Σοφίας-Φειδιππίδου-Λ. Μεσογείων-αναστροφή Σχολές Αστυνομίας-Λ. Μεσογείων-Μιχαλακοπούλου-Φειδιππίδου-Λ. Μεσογείων-Λ. Βασ. Σοφίας-Ηρ. Αττικού-Παναθηναϊκό Στάδιο.
  • Από 9:10-9:25 Αγώνας Δρόμου Special Olympics Hellas (1.200μ.) από Λ. Βασ. Σοφίας (Σύνταγμα) έως το Παναθηναϊκό Στάδιο.
  • Από 10:40-11:00 Αγώνας Παιδιών (1.200μ.) από Λ. Βασ. Σοφίας (Σύνταγμα) έως το Παναθηναϊκό Στάδιο.
  • Από 16:00-17:20 Αγώνας Δρόμου 5 χλμ από το Παναθηναϊκό Στάδιο, κατά μήκος της διαδρομής Λ. Αμαλίας-Πανεπιστημίου-Ρήγα Φεραίου-Ακαδημίας-Λ. Βασ. Σοφίας-αναστροφή Παπαδιαμαντοπούλου (ΝΙΜΙΤΣ)-Λ. Βασ. Σοφίας-Ηρ. Αττικού-Παναθηναϊκό Στάδιο.
  • Επιπλέον, επί της Μαραθώνιας Διαδρομής διεξάγονται αγώνες μικρών παιδιών, με μέριμνα των τοπικών Δήμων.

Η εκκίνηση

Η εκκίνηση του κλασικού Μαραθωνίου έγινε στις 9 το πρωί στον Μαραθώνα από τον Δήμαρχο Ηλία Ψινάκη έχοντας δίπλα του την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου.

Στη δήλωσή της κατά την έναρξη του Μαραθωνίου, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου τόνισε μεταξύ άλλων: «Ένα ‘ευχαριστώ’ καταρχήν προς όλους τους εθελοντές και τις εθελόντριες που δουλεύουν ακαταπόνητα από το πρωί ως το βράδυ για την επιτυχία της διοργάνωσης του 33ου Μαραθωνίου. Του Μαραθωνίου της Αθήνας που ξεχωρίζει γιατί είναι μοναδικός και αυθεντικός. Αυθεντικός γιατί ακολουθεί τα χνάρια του Γρηγόρη Λαμπράκη, σηματοδοτώντας τις οικουμενικές αξίες της Ειρήνης και της Δημοκρατίας. Και μοναδικός γιατί προβάλλει με απαράμιλλο τρόπο την Αθήνα, την Αττική, την Ελλάδα».

Η φλόγα άναψε το Σάββατο το βράδυ στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου

Η φλόγα άναψε το Σάββατο το βράδυ στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου, με νέες ιδέες και πρόσωπα. Τη σκηνοθετική επιμέλεια της τελετής είχε ο Φωκάς Ευαγγελινός, ενώ στις τρεις βασικές ενότητες διαβάστηκαν αποσπάσματα από τον Ηρόδοτο σε σχέση με την ιστορική μάχη του Μαραθώνα, την ώρα που φοιτητές της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου έκαναν αναπαράσταση της μάχης αντιγράφοντας κινήσεις που απεικονίζονται σε αγγεία της κλασικής αρχαιότητας.

Ακολούθησε προβολή σε οθόνη με ευρήματα από το αρχαιολογικό μουσείο του Μαραθώνα, ενώ μια ερμηνεύτρια σύμβολο της μητέρας που γεννά πρωταθλητές τραγουδούσε παραδοσιακό τραγούδι. Η τελετή έγινε παρουσία του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή και του Δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.