Περίπου μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το ελληνικό πρόγραμμα και η πορεία των διαπραγματεύσεων. Κοινή εκτίμηση φέρεται να ήταν η ανάγκη να κλείσει η συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο πρωθυπουργός μετέφερε στον Γάλλο Πρόεδρο την θέση της ελληνικής κυβέρνησης πως η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει εδώ και καιρό διότι κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος. Όπως επισήμανε η συμφωνία για την αξιολόγηση, θα είχε κλείσει εδώ και καιρό, εάν οι διαφωνίες των θεσμών δεν είχαν προκαλέσει καθυστερήσεις.

Σημείωσε, επιπλέον, ότι η Ελλάδα τα έχει τελικά πάει καλύτερα απ’ ότι αναμενόταν και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. Ενδεικτικά και σχετικά με το ΔΝΤ, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το Ταμείο προέβλεπε ύφεση 2,3% ενώ εχθές ανακοίνωσε ύφεση 0,2%. Όσον αφορά τα νομοσχέδια που προωθεί η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός σημείωσε στον Γάλλο Πρόεδρο πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας το πώς θα κατανέμει τα βάρη.

Ο Φρανσουά Ολάντ φέρεται να έδειξε κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, να αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις της και ότι είναι πλέον θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνεται πως μέρος των συνομιλιών των δύο ανδρών έγιναν τετ-α-τετ, χωρίς την παρουσία συμβούλων.

Ads