Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσει τους Α. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλο για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ads

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Ελπίζουμε οι συνομιλίες να ολοκληρωθούν το συντομότερο

Μετά το τέλος της συνάντησης Στουρνάρα-τρόικας υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «το κλίμα ήταν καλό. Πάμε να τα βρούμε και όχι να τα σπάσουμε. Στόχος μας είναι να κλείσουμε μέχρι την Κυριακή». Ο ίδιος ανέφερε σημείωσε ότι «τα στρες τέστ των τραπεζών δεν είναι στο τραπέζι. Ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση παραμένει και θα κατατεθεί την άλλη εβδομάδα».

Σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, τα περισσότερα προβλήματα της διαπραγμάτευσης άπτονται των διαρθρωτικών μέτρων ενώ υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο το 2015. Οσο για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, φαίνεται να αποφεύγεται η νομοθετική ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις».

Ads

Συμπλήρωσε ότι «αν το ΔΝΤ μας δώσει μόνο μία δόση δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα», σημειώνοντας ότι οι υπουργοί θα παρελάσουν την Παρασκευή από το υπουργείο Οικονομικών και θα δουλέψουν όλα τα μέλη της κυβέρνησης νυχθημερόν προκειμένου «να κλείσουμε την Κυριακή».

Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης έως την Κυριακή, μετά το τελεσίγραφο που έδωσε το Eurogroup. 

Οι επαφές της Πέμπτης έρχονται στη σκιά των δηλώσεων του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Ελλάδα ακόμα δεν έχει ακόμα εκπληρώσει πολλά από τα συμφωνηθέντα, προειδοποιώντας πως δεν θα υπάρξει εκταμίευση νέας δόσης δίχως επίτευξη των προσυμφωνηθέντων.