Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Με δεδομένες τις διαφωνίες, οι δύο υπουργοί Οικονομικών στις τοποθετήσεις τους επισήμαναν πως παραμένουν δεσμευμένοι στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης και υπογράμμισαν πως επιδίωξη είναι να υπάρξει μια συμφωνία. «Το θέμα του κουρέματος τους χρέους δεν τίθεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα. Αυτό που προέχει είναι να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές», είπε μεταξύ άλλων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, χωρίς να παρεκκλίνει από τις πάγιες θέσεις του, εμφανίστηκε διαλλακτικός στην αναζήτηση λύσεων στα ελληνικά αιτήματα. «Δεν υπάρχει συμφωνία αλλά έχουμε καθήκον να τη βρούμε», είπε. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πως ήταν «η συζήτηση ήταν διεξοδική, αλλά όχι πάντα με συμφωνία», ωστόσο, όπως είπε, «όλα έγιναν στο επίπεδο της παραδοσιακής φιλίας που έχουν οι δύο χώρες». «Συμφωνήσαμε πως παραμένουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένη Ευρώπη», ανέφερε.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχτηκε πως η Ελλάδα είχε τον πιο δύσκολο δρόμο κατά τη διάρκεια της κρίσης και πως θα πρέπει να δείξουμε σεβασμό στην «πρόοδο που έχει επιτευχθεί». «Όμως τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί και αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπει κανείς», πρόσθεσε και σημείωσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια λόγω δικών της λαθών, καθώς επί χρόνια ακολούθησε μια πρακτική που δεν ήταν βιώσιμη».

Οι δηλώσεις Σόιμπλε – Βαρουφάκη
 

«Αν και συμφωνήσαμε πως υπάρχουν διαφωνίες, ωστόσο ήταν μια ανοιχτή συζήτηση», είπε και επισήμανε πως είναι καθήκον μας να ψάξουμε για κοινές λύσεις. Ο Σόιμπλε δήλωσε επίσης πως η Ελλάδα θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις οργανισμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ, χωρίς όμως να κάνει κάποια αναφορά στην τρόικα.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, ο Σόιμπλε ανέφερε πως η Γερμανία είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ελλάδα με κάθε τρόπο ώστε να δημιουργήσει έναν αποτελεσματικό φοροεισπρακτικό μηχανισμό. «Και οι πλούσιοι θα πρέπει να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση της κρίσης», είπε και υπογράμμισε ότι  πρότεινε εκ νέου στον Βαρουφάκη να βοηθήσει η Γερμανία την ελληνική κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνοντας πως παλαιότερα η προσφορά του δεν είχε ληφθεί υπόψη. Ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως τα προβλήματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στον τόπο που υπάρχουν. «Ο καθένας να κοιτάζει το σπίτι του», είπε. Σε αυτό το σημείο ο Γιάννης Βαρουφάκης απάντησε πως το θέμα της φοροδιαφυγής είναι διασυνοριακό και για αυτό χρειάζεται βοήθεια από τους ευρωπαίους εταίρους.

Ads

«Συζητήσαμε επίσης και την ενίσχυση της Ελλάδας σε διμερές επίπεδο», είπε μεταξύ άλλων ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Έχουμε ένα κοινό νόμισμα αλλά διαφορετικές οικονομικές πολιτικές. Υπάρχουν όμως δεσμεύσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων για τους προϋπολογισμούς και χρειάζεται επιβεβαίωση αυτών των δεσμεύσεων. Πρέπει λοιπόν να τηρούνται οι ανειλημμένες δεσμεύσεις και συμφωνίες.

Οι ερωτήσεις σε Σόιμπλε – Βαρουφάκη

Από την πλευρά του ο Γιάννης Βαρουφάκης εξέφρασε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις αλλά τόνισε και το αίτημα του χρόνου, που πρέπει να δοθεί, ώστε να παρουσιαστούν ολοκληρωμένες προτάσεις. «Τόνισα τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για να λειτουργήσει η Ελλάδα σε μία ευημερούσα Ε.Ε., δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε», είπε και συνέχισε: «Συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι για μία λύση η οποία θα θέσει στο επίκεντρο τα προβλήματα της Ε.Ε. δεν συζητήσαμε το χρέος απλά θέσαμε το πλαίσιο για συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε μία προσέγγιση που θα οδηγήσουν στο τέλος σε αυτή την αέαη κρίση».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την πρόταση για ένα βραχύβιο πρόγραμμα, το οποίο έχει αποκαλέσει «πρόγραμμα – γέφυρα». Επισήμανε πως θα πρέπει να δοθεί ένα οριστικό τέλος στο ελληνικό ζήτημα. «Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και σε αυτό χρειαζόμαστε συμπαράσταση ηθική και σε επίπεδο θεσμών», είπε. Για το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και την προσέγγισε στην ελληνική κρίση τα προηγούμενα χρόνια, ο Γιάννη Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «αντιμετωπίσαμε το ζήτημα της αφερεγγυότητας σαν να ήταν θέμα ρευστότητας και δώσαμε το μεγαλύτερο δάνειο στην ιστορία και τελικά ενώ προτάθηκαν μεταρρυθμίσεις δεν ήταν αυτό που προείχε».

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δήλωσε πως αυτό που θα πρέπει να αναμένουν όλοι από την ελληνική κυβέρνηση είναι «μια εύλογη πολιτική, που θα προάγει τα συμφέροντα, τόσο του μέσου Έλληνα, όσο και του μέσου Ευρωπαίου». «Η σθεναρή δέσμευση είναι να λέμε τα πράγματα όπως είναι, να περιμένετε στιβαρή ανάλυση και ετοιμότητα να εφαρμόσουμε μεταρρυθμίσεις που δουλεύουν», υπογράμμισε. Σχετικά με το ζήτημα του χρόνου που ζητάει η Ελλάδα ο Γιάννης Βαρουφάκης επανέλαβε πολλές φορές πως «είμαστε μια κυβέρνηση που δεν έχει ακόμη καλά καλά ορκιστεί». Ζητάμε μία «βραχύβια περίοδο για να παρουσιάσουμε ολοκληρωμένες προτάσεις και οδικό χάρτη, πρόγραμμα γέφυρα, αλλά και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα».

«Πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες και τις συνθήκες και συμφωνίες, χωρίς όμως να συνθλίψουμε τη Δημοκρατία», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και κατέληξε κάνοντας μια αναφορά και στην πολιτική κατάσταση στη χώρα. «Οι Γερμανοί μπορούν να μας καταλάβουν περισσότερο από όλους στην Ευρώπη, μπορείτε να καταλάβετε πως μία κοινωνία που έχει υποστεί τόση κρίση μπορεί να επωάσει το αυγό του φιδιού. Το τρίτο κόμμα στη χώρα είναι ένα ναζιστικο κόμμα. Ο ναζισμός έχει σηκώσει κεφάλι στην Ελλάδα και χρειαζόμαστε τους φίλους μας για να μείνουμε σε σταθερή πορεία και  να μη ζήσουμε ξανά περιόδους ύφεσης» ανέφερε.