Στάση εργασίας και πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, αντιδρώντας στο μέτρο της  αναστολής εργασίας συναδέλφων τους που δεν έχουν εμβολιαστεί. Στην Αθήνα οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου, ξεκινώντας από το υπουργείο Υγείας, ενώ στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Ads

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) εκφράζει έντονες ανησυχίες πως η λειτουργία του ΕΣΥ θα είναι εξαιρετικά δυσχερής εάν λείπει -λόγω αναστολής- σημαντικό μέρος του προσωπικού. Την ίδια στιγμή, όλο το βάρος πέφτει στους εμβολιασμένους υγειονομικούς

Οι φόβοι των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για μαζικές αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων συναδέλφων τους και κάλυψη αυτών των κενών εκ των ενόντων, με ακόμη μεγαλύτερη εντατικοποίηση, ενισχύθηκαν την Τετάρτη με την απόφαση του υπουργείου Υγείας για ανάκληση όλων των αδειών σε ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ από 1η Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, από την 1η Σεπτεμβρίου αναστέλλονται οι κανονικές άδειες του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ και των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας καθώς, όπως συμειώνεται στο έγγραφο που υπογράφει ο αν. υπ. Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η απόφαση αφορά γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό σε νοσηλευτικές δομές αλλά και δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Έτσι, από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 και μέχρι νεωτέρας, οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να απουσιάσουν από την εργασία τους.

Ads

«Επικίνδυνα τα κυβερνητικά σχέδια»

«Είναι το πρώτο μέτρο της κυβέρνησης κάλυψης των κενών των ανεμβολίαστων που θα τεθούν σε αναστολή καθηκόντων»,  σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος: «Τελικά το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να πληρώσουν οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί και οι ασθενείς με καταργήσεις, συγχωνεύσεις κλινικών και αναστολή χειρουργείων το ατελέσφορο μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού».

Ο κ. Γιαννάκο διεμήνυσε την πρόθεση της ΠΟΕΔΗΝ να στηρίξει δικαστικά τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς «που είναι ελαχιστότατοι, είναι στην πρώτη γραμμή για 18 μήνες, έχουν περιθάλψει ασθενείς και τώρα τους πετάνε στο δρόμο» όπως είπε. Δεν φταίμε εμείς που δεν έπεισε η κυβέρνηση να εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Έχουμε διασπορά από εμβολιασμένους που έχουν ακόμα και ιικό φορτίο» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζοντας ότι «δεν κινδυνεύουν από εμάς οι ασθενείς».

Ο ίδιος χαρακτήρισε επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία «τα σχέδια της κυβέρνησης για αναστολή χειρουργείων και περικοπή αδειών» σχολιάζοντας ότι «δεν μπορεί να είμαστε ασφαλείς για το σύστημα στις 31 Αυγούστου και την 1η Σεπτεμβρίου να οδηγούμαστε στην αναστολή».

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην πάρει ούτε ένα μέτρο που θα θίγει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων», τόνισε από την πλευρά του ο Μανώλης Βαρβαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο, υπενθυμίζοντας το άνοιγμα του Τουρισμού χωρίς μέτρα για την αποφυγή της διασποράς, την έλλειψη μέτρων για την πύκνωση των δρομολογίων στα ΜΜΜ, τα τμήματα των 25 μαθητών στις σχολικές τάξεις, στο συνωστισμό και την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς.

«Απέναντι μας έχουμε μια πολιτική που αφενός αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία από την πανδημία και αφετέρου αξιοποιεί την πανδημία για να αυξήσει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», υπογράμμισε. Στην κατεύθυνση αυτή, άσκησε κριτική σε συνδικαλιστικές δυνάμεις σε σωματεία του χώρου που είτε υιοθετούν σκοταδιστικές απόψεις για το εμβόλιο, είτε αρνούνται να οργανώσουν τον αγώνα, και κατέθεσε πρόταση για συνέχιση κινητοποιήσεις.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ

Η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε χθες, Τετάρτη, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας Αίτηση Ακύρωσης και Αίτηση Αναστολής κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και του μέτρου της υποχρεωτική άδειας άνευ αποδοχών για όσους εργαζόμενους στην Υγεία και στις Δομές Κοινωνικής Πρόνοιας δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η ΠΟΕΔΗΝ, θεωρεί ότι παραβιάζονται διεθνείς συμβάσεις που αναγνωρίζουν και προστατεύουν το δικαίωμα του ατόμου να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να αποφασίζει χωρίς άμεσες ή έμμεσες πιέσεις για κάθε θέμα που άπτεται της υγείας του. Στην αίτηση ακύρωσης εκτίθενται περαιτέρω, ότι πριν την θέσπιση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στον χώρο της Υγείας και των Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας δεν υπήρξε επιστημονική και επιδημιολογική τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα λήψης ενός τέτοιου μέτρου, όπως εξάλλου θεωρεί επιβεβλημένο η Επιτροπή Βιοηθικής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά και η υφιστάμενη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Τέλος, με το υπό κρίση μέτρο, φρονούμε, ότι παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας καθώς δεν εξετάστηκε καν η λήψη ηπιότερων μέτρων, όπως η υποχρεωτική προσκόμιση διαγνωστικού τεστ, για όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης, τονίζεται πως «ουδέποτε υπήρξε αρνητική στο ζήτημα του εμβολιασμού καθώς από την πρώτη στιγμή προτρέψαμε τα μέλη μας να εμβολιαστούν, αποτέλεσμα δε της στάσης μας είναι και το γεγονός, ότι σήμερα στον χώρο των εργαζομένων στην δημόσια υγεία πάνω από το 82% έχουν εμβολιαστεί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Συνυπολογίζοντας το ποσοστό όσων διαθέτουν φυσική ανοσία το ποσοστό υπερβαίνει το 90%. Μολαταύτα, η θέσπιση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, υπό το κράτος του έμμεσου εξαναγκασμού της στέρησης κάθε βιοποριστικού μέσου για τους εργαζόμενους, που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν αποτελεί μια νομοθετική επιλογή, που θίγει τον καίρια, συνταγματικά προστατευόμενα δικαιώματα και είναι κατά την άποψη μας, αποδοκιμαστέα από την έννομη τάξη».

Η συγκέντρωση σε Αθήνα

image

image

image

Η συγκέντρωση σε Θεσσαλονίκη

image

image

image