Ο Αντώνης Σαμαράς, μετά την συζήτηση της Παρασκευής στη Βουλή περί ανομίας, φέρεται να ήταν κατι παραπάνω από καυστικός. Και, κατα τις πληροφορίες που διακινούνται απο στελέχη της ίδιας της ΝΔ, τα σχόλιά του για την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα μόνον τιμητικά δεν ήταν για τον πρόεδρο της ΝΔ. Ο Κώστας Καραμανλής, την ίδια μέρα, αποχώρησε επιδεικτικά από την αίθουσα της Ολομέλειας μετα την πρωτολογία Τσίπρα και χωρίς να περιμένει να ακούσει την δευτερολογία Μητσοτάκη.

Ads

Δεν χρειάζονται μάλλον πολλά περισσότερα για να αποτυπώσουν το κλίμα που επικρατεί πλέον εντός της ΝΔ – ένα κλίμα, που το τελευταίο διάστημα υπερβαίνει τις συνήθεις μάχες εξουσίας ανάμεσα στις βαρονίες του κόμματος και αγγίζει τα όρια της ευθείας αμφισβήτησης του αρχηγού. Το που θα καταλήξει η αμφισβήτηση αυτή παραμένει ακόμη άδηλο, το δεδομένο όμως είναι ότι οι κινήσεις στο παρασκήνιο πυκνώνουν και, ανεξαρτήτως των διαφορετικών στοχεύσεων κάθε στρατοπέδου, τόσο το μπλοκ Σαμαρά όσο και η καραμανλική πτέρυγα του κόμματος χρεώνουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη έλλειμμα στρατηγικής, πολιτικές ταλαντεύσεις που δίνουν χώρο και χρόνο στον Αλέξη Τσίπρα, επικοινωνιακά λάθη και ηγετική αδυναμία.

Το ρήγμα με Σαμαρά

Το ρήγμα με τον Αντώνη Σαμαρά είναι το τελευταίο, και ίσως και το πιο επικίνδυνο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στα επεισόδια των εσωτερικών κραδασμών στη ΝΔ. Ο πρώην πρωθυπουργός ελέγχει την Κοινοβουλευτική Ομάδα, είναι εκείνος που, ουσιαστικά, με την στήριξή του έβγαλε πρόεδρο τον Κυριάκο Μητοστάκη – κάτι που ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς δεν παραλείπει να υπενθυμίζει στις συναντήσεις του με στελέχη του κόμματος – και, μέχρι ενός σημείου τουλάχιστον, υπαγόρευσε και την σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας.

Ads

Για τους γνωρίζοντες τα τεκτενόμενα στη ΝΔ η αλλαγή κλίματος οφείλεται σε τρεις παράγοντες: Ο πρώτος είναι το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός θεωρεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τράβηξε μέχρι τέλους αυτή την σκληρή γραμμή και υπέπεσε σε παλινωδίες κινούμενος σπασμωδικά ανάμεσα στο φλερτ με το κέντρο και την καθαρή δεξιά. Ο δεύτερος λόγος είναι το «ψαλίδισμα» του Αδωνι Γεωργιάδη – του «ανθρώπου του Σαμαρά» εντός κόμματος – με την αφαίρεση του χαρτοφυλακίου της Αμυνας και με τις, διστακτικές έστω, αποστάσεις που επιχειρεί εσχάτως να πάρει η Πειραιώς από την ακραία ρητορική του αντιπροέδρου.

Ο τρίτος λόγος είναι περισσότερο προσωπικός – αλλά αρκούντως ισχυρός για όσους γνωρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά – κι έχει να κάνει με την κάλυψη που παρέχει ο πρόεδρος της ΝΔ στον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη μετά τις καταγγελίες για επαφές του με πρόσωπα του κοινού ποινικού δικαίου. Οι σχέσεις Σαμαρά – Αυγενάκη είναι από κακές έως ανύπαρκτες και έφθασαν σε οριακό σημείο όταν ο γραμματέας της ΝΔ χαρακτήρισε, σε πρόσφατη συνέντευξή του, τον πρώην πρωθυπουργό ως «γιαλαντζί λαϊκιστή».

Σ’ αυτό το κλίμα, ο Αντώνης Σαμαράς πυκνώνει σταθερά τις δημόσιες εμφανίσεις, συναντάται όλο και πιο πυκνά με βουλευτές της ΝΔ, και δίνει ηχηρό παρών στις συγκεντρώσεις και ομιλίες που φροντίζει να διοργανώνει ο Αδωνις Γεωργιάδης. Η τελευταία από αυτές τις συγκεντρώσεις έγινε στο Νέο Ψυχικό και η επόμενη είχε προγραμματιστεί για τις 18 Νοεμβρίου στην εκλογική περιφέρεια του Αντώνη Σαμαρά, στη Μεσσηνία με μεγάλη κινητοποίηση, με… είσοδο 10 ευρώ και με προαναγγελία (στην πρόσκληση) της εκεί παρουσίας του . Μετά τον αναβρασμό όμως που ακολούθησε την συζήτηση της Παρασκευής στη Βουλή, οι πληροφορίες από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Καλαμάτας ανέφεραν χθες πως η εκδήλωση οδεύει προς ακύρωση.

Ο «παγετός» με Καραμανλή

Υψηλός πολιτικός παγετός επικρατεί την ίδια ώρα και στις σχέσεις Μητσοτάκη με το στρατόπεδο Καραμανλή. Ουδείς καραμανλικός βρίσκεται στο ηγετικό επιτελείο της Πειραιώς, πρόσωπα κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη μιλούν συχνά-πυκνά για «πέμπτη φάλαγγα» εντός του κόμματος δείχνοντας προς την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού, και η πρόσφατη καρατόμηση της Κατερίνας Παπακώστα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ήταν το βήμα που ανέβασε ακόμη κατακόρυφα την ένταση.

Κατόπιν αυτού, δε, αρκετοί είναι εκείνοι που δεν θεωρούν τυχαία την (πρώτη μετά από πολύ καιρό) δημόσια παρέμβαση Μεϊμαράκη, ο οποίος με μια ομιλία-μανιφέστο από την περιφέρεια του Κώστα Καραμανλή, την Θεσσαλονίκη, φρόντισε να υπενθυμίσει τις ιδρυτικές αρχές του κόμματος και τις αξίες του καραμανλισμού, κατακεραυνώνοντας παράλληλα τις φωνές των άκρων και του λαϊκισμού: «Έχουμε, πράγματι, πολιτικάντικες παρεμβάσεις, έχουμε παρεμβάσεις οι οποίες μπορεί να είναι προσωπικές, παραπολιτικές. Και εν τέλει κάποιοι επωφελούνται από την κρίση και ακούγονται οι λαϊκίστικες και οι ακραίες φωνές και οι συνετές φωνές δεν ακούγονται» είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, φωτογραφίζοντας ευθέως τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Το ιδιαίτερο στοιχείο αυτού του εσωκομματικού γόρδιου δεσμού είναι ότι η μεν πλευρά Σαμαρά επιχειρεί να δεσμεύσει πλήρως τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ακραία «γραμμή Αδωνι», η δε καραμανλική πτέρυγα τον εγκαλεί ακριβώς γι αυτή την ταύτιση – έως και «παραδοση του κόμματος» όπως λέγεται – στην σκληρή δεξιά.
Και μόνον από αυτό το γεγονός, δε, το προφανές συμπέρασμα είναι πως σχεδόν δύο χρόνια μετά την εκλογή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει καταφέρει να ελέγξει το κόμμα και να παρουσιάσει δική του πολιτική ατζέντα. Το εάν έχει τον χρόνο και τις δυνατότητες να το πράξει στο εξής αποτελεί ανοιχτό ερώτημα…