Αμήχανη ανασύνταξη επιχειρεί η Νέα Δημοκρατία μία ημέρα μετά τα πυρά Μεϊμαράκη κατά Μητσοτάκη και την, ανοιχτή πια, ανάδειξη των εσωτερικών διχασμών και του στρατηγικού αδιεξόδου που αντιμετωπίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

Πηγές κοντά στην ηγεσία της ΝΔ επιμένουν ότι η χθεσινή δήλωση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη πως είναι «τζάμπα μαγκιά» να λες ότι δεν ψηφίζεις τα μέτρα όταν η κυβέρνηση έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν στόχευε στον Κυριάκο Μητοστάκη αλλά στον Μάκη Βορίδη – ωστόσο, το κλίμα στην Πειραιώς είναι βαρύ και αποτυπώνει την, εδώ και καιρό, σοβούσα αναμέτρηση «καραμανλικών» και «σαμαρικών».

Εγκλωβισμένος ο Κυριάκος

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει πλέον εγκλωβισμένος ανάμεσα στις δύο τάσεις , εκείνη του σκληρού φιλελευθερισμού – που βγαίνει σταθερά μπροστά με τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Μάκη Βορίδη – και της λαϊκής δεξιάς που ζητά όλο και πιο έντονα στροφή σε πο φιλοευρωπαϊκό και εθνικά συναινετικό προφίλ. Σύμφωνα με γαλάζια στελέχη, το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποφάσισε να αναδείξει δημόσια αυτό το προφίλ δεν είναι τυχαίο, ούτε συγκυριακό και αποτυπώνει, σε μεγάλο βαθμό, και τους προβληματισμούς του Κώστα Καραμαλή. Με δεδομένο, ωστόσο, το κρίσιμο στάδιο στο οποίο βρίσκεται η αξιολόγηση, επιχειρείται από το πρωί να πέσουν οι τόνοι και υποβαθμιστεί η παρέμβαση του πρώην προέδρου της ΝΔ.

Ads

Αδωνις ερμηνεύει Μεϊμαράκη….

Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη στο ραδιόφωνο του Alpha, όπου υποστήριξε ότι ουδέποτε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αμφισβήτησε την ηγεσία και τη γραμμή της ΝΔ: «Είπε πουθενά ο Μεϊμαράκης ότι σκοπεύει να υπερψηφίσει τα μέτρα και δεν το κατάλαβα; Ο Μεϊμαράκης έχει μια άποψη, που την σέβομαι αλλά δεν συμφωνώ, ότι έπρεπε να δώσουμε στον Τσίπρα την ευκαιρία να γίνει μια εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, να πάμε όλοι μαζί στην τρόικα», δήλωσε, «προσθέτοντας: «Αν ο Τσίπρας ήταν άξιος της τότε εμπιστοσύνης του Μεϊμαράκη, πιθανόν η Ελλάδα να είχε βγει από την κρίση. Το πρόβλημα δεν ήταν η θέση του Μεϊμαράκη  αλλά ο χαρακτήρας του Τσίπρα που πήρε την ψήφο της ΝΔ και την έκανε θέση «ή εμείς ή αυτοί». Δεν είπε τίποτα διαφορετικό χτες πέραν της παγίας άποψής του για την εθνική συνείδηση. Δεν καταλαβαίνω άρα προς τί η φασαρία. Έδειξε υπεύθυνη στάση ο Μεϊμαράκης. Δεν αμφισβήτησε την μη ψήφιση των μέτρων. Είναι σάρκα εκ της σαρκός της ΝΔ. Ποιος είμαι εγώ που θα μιλάω αν είναι ΝΔ ή όχι. Είναι απολύτως πιστός στην παράταξη της ΝΔ. Ο τελευταίος άνθρωπος που θα δημιουργούσε προβλήματα στη ΝΔ είναι ο Μεϊμαράκης».

Αιχμές από το περιβάλλον Βορίδη

Την ίδια ώρα, ωστόσο, πηγές από το περιβάλλον του Μάκη Βορίδη, που επικαλείται το NEWS247 καλούν εμμέσως πλην σαφώς τον Bαγγέλη Μεϊμαράκη να απαντήσει ευθέως αν πιστεύει ότι η ΝΔ πρέπει να βάλει πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ. «Η συζήτηση για το 2015 είναι γνωστή», λένε οι συνομιλητές του πρώην υπουργού και προσθέτουν: «Υπάρχει κάποιος που λέει ότι πρέπει να ψηφίσουμε τώρα τα μέτρα; Υπάρχει κάποιος που λέει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κοινοβουλευτική δυσκολία να τα ψηφίσει πρέπει να βάλει πλάτη η ΝΔ στη βουλή; Δεν είναι αυτή η γραμμή Μητσοτάκη». «Τι εννοούν όσοι μιλούν για εθνική συνεννόηση;» σημειώνουν οι ίδιες πηγές δείχνοντας προς την πλευρά του Μεϊμαράκη.

Βρούτσης: Δεν υπονομεύει τη ΝΔ ο Μεϊμαράκης

Την θέση ότι η ΝΔ έχει ενιαία γραμμή υποστήριξε και ο Γιώννης Βρούτσης, μιλώντας ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm». «Όταν θα έλθει η ώρα, η ΝΔ θα είναι στη Βουλή και θα καταψηφίσουμε συνολικά το πακέτο των μέτρων και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και όλη η ΝΔ» δήλωσε προσθέτοντας: «Προσωπικά πιστεύω ότι η φυγή και απομάκρυνση από τη Βουλή δεν είναι σωστή πολιτική διαδικασία. Η ΝΔ θα συμπεριφερθεί με πολιτική υπευθυνότητα μέσα στη Βουλή, συζητώντας τα όποια μέτρα και δείχνοντας τι έπρεπε να έχει γίνει».

Σε ό,τι αφορά ευθέως τις βολές Μεϊμαράκη, ο Γιάννης Βρούτσης απάντησε ότι είναι η ψυχή και η καρδιά για την παράταξη, έχει την άποψή του, αλλά δεν υπονομεύει τη ΝΔ. «Το κάθε στέλεχος της ΝΔ και πόσο μάλλον ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που είναι η ψυχή και καρδιά διαχρονικά για την παράταξη μπορεί να τοποθετείται με την άποψή του. Ποτέ, όμως, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν υπονόμευσε την παράταξη, ποτέ δεν ήθελε να λειτουργήσει εκτός κεντρικής γραμμής» ανέφερε χαρακτηριστικά.