Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής. Στόχος είναι το Σχέδιο Νόμου να έχει ψηφιστεί μέχρι και τις 25 Ιανουαρίου, προκειμένου τα νέα τμήματα να ενταχθούν στο Μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι το καλοκαίρι του 2018.

Ads

Το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής ιδρύεται από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε επιπλέον χρηματοδότηση 1,5 εκ ευρώ στο νέο Πανεπιστήμιο, ενώ είναι σημαντικό ότι στο Σχέδιο Νόμου θα περιλαμβάνονται και τα διετή προγράμματα σπουδών εντός του πανεπιστημίου για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ.

Από τα 42 Τμήματα και εισαγωγικές κατευθύνσεις των δύο Ιδρυμάτων, το νέο Πανεπιστήμιο θα έχει 26 Τμήματα. Τα νέα Τμήματα θα έχουν νέο πρόγραμμα σπουδών και κάποια εξ’ αυτών θα θεραπεύουν νέα γνωστικά πεδία, που δεν υπάρχουν ακόμη στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά έχουν δείξει την μεγάλη δυναμική τους στο εξωτερικό. 

Ταυτόχρονα, λαμβάνεται μέριμνα, ώστε καμία εργαστηριακή ή κτιριακή επένδυση να μη χάσει τον ρόλο της και σε καμία περίπτωση να μη θιγεί το εργασιακό καθεστώς του προσωπικού των Ιδρυμάτων.

Ads

«Με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής γίνεται ένα ακόμα βήμα τόσο στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των κοινωνικών ανισοτήτων και διακρίσεων, όσο και στην κατεύθυνση της σύνδεσης της γνώσης με τις αναπτυξιακές ανάγκες της Δυτικής Αττικής», τόνισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας κατά το 8ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στη Δυτική Αττική.

Για «πρωτόγνωρο εγχείρημα» έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. «Το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αττικής ιδρύεται από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Είναι ένα νέο ίδρυμα και το περιεχόμενό του δεν είναι η απλή συνύπαρξη των δύο ΤΕΙ. Το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου και το μηχανογραφικό του Σεπτεμβρίου θα έχει τη νέα δομή», συμπλήρωσε ο Κώστας Γαβρόγλου.

«Η πρωτοβουλία αναγνωρίζει την εξαιρετική ποιότητα των δύο ΤΕΙ, ενώ επί δεκαετίες παίχτηκαν απίστευτα πολιτικά παιχνίδια πίσω από την πλάτη τους. Οι εκπαιδευτικοί σε αυτά τα δύο ΤΕΙ κατάφεραν να διαμορφώσουν ένα ακαδημαϊκό τμήμα εξαιρετικό και σε ορισμένες αρμοδιότητες πρωτοποριακό στην Ελλάδα. Αναγνωρίζουμε αυτή την ποιότητα και αναγνωρίζουμε την ανάγκη της Δυτικής Αττικής να έχει ένα αναβαθμισμένο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης», επισήμανε ο υπουργός Παιδείας.

Έκτακτη επιχορήγηση ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ προς τα πανεπιστήμια 

Την ίδια στιγμή, την έκτακτη επιχορήγηση ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ προς τα πανεπιστήμια, αλλά και τη δυνατότητα άμεσης αναπλήρωσης κάθε κενής θέσης μέλους ΔΕΠ που θα προκύπτει, από τον Αύγουστο του 2019 και έπειτα, με τον κανόνα «1 προς 1», ανακοίνωσε ο υπουργός στο πλαίσιο της συνεδρίασης της 86ης Συνόδου των Πρυτάνεων, στο Ζάππειο Μέγαρο.

Αναλυτικά, από τα 41 εκατομμύρια ευρώ, τα 7 θα δοθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός και, όπως αναφέρει το υπουργείο «αποτελούν μέρος από τα 35 εκατομμύρια που είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός ότι θα δοθούν τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά». Τα υπόλοιπα 34 εκατομμύρια που εξασφαλίστηκαν, θα αποδοθούν το Φεβρουάριο 2018.