Για παράνομη είσοδο αναμένεται να δικαστούν οι δύο στρατιωτικοί που εισήλθαν σε τουρκικό έδαφος στον Έβρο, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, χαρακτηρίζοντας απολύτως τυπικό το όλο θέμα. «Αναμένουμε να επιστρέψουν άμεσα» είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ads

Όπως είπε το όλο συμβάν προέρχεται από ένα λάθος εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή που οδήγησε στο να βγουν από το δρομολόγιό τους και να βρεθούν από λάθος σε τουρκικό έδαφος.

Τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς που πραγματοποιούσαν τακτική περίπολο στη συνοριογραμμή σε δασική περιοχή στις Καστανιές Έβρου φέρεται ότι λόγω των κακών καιρικών συνθηκών αποπροσανατολίστηκαν περνώντας σε τουρκικό έδαφος όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από τουρκική περίπολο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε απολύτως τυπικό το όλο θέμα, λέγοντας ότι θα γίνει μία δίκη για παράνομη είσοδο και αναμένουμε να επιστρέψουν άμεσα.

Ads

«Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί την επιστροφή τους με ασφάλεια στη χώρα μας» είπε και χαρακτήρισε κατασκοπευτικά σενάρια που δεν είναι άξια σχολιασμού τα περί διαπραγματεύσεων για πιθανές ανταλλαγές.

Όπως επισήμανε «βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο Οοόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο ελλήνων στη χώρα μας».

Σε κυβερνητικό επίπεδο το θέμα χειρίζεται το υπουργείο Άμυνας.

Τα δύο στελέχη, ένας ανθυπολοχαγός του μηχανικού και ένας επαγγελματίας οπλίτης, είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες, σύμφωνα με το ΓΕΣ. Στην περιοχή έχει μεταβεί και ο Έλληνας πρόξενος προκειμένου να συνδράμει στις διαδικασίες.

«Περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές. Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φ. Κουβέλη, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται από τις τουρκικές Αρχές.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, ο κ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο Θ. Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα.