Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την παράνομη χρηματοδότηση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» κατά το διάστημα 2000-2004 παραπέμπεται ο Άλεξ Ρόντος μαζί με 7 ακόμη κατηγορούμενους.

Ads

Η οργάνωση εισέπραξε παρανόμως από το υπουργείο Εξωτερικών περίπου 8 εκατ. ευρώ για αποναρκοθέτηση σε Βοσνία, Ιράκ και Λίβανο, ενώ ο κ. Ρόντος από τον Ιούλιο 2002 μέχρι τον Ιανουάριο 2003 διηύθυνε την Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών και χρηματοδοτούσε τις ΜΚΟ.

Οι  κατηγορίες που βαρύνουν τους οκτώ είναι είναι απάτη από κοινού και ζημία σε βάρος του δημοσίου. Συνολικά οι κατηγορούμενοι εκτός του Ρόντου είναι οι Κων.Τζεβελέκος, Νικ.Τσαμαδός, Νικ.Μπάζας, Ευάγγ.Ρηγάκος, Αφροδίτη Κοστογιάννη, Γεωργία Λυμπέρη, Μαρία Μακρυνιώτη.

Ο Ρόντος που είναι ελεύθερος με περιοριστικούς όρους έχει ισχυρισθεί στην ανακριτική απολογία του ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ λαμβάνονταν σε πολιτικό επίπεδο, εννοώντας τους Γ.Παπανδρέου και Α.Λοβέρδο και συνδέονταν με την άσκηση εξωτερικής πολιτικής. 

Ads

Ωστόσο το κατηγορητήριο αναφέρει ότι από τον έλεγχο τα ποσά που διατέθηκαν στη συγκεκριμένη ΜΚΟ είχαν διοχετευθεί σε άλλους σκοπούς.