Το βούλευμα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, με το οποίο παραπέμπονται 72 από τους συνολικά 85 εμπλεκόμενους, εκδόθηκε από το Συμβουλίο Εφετών λίγο πριν εκπνεύσει το ανώτατο όριο του 18μηνου προφυλάκισης. Ανάμεσα σε αυτούς που παραπέμπονται σε δίκη για διεύθυνση και ένταξη εγκληματικής οργάνωσης, τόσο ο γ.γ. του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος, όσο και οι πρώην και νυν βουλευτές του. Παραπέμπονται επίσης οι εμπλεκόμενοι στη δολοφονία Φύσσα.

Ads

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας θα δικαστούν τα 72 ανώτερα αλλά και κατώτερα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Το βούλευμα εκδίδεται με ταχείς διαδικασίες προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αποφυλάκισης των κατηγορουμένων, εντός του Μαρτίου που παρέρχεται το όριο του 18μηνου.

Οι 72 της Χρυσής Αυγής καλούνται να λογοδοτήσουν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της οπλοφορίας, απόπειρας ανθρωποκτονιών, και άλλων πολλών.

Αντικρουόμενες απόψεις

Ο εισαγγελέας Εφετών, κ. Ισίδωρος Ντογιάκος, με πρότασή του προς το δικαστικό συμβούλιο, είχε ζητήσει την παραπομπή σε δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής 70 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων το σύνολο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ναζιστικού κόμματος. Για 15 από τους εμπλεκόμενους η άποψη του εισαγγελέα ήταν ότι είχαν εμπλακεί τυχαία σε εγκληματικές ενέργειες που εμπεριέχονται στην ογκώδη δικογραφία.

Ads

Από την άλλη πλευρά, αντίθετος στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου φέρεται να είναι ο ένας εκ των δικαστών , και πιο συγκεκριμένα ο εισηγητή της υπόθεσης, Νίκος Σαλάτας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαλάτας εκτιμά ότι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, αλλά αντίθετα εκτιμά ότι θα έπρεπε να απαγγελθεί στους κατηγορουμένους η κατηγορία της σύστασης και συμμορίας σε βαθμό κακουργήματος.

Το νομικό του επιχείρημα είναι ότι σύμφωνα με τη σύμβαση του Παλερμο για να στοιχειοθετηθούν τα περί εγκληματικής οργάνωσης, θα πρέπει να προκύπτει περιουσιακό όφελος.

Σημειώνεται ότι η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης τιμωρείται με κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνων, την ίδια στιγμή που η δεύτερη περίπτωση επισύρει ποινή κάθειρξης έως 12 έτη.

Ποιοί απαλλάσσονται

Οι Αθανάσιος Καρατζάς, Χρήστος Κυριτσόπουλος, Ανθή Μικελάτου, Μαργαρίτα Μικελάτου, Κωνσταντίνα Μπαξεβανάκη, Σάββας Σπυρίδης, Θεόδωρος Στέφα, Δήμος Φραγκάκης, Ιωάννης Φραγκούλης, Αλέξανδρος Χατζηπαυλίδης, Δημήτριος Μπίνος, Γεώργιος Μπολάνης και Δημήτριος Χρυσαφήτης, είναι οι 13 εμπλεκόμενοι που απαλλάσσονται από τις κατηγορίες περί εγκληματικής οργάνωσης.

Τέλος, όπως αναφέρεται στο διατακτικό του βουλευματός τους, οι δικαστές απορρίπτουν τις αιτήσεις και τις ενστάσεις των κατηγορουμένων, ενώ διατηρεί τα εντάλματα προσωρινής κράτησης για όσους βρίσκονται στη φυλακή και τους περιοριστικούς όρους για όσους είναι ελεύθεροι.