Την παροιμία «έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα» θυμίζει η υπόθεση 6 υπαλλήλων του Β’ Τελωνείου, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε δίκη για υπόθεση συνδεόμενη με λαθρεμπορία, έχοντας προκαλέσει ζημία ύψους 651.000 ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο. Οι υπάλληλοι είναι όλοι τους συνταξιούχοι σήμερα.

Ads

Οι έξι κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για απιστία στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση και άμεση συνέργεια στις παραπάνω πράξεις.

Η εισαγγελέας ζητάει την παραπομπή ενός εκτελωνιστή -που το διάστημα εκείνο ήταν νόμιμος εκπρόσωπος εταιρείας με αντικείμενο την εμπορία, εισαγωγή/εξαγωγή υπολογιστών κινητής τηλεφωνίας, αναλώσιμων, είδη δώρων και μηχανών γραφείου, ενδυμάτων/υποδημάτων κ.ά.- ως ηθικό αυτουργό των παραπάνω πράξεων.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, η υπόθεση συνδέεται με την εισαγωγή -από την Κίνα και τις ΗΠΑ- εμπορευμάτων, για τα οποία δεν καταβλήθηκαν οι προβλεπόμενοι δασμοί και φόροι, με σκοπό να επωφεληθεί η συγκεκριμένη εταιρεία.

Ads