Σε δίκη προτείνει να παραπεμφθούν τέσσερα άτομα για οικονομικές ατασθαλίες στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Αλληλεγγύη» ο εισαγγελέας Παν. Παναγιωτόπουλος.

Ads

Με πρότασή του προς το συμβούλιο Εφετών, ο εισαγγελέας ζητά να παραπεμφθούν ο άλλοτε στενός συνεργάτης του μακαριστού Χριστόδουλου και διαχειριστής της «Αλληλεγγύης» Δημήτρης Φουρλεμάδης, στον οποίο αποδίδεται βασικός ρόλος, η πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γεωργία Λυμπέρη καθώς οι πρώην οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιωάννης Πέτσος και Θεολόγος Μακρής.

Οι κατηγορίες που κατά περίπτωση τους αποδίδονται είναι υπεξαίρεση με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, απιστία  και ψευδή βεβαίωση.

Η υπόθεση αφορά ποσό 5,6 εκατ. ευρώ που έλαβε την περίοδο 2005-2006 η «Αλληλεγγύη» από το υπουργείο Εξωτερικών για να πραγματοποιήσει συγκεκριμένες «δράσεις» τις οποίες όμως φέρεται πως, είτε άφησε ημιτελείς, είτε δεν πραγματοποίησε καθόλου.

Ads

5,6 εκατ ευρώ για αυτά που δεν έγιναν

Μεταξύ των προγραμμάτων που η «Αλληλεγγύη» ανέλαβε και δεν πραγματοποίησε είναι, όπως αναφέρεται στην εισαγγελική πρόταση, η αποστολή έκτακτης επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ και συγκεκριμένα κατεψυγμένων κοτόπουλων με σκοπό τη διανομή αυτών στους δοκιμαζόμενους και υποσιτιζόμενους πληθυσμούς.

Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ όμως φέρεται να χάθηκαν και σε άλλα προγράμματα που δεν υλοποιήθηκαν, όπως η κατασκευή Μουσείου εντός του Πατριαρχικού Οίκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, η δημιουργία σχολής επαγγελματικής κατάρτισης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Β. Σουμάτρα της Ινδονησίας και η υποστήριξη κακοποιημένων γυναικών στη Ρουμανία.