Οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Ads

Ο Τούρκος Πρόεδρος θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, ενώ θα επισκεφθεί και τη Θράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διάλογος με τη γείτονα κρίνεται σημαντικός σε μια περίοδο με δυσκολίες στις σχέσεις των δύο χωρών και με κρίσιμα ζητήματα για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.

Στην παρούσα συγκυρία όπου οι γερμανοτουρκικές σχέσεις είναι στο ναδίρ και ταυτόχρονα παρατηρείται ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας στη βάση των εξελίξεων στο Συριακό, είναι πιο σημαντικό από ποτέ, να μπορεί η Ελλάδα να αξιοποιεί και να αναβαθμίζει τους διαύλους επικοινωνίας με την τουρκική πλευρά.

Ads

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές πρέπει να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα ζητήματα, ειδικά εκείνα τα οποία οδηγούν κατά καιρούς σε ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς και τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις που αγγίζουν και τις δύο χώρες.

Μεταναστευτικό, ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, οικονομική συνεργασία, με έμφαση στα μεγάλα πρότζεκτ που έχουν ήδη γίνει γνωστά, σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, καθώς και περιφερειακές εξελίξεις είναι τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συζητήσεων των δυο ηγετών.