Ads

Ολοκληρώθηκαν οι μικρής διάρκειας -σε σχέση με προηγούμενες χρονιές- παρελάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, που είχαν δημιουργήσει μεγάλες «ζώνες ασφαλείας». «Πρέπει να βγούμε σύντομα από την κρίση, γιατί δεν μπορεί να ζητάς περισσότερα απ’ αυτό τον λαό. Τα ‘χει δώσει όλα», δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, που παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση.

 
«Γιορτάζουμε σήμερα δύο μεγάλες επετείους της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου που φέτος συμπίπτει με την συμπλήρωση 100 ετών από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
 
«Ο ελληνικός λαός επέτυχε πολύ περισσότερα απ’ ότι επέτυχε η Ιρλανδία, η Ισπανία και όλες οι χώρες που δοκιμάζονται από την κρίση», τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα «οι επόμενοι μήνες να δώσουν το μήνυμα στο λαό μας ότι έχει ξεπεράσει την κρίση και αυτό θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα». «Ελπίζω γρήγορα αυτή την ελπίδα που όλοι την έχουμε μέσα μας και δεν έχει γονατίσει ακόμη να πραγματώσει όλα αυτά που κάποτε, και σήμερα ακόμη τα θεωρούμε αδύνατα», πρόσθεσε.
 
«Ο ελληνικός λαός δοκιμάζεται σήμερα. Είμαι αισιόδοξος ότι παρά τις δοκιμασίες του ελληνικού λαού θα βγούμε απ’ την κρίση, και πρέπει να βγούμε απ’ την κρίση», σημείωσε ο Κάρολος Παπούλιας.
 

Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στα ισχυρά μέτρα ασφάλειας με την παρουσία περίπου δύο χιλιάδων αστυνομικών, ενός ελικοπτέρου και σκάφων του λιμενικού. «Τα μετρα ασφαλείας δεν συνάδουν με μια τέτοια μέρα», δήλωσε. «Την ημέρα του “οχι” ο λαός πρέπει να είναι ενωμένος» τόνισε και προσέθεσε «είναι κακή αίσθηση ο αποκλεισμός της πόλης».
 
Με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης σημειώθηκε ένταση όταν οι αστυνομικές δυνάμεις εμπόδισαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Αριστερών Οργανώσεων να διαδηλώσουν. Σύμφωνα με το Alterthess οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους διαδηλωτές.
 


Στην Αθήνα η μαθητική παρέλαση ολοκληρώθηκε χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Η περιοχή του Συντάγματος κατά τη διάρκεια της παρέλασης είχε αποκλειστεί και οι θεατές παρακολούθησαν τη μαθητική παρέλαση από το ύψος της Πανεπιστημίου. Κλειστός ήταν από τις 8 το πρωί ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα, ενώ νωρίτερα σε ισχύ τέθηκαν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Οι δρόμοι πλέον έχουν δοθεί στην κυκλοφορία.
 
Μικρή ένταση σημειώθηκε λίγο πριν την παρέλαση, όταν δύο γυναίκες προσπάθησαν να περάσουν τον αστυνομικό κλοιό στην κάτω πλευρά του Συντάγματος.  Επίσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μία μαθήτρια παρέλασε ξυπόλητη.
 
Μέλη του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Κοραή φωνάζοντας συνθήματα κατά του μνημονίου. Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πραγματοποίησαν πορεία από τα Προπύλαια μέχρι την Ομόνοια.
 
«Σήμερα πρέπει να επιδείξουμε την ίδια ομοψυχία, την ίδια αυταπάρνηση και τον ίδιο ηρωισμό για να ξεπεράσουμε την κρίση. Είναι ιστορικό μας χρέος να παραδώσουμε μια πατρίδα απαλλαγμένη από τα λάθη και τις δουλείες του παρελθόντος», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει και αυτήν την κρίση.

Ένταση σημειώθηκε με τη λήξη της παρέλασης στο Ηράκλειο της Κρήτης όταν συγκεντρωμένοι πέταξαν μπουκάλια με νερό στις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία Ελευθερίας. Η αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές.
 
Σημειώνεται, όπως αναφέρει το τοπικό Flashnews.gr,  πως η παρέλαση πραγματοποιήθηκε απουσία επισήμων και με την παρουσία μόνο του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γιώργο Δεικτάκη ως εκπροσώπου της κυβέρνησης, ο οποίος δέχτηκε μπουκάλια κατά τη διάρκεια κατάθεσης στεφάνου.
 
Νωρίτερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπήρξε ένταση όταν πολίτες προσπάθησαν να πλησιάσουν στον χώρο όπου θα κατατεθούν τα στέφανα. Ο χώρος στο άγαλμα του Ηρακλείου, όπως και γενικότερα οι χώροι των εκδηλώσεων, είναι στην κυριολεξία καγκελόφραχτοι και μόλις οι πολίτες πλησίασαν τα κάγκελα, περικυκλώθηκαν απο τους αστυνομικούς οι οποίοι τους εμπόδισαν. Ακολούθησαν έντονες διαμαρτυρίες των πολιτών με συνθήματα κατα των αστυνομικών μέτρων.
 
Το Flashnews.gr αναφέρει πως η βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κα Μαρία Διακάκη, ζήτησε απο τις αστυνομικές αρχές να επιτρέψουν στους πολίτες να περάσουν μέσα από τα κάγκελα, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό.

Ads

Στην Πάτρα, όπως σημειώνει το Bestnews.gr, η παρέλαση πραγματοποιήθηκε στα «βουβά» καθώς δεν βρέθηκε ανάδοχος για τη μικροφωνική στο διαγωνισμό του Δήμου, με αποτέλεσμα η μπάντα του Δήμου που ήταν απέναντι από τους επισήμους ακουγόταν πολύ χαμηλά. Με την ολοκλήρωση της παρέλασης πραγματοποιήθηκαν δύο διαδηλώσεις μία από το ΣΥΡΙΖΑ και μια από το ΚΚΕ. 

Στην Τρίπολη αστυνομικός έκανε χρήση χημικών όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία στο τέλος της παρέλασης και εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Η απόφασή του φαίνεται από το βίντεο να πιάνει απροετοίμαστους εκτός από τους διαδηλωτές και τους υπόλοιπους αστυνομικούς, οι οποίοι χωρίς αντιασφυξιογόνες μάσκες ένιωσαν δυσφορία. Όπως σημειώνει το arcadiavoice.gr είναι χαρακτηριστική η κίνηση του επικεφαλής αξιωματικού αμέσως μετά τη χρήση των χημικών προς τον χειριστή του σπρέι. Καθ όλη την διάρκεια της διεξαγωγής της παρέλασης, πολίτες της Τρίπολης διαμαρτύρονταν ειρηνικά για τα οικονομικά μέτρα, και τα μνημόνια. 

* Φωτογραφίες από Θεσσαλονίκη από το Fosphotos του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη