Κλιμακώνονται οι πιέσεις για την ελληνική οικονομία, στο δρόμο για την τελική συμφωνία, με τον οίκο Moody’s να υποβαθμίζει από σταθερές σε αρνητικές τις προοπτικές (outlook) του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Ads

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως η υποβάθμιση των προοπτικών αντανακλά την σημαντική επιδείνωση στη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα των τραπεζών από το Δεκέμβριο του 2014 έως και σήμερα. Ενδεικτικά τονίζει πως οι εκροές καταθέσεων τους τελευταίους πέντε μήνες έχουν υπερβεί τα 30 δισ. ευρώ ή το 18% των συνολικών καταθέσεων.

Μάλιστα, ο οίκος υποστηρίζει πως οι πιέσεις στις καταθέσεις δεν αναμένεται να περιοριστούν τους επόμενους 12-18 μήνες και πως ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων και «παγώματος» καταθέσεων.

Η Moody’s αναμένει πως η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ θα παραμείνει υψηλή. Υπολογίζει μάλιστα πως η χρηματοδότηση αυτή έχει αυξηθεί στο 32% περίπου των συνολικών assets των τραπεζών στο τέλος Απριλίου, από περίπου 12% στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2014. Στη βάση αυτή σημειώνει πως η αυξημένη έκθεση στον ELA οδηγεί σε άνοδο του κόστους χρηματοδότησης, ασκώντας πιέσεις στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια.

Ads