Σχεδόν ισοδύναμη παρουσιάζεται η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, σε δημοσκόπηση της ProRata για την Εφημερίδα των Συντακτών. 

Ads

Στην πρόθεση ψήφου (χωρίς να υπολογίζονται λευκά/άκυρα και αποχή), οι ερωτηθέντες απαντούν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 20%, Ν.Δ. 19%, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 6,5%, ΚΚΕ 6%, ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ 4%, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 3%, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 2,5%, ΛΑ.Ε. 2,5%, ΑΝ.ΕΛΛ. 2%, ΑΛΛΟ 3,5%, ΑΚΥΡΟ/ΛΕΥΚΟ 5,5%, ΑΠΟΧΗ 18,5%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται πολύ ψηλά, καθώς φτάνει στο 31%.

Παράλληλα, η απόλυτη πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας με κάποιο άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα.

Στην ερώτηση «εκτιμάται ότι η σημερινή κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει τη διεύρυνση της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας μέσα από μια συμφωνία με κάποιο άλλο κοινοβουλευτικό κόμμα;», το 53% απαντά «ναι», το 37% απαντά «όχι», ενώ δεν απαντά το 10%.

Ads

Επιπλέον, σε ερώτηση με ποιο κόμμα θα πρέπει να υπάρξει αυτή η διεύρυνση της συμμαχικής κυβέρνησης, το 29% απαντά με τη ΝΔ, το 27% με το ΠΑΣΟΚ, το 23% με το Ποτάμι, το 21% με της Ένωση Κεντρώων.

Το 80% απαντά θετικά στο ερώτημα εάν θα πρέπει να γίνει μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, τάσσεται υπέρ της περίθαλψης στην Ελλάδα των προσφύγων από εμπόλεμες χώρες σε ποσοστό 37%, θεωρεί σε ποσοστό 61% ότι για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων που εγκλωβίστηκαν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ την ευθύνη έχει η ΕΕ, ενώ μοιρασμένα εμφανίζονται τα ποσοστά σχετικά με την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Τέλος, η απαισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και της οικονομικής τους κατάστασης κυριαρχεί στην συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. 

image

Η πανελλαδική έρευνα της ProRata διενεργήθηκε το διήμερο 15 και 16 Δεκεμβρίου για την «Εφ.Συν».