Μπορεί η κυβέρνηση να επεκτείνει το δικαίωµα αναστολής συµβάσεων για ορισµένους κλάδους που βρίσκονται στον πυρήνα της κρίσης, αλλά άλυτα παραµένουν πολλά προβλήµατα που έθεσαν µεγάλο αριθµό εποχικά εργαζοµένων εκτός και από τα επιδόµατα των προηγούµενων µηνών.

Ads

Το θέµα αναδεικνύεται και µε καταγγελίες που έχουν φτάσει από αναγνώστες της «Εφ.Συν.». Σε αυτές αναφέρεται ότι όσοι εργάστηκαν τον χειµώνα και η σύµβασή τους λύθηκε µε απόλυση ή οικειοθελή αποχώρηση το διάστηµα από την 1η έως τις 20 Μαρτίου του 2020, µπορεί να έλαβαν την ειδική αποζηµίωση των 800 ευρώ για τον Μάρτιο, αλλά στη συνέχεια δεν συµπεριελήφθησαν στο πρόγραµµα στήριξης. Ενώ διατηρούν το δικαίωµα επαναπρόσληψης, η πληρωµή τους δεν εγκρίνεται γιατί στο σύστηµα φαίνεται ότι λαµβάνουν ειδική αποζηµίωση λόγω αναστολής! Στην πράξη, όµως, δεν την λαµβάνουν.

Το πρόβληµα κοινοποιήθηκε ήδη και στο Γραφείο του Πρωθυπουργού µε επιστολή της Οµοσπονδίας Εργαζοµένων στον Τουρισµό και τον Επισιτισµό. «Για άλλη µια φορά αναγκαζόµαστε µε αυτόν τον τρόπο να επικοινωνήσουµε µαζί σας καθώς η κατάσταση στον κλάδο του επισιτισµού-τουρισµού δυστυχώς για τους εργαζόµενους είναι τραγική! Βρισκόµαστε αρχές Αυγούστου και υπάρχουν χιλιάδες συνάδελφοι που δεν µπαίνουν στις ρυθµίσεις και είναι µήνες χωρίς εισόδηµα» αναφέρει η Οµοσπονδία στην επιστολή της και εστιάζει στα εξής τρία προβλήµατα:

  1. Xωρίς οικονοµική υποστήριξη παραµένουν όλοι όσοι αποκλείστηκαν από τη δυνατότητα αναστολής σύµβασης και τα 534 ευρώ επειδή το lockdown τους βρήκε σε άλλον εργοδότη, ο οποίος τους είχε προσλάβει τη χειµερινή περίοδο. Αποτέλεσµα, µετά τη λήξη της σύµβασής τους στη χειµερινή εργασία να µην µπορούν να ενταχθούν στην έκτακτη ρύθµιση για την αναστολή σύµβασης.
  2. Οι εργαζόµενοι στην εστίαση που δεν βρήκαν δουλειά δεν µπορούν να πάρουν το έκτακτο επίδοµα του ΟΑΕ∆ καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται θέτουν εκτός ρύθµισης χιλιάδες από αυτούς.
  3. Η εργοδοτική αυθαιρεσία έχει χτυπήσει κόκκινο καθώς οι κλαδικές συµβάσεις δεν εφαρµόζονται, οι µισθοί κατρακυλάνε στα επίπεδα των 650 ευρώ.

Εκβιασµοί

Ads

Η Οµοσπονδία στην επιστολή της προς τον κ. Μητσοτάκη καταγγέλλει ως καθηµερινότητα «την τροµοκρατία, τους εκβιασµούς και τα εξαντλητικά ωράρια χωρίς ρεπό». «Η Οµοσπονδία µας όλο αυτό το διάστηµα επέδειξε σοβαρότητα και αγωνιστικότητα ώστε οι συνάδελφοί µας να βγουν όσο γίνεται αλώβητοι από αυτή τη δύσκολη συγκυρία που έχουµε βρεθεί. ∆εν είναι στις προθέσεις µας να κάνουµε µια συνάντηση µαζί σας όντας περαστικός από κάπου και να βγάλουµε µια φωτογραφία µαζί σας. Τα προβλήµατα είναι πολλά και απαιτούν λύσεις. Είναι επιτακτική πλέον ανάγκη µια συνάντηση µαζί σας, µαζί και µε τους συναρµόδιους υπουργούς, ώστε πραγµατικά να µπουν τα ζητήµατα στο τραπέζι και να βρεθούν λύσεις» σηµειώνουν οι κ. Χότζογλου και Κούκος, πρόεδρος και γενικός γραµµατέας, αντιστοίχως, της Οµοσπονδίας.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών