Σε πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση βρίσκονται σήμερα οι εργαζόμενοι στον εμπορικό κλάδο αντιδρώντας στην ουσιαστικά, όπως καταγγέλουν, απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, μετά και την πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές. 

Ads

Το καθολικό και πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων για σήμερα, Κυριακή 7, Μαΐου έχουν κηρύξει ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, σε συνεργασία με την ΟΙΥΕ, ενώ σε απεργιακή συγκέντρωση στην αρχή της Ερμού στο Σύνταγμα καλεί η ΟΙΥΕ. σωματεία και συλλογικότητες.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς κατήγγειλαν ότι η επαναφορά του ζητήματος της Κυριακής είναι πρωτοβουλία συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων του εσωτερικού, με τους δανειστές στην πραγματικότητα να διαμεσολαβούν το αίτημα μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, αλυσίδων, εμπορικών κέντρων και malls.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ζητάει από την κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο για την απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων. Ακόμη, σημειώνει ότι «ο εκσυγχρονισμός των Κυριακών της κυβέρνησης είναι καθαρός αναχρονισμός και καρικατούρα αναπτυξιακής λογικής. Είναι μέτρο εχθρικό προς την ανάπτυξη και την απασχόληση. Είναι συνταγή καταστροφής της μικρομεσαίας επιχείρησης, αύξησης των λουκέτων και της ανεργίας. Εξόφθαλμη μεταφορά του λιγοστού εμπορικού τζίρου στους μεγάλους εμπορικούς ομίλους. Εργαλείο συρρίκνωσης των τοπικών αγορών και επιβολής ολιγοπωλιακών καταστάσεων και  χειραγώγησης των τιμών μέσω «κυριακάτικων προσφορών» και δήθεν ψυχαγωγικών εκδηλώσεων».

Ads

Οι Εμπορικοί Σύλλογοι του νομού Αττικής, των όμορων νομών και των νησιών του Αιγαίου θα «κατεβάσουν τα ρολά» των καταστημάτων τους την Κυριακή συμμετέχοντας δυναμικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που ανακοίνωσαν η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνιών Εμπόρων Ελλάδας και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

«Οι τριάντα Κυριακές είναι η κερκόπορτα για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων , όχι μόνο για τις τουριστικές περιοχές, αλλά για όλη την χώρα», τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής, Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου, Παύλος Πολιτάκης στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία το πρωΐ της Πέμπτης στο Μέγαρο του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Ο κ. Πολιτάκης ξεκαθάρισε ότι με βάση τόσο της εμπειρίας των εμπόρων με τους οποίους και ο ίδιος συνομιλεί, όσο και των αποτελεσμάτων έρευνας του ινστιτούτου εμπορίου της ΕΣΕΕ, το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριάκη, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αύξηση της επισκεψιμότητας και κατ` επέκταση του τζίρου των καταστημάτων, αντιθέτως επιβαρύνει το λειτουργικό κόστος. Ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι οι εργοδότες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επωμίζονται το βάρος των αναγκών της Κυριακάτικης λειτουργίας.