Την πρώτη τους δυναμική απάντηση στη νέα κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και τα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2012, δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι. Εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα συμμετέχουν σήμερα, Πέμπτη, στην πανελλαδική 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ στάσεις εργασίας πραγματοποιούν και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Προηγήθηκε χθες, Τετάρτη, η απεργία των εργαζομένων στον Τύπο, οι οποίοι σήμερα έχουν κηρύξει 4ωρη στάση εργασίας.

Ads

 
Στο Σύνταγμα βρίσκεται η πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που ξεκίνησε από το Πεδίον του Άρεως. Η πορεία του ΠΑΜΕ, στην κεφαλή της οποίας βρισκόταν η Αλέκα Παπαρήγα και εργαζόμενοι στη Χαλυβουργία, ολοκληρώθηκε. Κλειστοί είναι οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας. Χιλιάδες οι διαδηλωτές και στη Θεσσαλονίκη, ανάλογες κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας στην πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν περί τα 5.000 άτομα, ενώ στην πορεία του ΠΑΜΕ οι διαδηλωτές έφταναν τις 13.000.

Στην ουρά της πορείας βρίσκονται περί τα 1.500 άτομα, πρωτοβάθμια σωματεία, μέλη του κινήματος Δεν Πληρώνω και μπλοκ αντιεξουσιαστών.

Ads

Δηλώσεις Παπαρήγα

«Ο λαός ξέρει σήμερα τα πάντα, με ποιους έχει να κάνει και μέσα έξω από την Ελλάδα. Επομένως, είναι δική του η ευθύνη, αποκλειστική. Να αντέξει, να μη φοβάται, να αντεπιτεθεί», τόνισε από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

«Γιατί τα επόμενα χρόνια αν δεν αντέξει ο λαός θα ζήσει μεγάλη τραγωδία», εκτίμησε, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι «ο λαός θα τα βγάλει πέρα».

Πορείες στην Θεσσαλονίκη

Σε εξέλιξη βρίσκονται εδώ και λίγη ώρα οι δυο πορείες στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιούνται, λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης.

Χιλιάδες Θεσσαλονικείς δίνουν διαδηλώνουν στο κέντρο της πόλης, ακολουθώντας τα μπλοκ του ΠΑΜΕ και του ΕΚΘ.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος αναφέρει, ότι «όσο συνεχίζεται αυτή η πολιτική που αφήνει πίσω της κοινωνικά κουφάρια τόσο εμείς θα είμαστε σταθερά απέναντι γιατί στρατηγικά διαφωνούμε και με κάθε τρόπο θα εναντιωνόμαστε».
 
Πώς θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς
 

Σε στάσεις εργασίας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 
 
Ειδικότερα, ακινητοποιημένοι όλο το 24ωρο θα παραμείνουν οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού.
 
Τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 09:00 το πρωί ως τις 21:00 το βράδυ, τα τρόλεϊ από τις 08:00 το πρωί ως τις 22:00 το βράδυ.
 
Κανονικά θα λειτουργήσει το μετρό, ενώ ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος θα λειτουργήσει από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ. Το τραμ θα λειτουργήσει από τις 06:00 έως τα μεσάνυχτα.
 
Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 08:30 και από τις 21:00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.
 
Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία
 
Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια, μετά την απόφαση της ΠΝΟ για συμμετοχή στην απεργία. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΝΟ, «με τη συμμετοχή της στην απεργία προτάσσει το μείζον ζήτημα της συνεχιζόμενης για ένα χρόνο πολιτικής επιστράτευσης των Ελλήνων ναυτεργατών, τρεις φορές την τελευταία οκταετία».
 
Απεργούν ακόμη:
 
Κλειστά θα παραμείνουν και τα δικαστήρια, λόγω της συμμετοχής της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) στην απεργία.
 
Στην απεργία θα συμμετέχει η ΠΟΕ – ΟΤΑ, η ΟΜΕ – ΟΤΕ, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.
 
Με συμμετοχή στην απεργία θα απαντήσουν η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) και οι σύλλογοι των εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας, αντιδρώντας στη μείωση κατά 35% των αποδοχών των εργαζομένων.
 
Στάση εργασίας στα ΜΜΕ
 
Τετράωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00 θα πραγματοποιήσουν οι δημοσιογράφοι. Από την τετράωρη κινητοποίηση εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι και οι τεχνικοί που καλύπτουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις, τα αιτήματα και τις πορείες των εργαζομένων.