Σε ανθρώπινο λάθος φαίνεται ότι οφείλεται το σιδηροδρομικό δυστύχημα που προκάλεσε τον θάνατο 23 ανθρώπων στη νότια Ιταλία.

Ads

Το δυστύχημα συνέβη σε μονή σιδηρογραμμή, ανάμεσα στις πόλεις Άντρια και Κοράτο, όπου ένα τρένο δεν μπορεί να περάσει παρά μόνο αν οι σταθμάρχες στις δύο πόλεις συνεννοηθούν τηλεφωνικά ποιο θα περάσει πρώτο.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Stampa, τρία τρένα, ένα παραπάνω απ’ ό,τι συνήθως, θα περνούσαν από αυτό το τμήμα και, όταν πέρασε το δεύτερο τρένο, ο σταθμάρχης της Άντρια έκανε το λάθος να αφήσει να φύγει το τρένο που προκάλεσε τη σύγκρουση.

Ο σταθμάρχης που κατηγορείται για τη μοιραία σύγκρουση αρνείται ότι είναι ο μοναδικός υπεύθυνος. «Όλοι με λιθοβολούν, αλλά είμαι κι εγώ θύμα. Δεν είναι μόνο δικό μου το λάθος» υποστηρίζει, ο Βίτο Πικαρέτα, σταθμάρχης της Άντρια.

Ads

Ο σταθμάρχης του Κοράτο, Αλέσιο Πορτσέλι, κατηγορείται κι αυτός από τη δικαιοσύνη επειδή έπρεπε να έχει αντιληφθεί, χάρη στα όργανα που διαθέτει, ότι ένα τρένο ερχόταν αντίθετα από την κατεύθυνση εκείνου που μόλις είχε αναχωρήσει από τον σταθμό.

Η εισαγγελία του Τράνι δηλώνει πως η έρευνα για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια της μοιραίας σύγκρουσης δεν θα σταματήσει στο προσωπικό των σταθμών, αλλά θα εξετάσει επίσης τους λόγους των επανειλημμένων καθυστερήσεων στον εκσυγχρονισμό αυτού του τμήματος της σιδηροτροχιάς, ενώ υπήρχε διαθέσιμη χρηματοδότηση.

«Δεν θα σταματήσουμε στα προφανή στοιχεία, στις απλές λύσεις. Θα ερευνήσουμε όλες τις ευθύνες περιλαμβανομένων και εκείνων διαφορετικής φύσης» δήλωσε ο εισαγγελέας του Τράνι, Φραντσέσκο Τζανέλα.