Πιστωτικό γεγονός σημειώθηκε στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους (PSI), λόγω της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης (CADs), αποφάσισε ομόφωνα, ο Διεθνής Σύνδεσμος Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA). Ως εκ τούτου αναμένεται να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS) τα οποία θα πρέπει να αποπληρωθούν από όσες τράπεζες τα είχαν πουλήσει σε επενδυτές. Νωρίτερα, ο οίκος Fitch, προχώρησε στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (restricted default) ενώ παράλληλα στη χαμηλότερη βαθμίδα πιστοληπτικής ικανότητας (“C”) κατάταξε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s την Ελλάδα, αφού το PSI είναι «υποχρεωτική ανταλλαγή» και γι’ αυτό αποτελεί «χρεοκοπία», σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε.
Η αρμόδια επιτροπή της ISDA, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έκρινε ότι η ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs) που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, προσδίδει στη διαδικασία της ανταλλαγής των ομολόγων υποχρεωτικό χαρακτήρα που αφορά όλους τους ομολογιούχους. Ως αποτέλεσμα, «περιορίζεται το δικαίωμα όλων των κατόχων των συγκεκριμένων ομολόγων να πληρωθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ISDA.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει αποπληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας, τα γνωστά ως CDS, για τα ελληνικά ομόλογα.
Ήδη η αρμόδια επιτροπή της ISDA όρισε δημοπρασία για τα CDS, στις 19 Μαρτίου, προκειμένου να καθοριστεί η τιμή ανάκτησης της αρχικής αξίας των ομολόγων. Υπολογίζεται ότι η αξία των ελληνικών CDS είναι περίπου 3,2 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με το Reuters, είναι απίθανο να αποτελέσουν συστημική απειλή.
Η απόφαση της ISDA, θεωρείτο αναμενόμενη και σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν επηρεάζει το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI) στο πλαίσιο του οποίου ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες συλλογικής δράσης προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα μείωση του χρέους. Η ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας θα επιβαρύνει τις τράπεζες που είχαν πουλήσει CDS σε επενδυτές.
Η ανακοίνωση της ISDA στα αγγλικά
Μιλώντας, νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισήμανε ότι η όποια απόφαση της ISDA για πιθανή ενεργοποίηση των CDS δεν αφορά την ελληνική οικονομία.
«Σε αυτή την Ένωση μετέχουν 200 τράπεζες και αυτό εμάς δεν μας αφορά καθόλου, διότι το καθαρό ποσό που διακυβεύεται παγκοσμίως εάν ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστρα κινδύνου είναι λιγότερο από 5 δισεκατομμύρια. Ποσό παντελώς αδιάφορο για την ελληνική οικονομία και την ευρωπαϊκή οικονομία» είχε αναφέρει ο κ.Βενιζέλος.
Σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» η Ελλάδα λέει ο Fitch
Στην υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (restricted default) προχώρησε, νωριτέρα, ο Οίκος Αξιολόγησης Fitch. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα βρισκόταν στη βαθμίδα «C».
Ο οίκος αξιολόγησης είχε προειδοποιήσει ότι θα προχωρούσε στην συγκεκριμένη κίνηση μόλις ξεκινούσε το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).
Ο Fitch διευκρινίζει πάντως ότι μόλις ολοκληρωθεί η ανταλλαγή θα επαναξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >