Στο πρότυπο της συμφωνίας Ελβετίας – Βρετανίας και Γερμανίας, θα είναι η συμφωνία με την Ελβετία για τη φορολόγηση των καταθέσεων των Ελλήνων δήλωσε ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, τονίζοντας πως οι καταθέτες έχουν δύο επιλογές.

Ads

«Έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν πραγματικά τα στοιχεία τους και να διερευνηθεί από τις φορολογικές αρχές αν έχουν νομίμως φορολογηθεί και δεν χρειάζεται πρόσθετη φορολόγηση. Αν θέλουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, μέσω μαθηματικού τύπου, η Πολιτεία θα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει φόρους που ουδέποτε αποδόθηκαν και να στραφεί εναντίον όσων φοροδιέφυγαν, διατηρώντας το δικαίωμα ποινικών διώξεων» σημείωσε ο κ. Σαχινίδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

Όπως υποστήριξε «δεν είναι γνωστά τα ποσά που είναι κατατεθειμένα στην Ελβετία, ωστόσο «ακόμη και αν αποσύρουν όλα τα χρήματά τους οι καταθέτες, η Ελβετία θα είναι υποχρεωμένη να μας δώσει όλα τα στοιχεία».

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υφυπουργός Οικονομικών, επέκρινε όσους δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς το κράτος λέγοντας ότι «ένα μέρος από τα χρήματα που πληρώνουμε ως φόρο πάνε σε αγαθά και υπηρεσίες, που παράγει ο δημόσιος τομέας». «Όποιος δεν πληρώνει παραιτείται ταυτοχρόνως και από την κατανάλωση αυτών των υπηρεσιών», διερωτήθηκε.

Ads

Τέλος, όπως έκανε γνωστό, οι όροι για την ανταλλαγή των ομολόγων θα καθοριστούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με στόχο η διαδικασία να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο.